avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Discriminare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Discriminare

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Asociatia de locatari de care apartin m-a dat in judecata in luna iunie 2014 pentru neplata sumei de 2000 lei cu toata ca eu aveam intentii de a platii suma respectiva, chiar in luna aprilie 2014 platisem 500 lei. Problema este ca mi s-au adaugat inca 1300 penalizari la acea suma (aferenta lunilor unui an), adica 0.2%/zi. Eu sunt de acord sa platesc penalizari dar nu atat de mari, nici la banca nu este dobanda atat de mare. De altfel am probe ca altor locatari nu li s-au luat penalizari si nici nu au fost dati in judecata pentru sume datorate asociatiei mult mai mai de 3500 lei. Acest lucru nu constituie discriminare? Mentionez ca aceasta discriminare se intampla datorita faptului ca am sesizat primaria de care apartine asociatia cu privire la anumite nereguli. Cei de la Asociatie au aflat ca eu am facut sesizarea.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:11, 4 Octombrie 2014
Este asociatie de locatari sau de proprietari ?
Penalizarea de 0,2%/zi intarziere este temeinica in conformitate cu disp L nr 230/2007 art 49
Referitor la aspectul de "discriminare",numai autoritatea nationala in drept este autorizata si competenta sa se pronunte daca in cazul dv exista elemente temeinice si sunt intrunite conditiile pentru a se putea invoca discriminare
Este asociatie de proprietari (am gresit eu). Da stiu ca este temeinica penalizarea, dar este vorba de maxim 0.2%, legea spune ca valoarea penalizarii nu trebuie sa depaseasca 0.2%/zi. Si atunci ramane la latitudinea administratorului daca ia penalizare si cat, tocmai asta nu este ok, un locatar cu restante mai mari nu plateste penalizare iar eu cu restante mai mici platesc, adica pentru unii se aplica legea pentru unii nu?. In plus valoarea penalizarii trebuie stabilita de adunarea generala a proprietarilor, nu doar de catre presedinte. Eu nu am cunostinta de astfel de decizie.
Daca considerati ca dobanda la banca este mai mica decat penalizarile asociatiei, faceti un imprumut la banca si platiti restanta.
Si la banca platiti pe langa dobanda aferenta unui imprumut penalizari destul de impovaratoare in cazul in care nu va achitati rata, deci comparatia cu banca nu se sustine.

Penalizarile asociatiei sunt aplicate in limite normale - acel 0.2% / zi - la suma neachitata pana la scadenta.

Daca stiti ca unii restantieri au fost scutiti de o parte din penalizari ati putea sa va interesati si daca ei au facut o intelegere, o conventie scrisa cu asociatia, sa-si plateasca restantele dintr-odata sau pe o perioada foarte scurta de timp. E posibil si legal ca la o asemenea intelegere care sa fie si respectata asociatia sa fi acceptat stergerea unor penalizari.

Sistemul de penalizare il stabileste comitetul executiv, nu adunarea generala.
HG.1588/2007 cu normelede aplicare a Legii 230/2007:

Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
.........
j) stabileste sistemul propriu de penalizari al asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2014
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari ContSters330208 ContSters330208 Buna ziua, Suntem asociatie de locatari (nu proprietari), cum se calculeaza penalizarile de la furnizori?Pentru ca in AG s-a hotarat: \\"0.2%/zi plus sau ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie locatari Lizzy Lizzy Buna ziua! Am o intrebare. Daca figurez la intretinere cu o datorie desul de mare, dat fiind ca membrii familiei mele nu au achitat de ceva timp aceste ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)