Daca nu va intretine, nici nu trebuie sa introduceti divort ca sa cereti pensie. Si puteti cere si pentru dv. Urmarile dv. le stiti.
Pentru divort, intai sa aveti un venit, apoi discutati cu un avocat. Desi in teorie exista varianta sa se exercite autoritatea parinteasca de catre un singur parinte, eu una nu vad, inca, in cele aratate de dv. sanse reale. Totusi, trebuie vazut in amanunt, depinde de instanta, zona, copil, situatie reala, numar de agresiuni, martori si/sau alte probe... depinde de multe amanunte.
Adresati-va instantei de judecata, in vederea transarii procesului de divort.
Instanta de judecata va dispune asupra desfacerii casatoriei prin divort, precum si in ceea ce priveste capetele accesorii ale acestuia.
( modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca, locuinta copilului minor, plata pensiei de intretinere ).
Va puteti muta, daca aceasta este optiunea dumneavoastra, momentan.
Locuinta minorului poate fi stabilita printr-o procedura speciala, urgenta, denumita ordonanta presedintiala.
Pana la ramanerea definitiva a hotararii de divort efectele ordoantei presedintiala se mentin.
Asadar, in situatia in care cauza comporta urgenta, va puteti adresa instantei de judecata, pe calea ordonantei presedintiala, pentru a fi exercitata autoritatea parinteasca de catre dumneavoastra si pentru a fi stabilita locuinta copilului minor la dumneavoastra.
Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.
Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru judecat cu privire la un asemenea proces.
Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.
Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).
Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.
Succes.