Buna ziua . revin pe forumul dumneavoastra cu rugamintea daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema :
Sunt angajat la o firma particulara de constructii de 3 ani . Salariul nu il am achitat de 1 an jumate - 2 . Acum 2 luni sotia mea a nascut o fata si mi-am facut dosarul de idemnizatie. El a fost trimis pentru aprobare din ce stiu de la primarie pe data de 2 octombrie 2014. Intre timp pe data de 5 ( azi ) am avut o cearta cu patrnul meu si imi e frica sa nu ma dea afara . Intrebarea e urmatoarea : daca actele de indemnizatie au fost facute si eu deja apar suspendat cu contractul de pe data de 8 august el poate sa ma concedieze si sa pierd indemnizatia ? ce pot face daca patesc asta ?
Art. 10 din Legea 202/2002:
.....
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:...
b) salariata/salariatul se afla in concediul pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
OUG 111/2010, art.25 :
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
................
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Sunt 3 acte normative care prevad acelasi lucru , interzicerea concedierii salariatului aflat in perioada de CCC.
Presupunand ca v-ar concedia, chiar incalcand legea, veti beneficia in continuare de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) pana ce copilul va implini 2 ani.