avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract de mandat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract de mandat

Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie careia nu pot sa-i gasesc revolvare. O asociatie de proprietari are un presedinte remunerat in baza unu contract de mandat asa cum spune legea. D-nul in cauza este pensionar pe caz de boala cu drept de munca 4 ore. In declaratia 112, ii trec contactul de mandat , la timp mentionez partial, la ore:2 ore zi. Deoarece legal contractul de mandat nu are timp de lucru la CAS apare norma de lucru 8 ore( deoarece programul nu i-a in consideratie timpul mentionat partial-2 ore) si acestia sunt obligati sa sisteze pensia. Ce este de facut si pentru perioada viitoare si pentru lunii anterioare?
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
andradaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: andradaa , utilizator 18:51, 10 Octombrie 2014
Intr-un caz similar cenzorului nostru din bl;oc i s-a sistat pensia .Abia dupa 6 luni a primit banii . A trebuit sa-l inlocuim .
Norma de lucru este de 8 ore, adica este loc de munca care nu e incadrata la grupa I sau II de munca (munca in mina, in mediu toxic etc).
Faptul ca el lucreaza din aceste 8 ore numai 2 ore este normal si corect pentru ca se incadreaza in cele 4 ore maxim pe care dreptul sa le lucreze in conditiile pensiei medicale.... si ca atare nu-si va pierde pensia.
Exact si corect ultimul raspuns. Omul fiind pensionat medical, invaliditate gradul III are dreptul la 4 ore de munca pe zi. Poate fi angajat ori sa fie mandatat sa lucreze 1,2,3 sau 4 ore fara probleme. Nu i se va taia pensia. Ba, dimpotriva poate cere anual majorarea pensiei prin adaugarea timpului lucrat si pentru care plateste CASS aferent indemnizatiei de presedinte.
Stiu ca este conform legii sa lucreze 2 ore din cele patru maxim dar problema noastra este ca in declaratia 112 desi il trec cu contract de mandat si specific partial 2 ore...programul CAS-ului nu tine cont de specificatiile noastre deoarece conform legii contractul de mandat nu are timp de lucru fapt pentru care i se trec din oficiu 8 ore...asta e problema noastra careia nu-i gasim rezolvare.Am facut si un memoriu la Casa de Pensii unde am explicat exact acelasi lucru dar nu ne-au dat inca un raspuns oficial, ne-au chemat acolo, au dat din umerii si ne-am zis sa rezolvam ca altfel sisteaza pensia.
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
andradaa, utilizator
In Decl.112, mergem la fisa omului:

3. ....... P2- partial 2 ore
4. ......8 ore
5........ 2 (ore zilnic) * zile lucratoare scrise automat pe galben X
7.........X zile lucratoare scrise automat pe galben


Alte discuții în legătură

Cim dali_c dali_c Buna ziua, Patronul vrea sa angajeze o persoana care sa lucreze in prima sapt. luni, miercuri, vineri, a doua, marti, joi,sambata, si tot asa, cu un salariu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe timp partial Monici Monici Buna ziua, La noi in firma, s-a pus problema angajarii unei persoane cu CIM pe timp partial - toate bune si frumoase. Insa, acea persoana va lucra in ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale pentru contract part time Negru Rodica Negru Rodica Buna ziua.Am si eu o intrebare privind salarizarea unui lucrator comercial.Societatea desfasoara activitate de comert cu amanuntul cu program de luni-sambata, ... (vezi toată discuția)