avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu intretine familia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu intretine familia

Buna ziua, sunt casatorita de aproape 2 si am o fetita de. 1 an si 3 luni.Sotul refuza sa ne intretina de ceva timp adica ii cumpara fetitei numai pampersi si asta la insistentele mele si imi tot spune mie sa ma duc la munca daca imi tb bani iar intre noi exista o situatie foarte tensionata, chiar recent a devenit si violent(de la o cearta intre noi a spart pultul din bucatarie cu pumnul de fata cu fetita).Am luat hotararea ca nu se mai poate,as vrea sa divortez si sa ma mut la parinti mei cu fetita.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Daca plec de acasa de la el atata timp cat suntem casatoriti ma poate da la parasire de domiciliu?
2.Ce trebuie sa fac sa incep procedura de divorț?
3.Pot sa obtin tutela exclusiva pe baza ca are un comportament violent sparge la nervi lucrurile din jurul lui si pe baza ca nu asigura intretinerea fetitei?
Multumesc anticipat:sorry:
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
elenatm, utilizator
Daca nu va intretine, nici nu trebuie sa introduceti divort ca sa cereti pensie. Si puteti cere si pentru dv. Urmarile dv. le stiti.
Pentru divort, intai sa aveti un venit, apoi discutati cu un avocat. Desi in teorie exista varianta sa se exercite autoritatea parinteasca de catre un singur parinte, eu una nu vad, inca, in cele aratate de dv. sanse reale. Totusi, trebuie vazut in amanunt, depinde de instanta, zona, copil, situatie reala, numar de agresiuni, martori si/sau alte probe... depinde de multe amanunte.
Adresati-va instantei de judecata, in vederea transarii procesului de divort.

Instanta de judecata va dispune asupra desfacerii casatoriei prin divort, precum si in ceea ce priveste capetele accesorii ale acestuia.

( modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca, locuinta copilului minor, plata pensiei de intretinere ).


Va puteti muta, daca aceasta este optiunea dumneavoastra, momentan.


Locuinta minorului poate fi stabilita printr-o procedura speciala, urgenta, denumita ordonanta presedintiala.


Pana la ramanerea definitiva a hotararii de divort efectele ordoantei presedintiala se mentin.


Asadar, in situatia in care cauza comporta urgenta, va puteti adresa instantei de judecata, pe calea ordonantei presedintiala, pentru a fi exercitata autoritatea parinteasca de catre dumneavoastra si pentru a fi stabilita locuinta copilului minor la dumneavoastra.


Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.

Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru judecat cu privire la un asemenea proces.


Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.

Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).

Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala leona777 leona777 va rog frumos sa ma ajutati cu un model de ordonanta presedintiala ptr stabilire domiciliu minor la mine si exercitare exclusiva a autoritatii parintesti. Se ... (vezi toată discuția)
Am o problema in legatura cu divortul gynutza_sweet gynutza_sweet sunt casatorita si am o fetita in varsta de 2 ani,nu ma mai inteleg cu sotul si il banuiesc de adulter. nu stiu ce sa fac,daca plec de la el si iau fetita cu ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor in urma unei relatii de concubinaj. corina_iliescu corina_iliescu Am trait cu tatal copilului 17 ani fara a exista o casatorie legala. Acum 9 ani am dat nastere baiatului nostru pe care tatal l-a recunoscut. Copilul ... (vezi toată discuția)