avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... in ce conditii pot beneficia de somaj???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

in ce conditii pot beneficia de somaj???

Buna ziua,
Situatia mea este urmatoarea:am nascut acum 3luni, dar nu pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. as vrea macar sa intru in somaj dar mai am nevoie de 3 luni de cotizare. este nevoie de inca o angajare sau se poate si cu contract de cotizare doar la somaj? si inca ceva... daca inainte de a fi angajata am avut cateva luni in care am fost in somaj, aceste luni se iau in calculul celor 12 ca sa pot lua din nou somaj? Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:27, 25 Mai 2009
momentan sunteti salariata , eventual in concediu medical ?
momentan nu mai lucrez, deoarece am stabilit cu angajatorul ca la terminarea concediului postnatal sa plec cu acordul partilor... surpriza neplacuta a fost ca, concediul postnatal nu se ia in calculul celor 12 luni...
Aveti 2 probleme in momentul de fata, pentru a putea obtine indemnizatia de somaj
1. Nu aveti 12 luni in care sa fi obtinut venituri supuse impozitarii in ultimele 24;
2. Ati incheiat contractul de munca cu acordul partilor (art.55 litb-Codul Muncii), ceea ce nu va face eligibila pentru a primi indemizatia de somaj. Ar trebui sa fiti ori concediata, ori sa se inceteze contractul de munca, de drept, daca este pe perioada determinata.

Varianta de-a cotiza la AJOFM nu va ajuta. Singura varianta pe care o vad este sa incercati sa va angajati, pentru a cumula 12 luni (in ultimele 24) si sa aveti grija cu ce articol incheiati contractul de munca. In nici un caz prin acordul partilor sau demisie.
Multumesc pt raspuns, dar va rog mai lamuriti-ma intr-o chestiune. cand am fost prima data la ajofm sa cer consultanta, doamna de acolo mi-a spus ca se ia in calcul si perioada in care am fost in somaj inainte de a ma angaja (era dupa terminarea studiilor universitare). Cand am fost a doua oara, o alta doamna mi-a spus ca nu intra in calculul celor 12 luni... pe cine sa cred??? daca s-ar lua in considerare m-ar ajuta mult. multumesc
Daca ati incetat deja contractul de munca cu angajatorul , incercati sa discutati cu el sa va intocmeasca un contract pe perioada determinata , 3 luni ( poate fi si fractie norma ), astfel incat la expirarea lui sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj si el sa nu faca o concediere.
asta e o sugestie optimista - in fericitul caz in care fostul angajator are si o mica latura umana ;)

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a indemnizatiei pentru concediul de maternitate nico978 nico978 buna ziua, sunt insarcinata in 34 de saptamani si ar trebui sa intru in concediu prenatal.sunt in somaj de la data de 01.11.2010.cum mi se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru crestere copil anculita anculita Buna ziua, as dori sa stiu cum se procedeaza pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil dupa incheierea contractului de munca. Momentan am contract de ... (vezi toată discuția)
Pentru acordare indemnizatie crestere copil. la calculul celor ... ByL02 ByL02 Pentru acordare indemnizatie crestere copil. La calculul celor 12 luni se ia în considerare și perioada concediului maternal(prenatal/postnatal (4 ... (vezi toată discuția)