Buna ziua.
Cunosc o speta si doresc sfaturi juridice. Sunt doi frati la parinti-fata si baiat. Eu ii cunosc de doi ani jumatate , de cand a murit mama lor. Fata primeste bani de la tata si ii face mamei pomenile, venind la sat(amandoi locuiesc la oras) doar pentru pomana. Intr-unun an de zile(dupa finalizarea pomenilor), fata mai vine de 2 ori sa-si bada tatal si atunci pasager.Baiatul vine aproape la fiecare sfarsit de saptamana. Tatal lor avea doua imobile si dorinta lui era ca baiatul sa pastreze casa batraneasca iar fata, cealalta locuinta. Ia spus fetei si nu a fost de acord dar mai sunt martori care cunosc dorinta batranului.Batranul nu dorea ca, casa batraneasca sa fie vanduta. Batranul moare subit in februarie 2009 fara a mai putea face testamentul. Baiatul s-a ocupat de tot(inmormantare, pomeni- pe banii proprii), fata a veni la pomana invitata fiind si s-a comportat ca atare.Acum ea vrea si parte din casa batraneasca(ea are 3 imobile la oras, nu vrea sa locuiasca la sat ci doar sa ceeze probleme, in schimb baiatul vrea la pensie sa locuiasca acolo pentru ai indeplini dorinta tatalui-casa batraneasca nu se vinde) .S-au gasit inscrisuri in care batranul a trecut de cate ori a fost fata la el in 2 ani si faptul ca a fost in sat dar nu a trecut sa-l vada. Exista posibilitatea ca dorinta batranului sa fie indeplinita,?
fata si baiatul au dreptul la mostenire in mod egal. sfatuiesc partile sa fie reprezentate de avocati.
in nsanta se vor depune documentele de care faceti vorbire si alte documente necesare. proba cu martori va fi si eaimportanta. tot ce se poate obtine este ca baiatul sa ramana cu casa batraneasca, despaubind-o pe sora prin sulta. poate chiar se incearca tranzactia, ca sa nici nu se ajunga la proces. este posibila daca sunt de impartit mai multe imobile. consultati pe live un avocat...se discuta in fnctie de bunurile de impartit si de valoarea lor.
in speta dvs avem doi mostenitori rezervatari . niciunul dintre ei nu va putea fi inlaturat de la mostenire . chiar daca tatal lor ar fii facut testament in favoarea baiatului, fiica ar fii putu contesta acest testament ulterior .
din moment ce, defunctul nu a facut liberalitati in privinta averilor sale , acesta se vor imparti in mod egal intre cei doi copii .
nu are nici o relevanta cate alte imobile detine in proprietate fiica .
totusi fiind vorba de doua imobile , ar putea cadea de acord ca fiecaruia sa-i revina cate unul , iar nu neaparat cate o parte din fiecare .
daca sa zicem , casa de la tara valoreaza mai mult decat celalalt imobil care i-ar reveni fiicei, fratele dansei ar putea sa-i plateasca ei o sulta corespunzatoare partii din casa care i-ar reveni si ei .
oricum daca nu se inteleg in privinta partajului succesoral, in cele din urma va decide instanta judecatoreasca .
Lamurire
paulica_67
un batran si o batrana au avut 2 copii. la baiat i au dat bani sa cumpere o casa , iar fetei i au lasat prin testament casabatraneasca , terenul din jurul ... (vezi toată discuția)