avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Loc de munca si Indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Loc de munca si Indemnizatie

Buna ziua . revin pe forumul dumneavoastra cu rugamintea daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema :

Sunt angajat la o firma particulara de constructii de 3 ani . Salariul nu il am achitat de 1 an jumate - 2 . Acum 2 luni sotia mea a nascut o fata si mi-am facut dosarul de idemnizatie. El a fost trimis pentru aprobare din ce stiu de la primarie pe data de 2 octombrie 2014. Intre timp pe data de 5 ( azi ) am avut o cearta cu patrnul meu si imi e frica sa nu ma dea afara . Intrebarea e urmatoarea : daca actele de indemnizatie au fost facute si eu deja apar suspendat cu contractul de pe data de 8 august el poate sa ma concedieze si sa pierd indemnizatia ? ce pot face daca patesc asta ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:43, 6 Octombrie 2014
Art. 10 din Legea 202/2002:
.....
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata
in care:...
b) salariata/salariatul se afla in concediul pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

OUG 111/2010, art.25 :
(2) Este interzis angajatorului
să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
................

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Sunt 3 acte normative care prevad acelasi lucru , interzicerea concedierii salariatului aflat in perioada de CCC.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Presupunand ca v-ar concedia, chiar incalcand legea, veti beneficia in continuare de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) pana ce copilul va implini 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva marifen marifen poate concedia un functionar public care este in indemnizatie ptr cresterea copilului abuziv la o prima abatere . (vezi toată discuția)
Concediere mama aflata in cic - raspuns urgent stefania.gheorghiu stefania.gheorghiu Situatia este urmatoarea: - in prezent sunt in concediu pentru ingrijire copil de pana la un an (nascut in ianuarie 2014) - departamentul in care am lucrat a ... (vezi toată discuția)
Concediere la revenirea din cic cu varsta de pana la 1 an MihaelaVerde MihaelaVerde Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine daca angajatorul are voie legal sa ma concedieze la revenirea din CIC cu varsta de pana la 1 an, motivand ... (vezi toată discuția)