avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Recent socrul meu a decedat iar sotul meu este unicul fiu. Socrii mei au fost divortati iar soacra mea traieste, la divort nu au facut partaj pentru apartament. Din cate stiu in acest caz soacra mea detine 1/2 din apartament iar sotul meu ar putea sa mosteneasca partea socrului (in cazul in care deschide succesiune).
Ce se poate intampla daca succesiunea nu este deschisa in termenul de 6 luni de la deces? isi pierde drepturile? totul ar putea reveni mamei lui? sau exista riscul sa apara si alti mostenitori (frati, surori)? Este mai bine sa se deschida succesiune pentru ambii parinti dupa decesul soacrei? Pana la deschiderea succesiunii in termen de 6 luni sau in N ani ce se intampla cu regimul de proprietate al apartementului? pe rolul cui va aparea? cine are obligatia sa achite impozitul?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:02, 25 Mai 2009
este bine sa dati declaratie de acceptare a mostenirii in 6 luni de la deces, a.i. celalalt mostenitor sa nu invoce prescrierea dreptului de optiune succesorala... in fine va trebui demonstrata acceptarea tacita. partea tatalui de 1/2 din apartament va fi mostenita de fiu daca la momentul decesului, acesta era unicul mostenitor.

av. m.vasilescu
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
daca nu s-a facut partajul , eu nu vad ce drepturi ar mai avea fosta sotie a socrului dvs la mostenire? ea nefiind sotie supravietuitoare , cei doi fiind despartiti , practic inseamna ca nu vine la succesiune .

impozitul pe apartament il plateste cel care are interesul . B-)
iar daca nu s-a facut declaratie notariala de acceptare a succesiunii, ramane varianta acceptarii tacite .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune,casa cu uzufruct si apartament fara partaj facut C.M.A. C.M.A. Buna ziua. In timpul vietii sale ,soacra mea a dobandit: - un apartament (bun comun cu primul sot si la care nu s-a facut partajul, dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune alinastanraluca alinastanraluca Buna ziua am si eu o intrebare la care as dori un raspuns .Socrii mei au divortat si nu au facut partajul iar apartamentul a fost incredintat soacrei pana la ... (vezi toată discuția)
Moștenire, succesiuni succesive. ce șanse are fiul meu (nepotul) să moștenească imobilul? geanus geanus Buna ziua.Va rog sa ma lămuriți in urmatoarea situatie: soacra mea a cumparat in urma cu 12 ani o casa .Era căsătorită cu socrul meu. Între timp au ... (vezi toată discuția)