avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... O speta intalnita la romani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

O speta intalnita la romani

Buna ziua,

Povestea nu e noua, mai ales pe meleagurile noastre, copiii construiesc in curtea parintilor mizand pe buna-intelegere, ca pana la urma legea taie si spanzura pana cand copilul implineste 26 de ani....dupa aia fiecare cu ale lui, parca nici n-am fi familie...., totul reglementat de dreptul comun.
Multi cred ca cei care construiesc asa sunt superficiali si nu se intereseaza din timp, dupa care nu mai au alte posibilitati de a-si reglementa situatia, insa nu este asa....in cazul meu am intrebat la primarie daca autoriz. poate fi pe numele meu , terenul pe numele lor ( pentru ca asta era si dorinta lor), dar acolo nu si nu. Si uite cum te trezesti intr-o situatie imposibila din cauza unor ignoranti
Acum ca constructia s-a finalizat ( pe numele parintilor), avand doar o declaratie notariala prin care sunt de acord cu construirea pe terenul lor + facturi si chitante pe numele meu, CE-I DE FACUT? Vanzarea-cumpararea mi se pare absurda, am construit cu banii mei si pot dovedi usor acest lucru, vanz.-cump nu are de-a face, asa cum atunci cand cumperi un televizor pe care il platesti si, avand factura cu numele tau pe ea, este CLAR faptul ca este proprietatea ta, de ce nu se intampla la fel si cu casa? Care-i diferenta?! ca sa nu mai vorbim ca in cazul unei vanz.-cump este evident ca n-o sa platesc pretul , si ma mai trezesc si cu faptul ca actul poate fi contestat...

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: BUHNA SORIN , Avocat 16:44, 27 Mai 2009
Exista solutia (practicata de altfel) in care textul Autorizatiei de constuctie este urmatorul:
"Utmare a cererii adresate de ---(PROPRIETARUL terenului) PENTRU ----(BENEFICIARUL constructiei) etc, etc, se autorizeaza------"

Suplimentar, se incheie un contract de superficie intre Proprietarul terenului si Beneficiarul (PROPRIETARUL) constructiei prin care se constituie dreptul de folosinta al terenului pe care este edificata noua constructie, urmata si de notarea in CF a acestuia (a dreptului de folosinta)


Pana la proba contrara, proprietarul terenului se presupune ca este si proprietarul constructiei.
In situatia dvs. daca va intelegeti cu parintii, este mai bine sa incheiati un act de vanzare-cumparare prin care acestia va instraineaza suprafata de teren aflata sub constructie precum si constructia.
Daca nu va intelegeti, puteti initia o actiune in instanta prin care sa se constate ca sunteti proprietar asupra constructiei (fiind constructor de buna credinta) si sa cereti sa vi se recunoasca un drept de superficie asupra terenului de sub constructie.
juridic dana a scris:

Exista solutia (practicata de altfel) in care textul Autorizatiei de constuctie este urmatorul:
"Utmare a cererii adresate de ---(PROPRIETARUL terenului) PENTRU ----(BENEFICIARUL constructiei) etc, etc, se autorizeaza------"

Suplimentar, se incheie un contract de superficie intre Proprietarul terenului si Beneficiarul (PROPRIETARUL) constructiei prin care se constituie dreptul de folosinta al terenului pe care este edificata noua constructie, urmata si de notarea in CF a acestuia (a dreptului de folosinta)



Foarte buna recomandarea. Avand in edere ca autorizatia de constructie este deja emisa, faceti o cesiune a drepturilor decurgand din autorizatia de constructie, ulterior constituirii dreptului de superficie. Apoi faceti pv de receptie pe numele dvs si intabulati constructia.
Credeam ca buna-credinta functioneaza numai in situatia in care cel care a edificat constr. a avut credinta gresita ca terenul este al lui..., or la noi nu este asa. Va multumesc pentru sfat, este altceva fata de vanzare-cumparare, poate ma lamuriti suplimentar in privinta actiunii pe care trebuie sa o introduc. Si as mai avea o intrebare: daca s-a facut cadastru si intabulare pe acel imobil tot pe numele parintilor, lucrul acesta va ingreuna actiunea ?! Inca n-am facut lucrul acesta, dar ei pot sa faca acest lucru......pentru ca au tot dreptul!
Receptia s-a facut deja pe numele lor!
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
VALI1980, utilizator
Codul civil prevede dispozitii care reglementeaza situatii ca cea in care va aflati dvs.
Practic in drept parintii dvs. figureaza ca proprietari (teren si constructie) iar in fapt dvs. sunteti constructor de buna credinta si posesor al imobilului.
Exista si situatia riscanta in care parintii dvs. pot solicita la randul lor sa va achite c/v constructiei si posibil evacuarea dvs. din imobil (situatie ipotetica desigur dar nu imposibila) ceea ce ar complica lucrurile motiv pentru care va sfatuiesc sa apelati la sfatul concret al unui specialist in domeniu anterior introducerii actiunii.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu pret neplatit sau contract cu drept de superficie? francisca_maria francisca_maria Buna ziua, sunt in urmatoarea situatie: el cu terenul, eu cu banii. si vrem sa construim o casa. Care contract este recomandat? 1. Contract cu drept de ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie ionescucarmen ionescucarmen fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se ... (vezi toată discuția)
Constructie casa pe terenul altui proprietar alinaiorgu alinaiorgu Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:am construit casa pe terenul tatalui meu, deoarece am considerat ca fiind tata si fiica ulterior imi ... (vezi toată discuția)