(4) În cazurile în care acţiunea penală nu vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă, preşedintele pune în vedere inculpatului că poate solicita ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi, dacă recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa, aducându-i la cunoştinţă dispoziţiile art. 396 alin. (10).
Deci, dacă în rechizitoriu se spune ca am savârşit fapta aceea în conditiile legitimei aparari sau este incidentă o cauză de neimputabilitate atunci instanta poate da o solutie de achitare iar dacă nu sunt astfel de precizări in rechizitoriu inseamna ca sunt vinovat, nejustificat si imputabil?
Costadelsol, vă rog să continuați aici discuția și să nu ma deschideți alta.Mulțumesc.
@costadelsol a scris intr-un alt topic pe care l-a deschis:
Subiect: In cazul recunoasterii invinuirii mai poti invoca si se mai poate reţine legitima aparare sau excesul neimputabil?
Doamna avocat Ioana Stoica:
Procedura simplificata a recunoasterii invinuirii presupunerea recunoasterii faptelor retinute in rechizitoriu.
( faptele sunt recunoscute asa cum au fost ele retinute in rechizitoriu).
Judecata se va efectua in baza materialului probator administrat in etapa urmaririi penale a procesului penal.(probatoriilor nu vor fi contestate ).
Nu se va proceda la administrarea probatoriilor noi, cu exceptia inscrisurilor, depuse in vederea retinerii circumstantelor atenuante.
Pedeapsa prevazuta de lege este redusa cu 1 /3.
Vi se va lua o scurta declaratie.
Eu:
Deci, dacă în rechizitoriu se spune ca am savârşit fapta aceea în conditiile legitimei aparari sau este incidentă o cauză de neimputabilitate atunci instanta poate da o solutie de achitare iar dacă nu sunt astfel de precizări in rechizitoriu inseamna ca sunt vinovat, nejustificat si imputabil?
Rog moderatorii sa scuze reintroducerea intrebarii si rog stimatii consultanti pentru o parere.
Daca se retinea ca ati savarsit fapta in conditiile legitimei aparari nu va mai trimitea in judecata, solutia era de clasare in faza de urmarire penala, din moment ce ati fost trimis in judecata, procurorul a constatat ca din materialul de urmărire penală rezultă că fapta există, că a fost săvârşită de dvs şi că urmeaza sa răspundeti penal.
Multumesc pentru raspuns şi dvs. şi doamnei avocat Ioana Stoica.
Parerea dvs. îmi confirmă ceea ce am inteles si eu lecturand ncpp-ul dar totusi frunzarind ziarele pentru a ma lamuri cum functioneaza sistemul am dat peste urmatoarea situatie :
"Magistraţii Tribunalului Vaslui l-au condamnat la 17 ani de închisoare pe Neculai Ifrim, cel care, la sfârşitul lunii aprilie, l-a înjunghiat cu un cuţit, în faţa blocului în care locuia, pe şeful Inspecţiei Fiscale de la Administraţiei Finanţelor Publice Bârlad, Iulian Avasilinei. Pe lângă pedeapsa privativă de libertate, bătrânul va trebui să plătească daune morale şi materiale familiei celui ucis în sumă de 50.000 de lei.
Sentinţa Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Vaslui.
Potrivit rechizitoriului procurorului de caz din cadrul Tribunalului Vaslui, Neculai Ifrim a folosit acel cuţit în legitimă apărare."
Se pare ca desi a constatat o cauza justificativa procurorul nu a dispus clasarea.
Ce se intimpla daca
seyyku
1 conduci fara permis pe drumul public 2 faci accident 3 fugi de la locul accidentului,4 ai masina neinmatriculata 5 remorca cu numere false 6 te gaseste cu ... (vezi toată discuția)