Recent socrul meu a decedat iar sotul meu este unicul fiu. Socrii mei au fost divortati iar soacra mea traieste, la divort nu au facut partaj pentru apartament. Din cate stiu in acest caz soacra mea detine 1/2 din apartament iar sotul meu ar putea sa mosteneasca partea socrului (in cazul in care deschide succesiune).
Ce se poate intampla daca succesiunea nu este deschisa in termenul de 6 luni de la deces? isi pierde drepturile? totul ar putea reveni mamei lui? sau exista riscul sa apara si alti mostenitori (frati, surori)? Este mai bine sa se deschida succesiune pentru ambii parinti dupa decesul soacrei? Pana la deschiderea succesiunii in termen de 6 luni sau in N ani ce se intampla cu regimul de proprietate al apartementului? pe rolul cui va aparea? cine are obligatia sa achite impozitul?
Multumesc.
este bine sa dati declaratie de acceptare a mostenirii in 6 luni de la deces, a.i. celalalt mostenitor sa nu invoce prescrierea dreptului de optiune succesorala... in fine va trebui demonstrata acceptarea tacita. partea tatalui de 1/2 din apartament va fi mostenita de fiu daca la momentul decesului, acesta era unicul mostenitor.
daca nu s-a facut partajul , eu nu vad ce drepturi ar mai avea fosta sotie a socrului dvs la mostenire? ea nefiind sotie supravietuitoare , cei doi fiind despartiti , practic inseamna ca nu vine la succesiune .
impozitul pe apartament il plateste cel care are interesul . B-)
iar daca nu s-a facut declaratie notariala de acceptare a succesiunii, ramane varianta acceptarii tacite .
Succesiune
alinastanraluca
Buna ziua am si eu o intrebare la care as dori un raspuns .Socrii mei au divortat si nu au facut partajul iar apartamentul a fost incredintat soacrei pana la ... (vezi toată discuția)