avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie ilegala pe limita de hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie ilegala pe limita de hotar

Buna ziua. Am construit pe limita de hotar o bucatarie si o baie + mansarda. Totul este pe structura de lemn dar are si fundatie. Acum vreau sa intru in legalitate dar vecinul nu vrea sub nici o forma sa imi dea acord notarial. Exista vreo alta cale legala de a intra in legalitate ? Nu am geamuri spre proprietatea lui, nu se scurge apa le el in curte. Multumesc
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 17:11, 13 Octombrie 2014
Nu exista. Aveti nevoie de acceptul vecinului. Si desigur , aveati nevoie de autorizatie de construire , pe care nu o puteati obtine , fara consimtamantul sau. Cu atat mai mult cu cat exista fundatia de beton.

CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale

Art. 612

Distanţa minimă în construcţii

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Dar primaria poate cumva sa ma ajute in sensul de a obine de la ei o hotarare , o chestie , ceva ? Sau incalc dreptul la proprietate al vecinului? Nu vreau sa par in nici un mod teribilist, cu aceasta constructie am vrut sa intru in randul lumi , sa nu mai fac baie in secolul 21 in albie. Am vrut sa construiesc legal dar nu am putut tot din cauza acestui vecin, in 2010 cand am inceput am fost sfatuit sa incep si mai tarziu voi intra in legalitate, dar in 2012 s-a schimbat legea in defavoarea mea si dabia acum am aflat de aceasta lege. Alta posibiliate/spatiu fara sa contruiesc pe hotar nu am avut , constructia are doar 2 metri latime. Si revin , nu vreau sa par teribilist dar daca cineva vine sa darame ceea ce am facut cu bani munciti si munca pana la 2-3 dimineata cred ca imi iau zilele de fata cu ei, momentan sunt disperat. Vecinul nu vrea nici bani , nici nimic si pur si simplu constructia mea nu il afecteaza cu nimic , este doar rea vointa si invidie si atat. Vecinul are de asemenea o constructie pe hotar fara acordul meu la notar , il pot obliga sa darame dar nu ma incalzeste cu nimic. Nici sa il amenint sa imi dea acordul alfel fac si dreg nu vreau...
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
catamblin, utilizator
Inca o intrebare: iau in considerare situatia nefericita de a primi sentinta de demolare pentru ca nu am putut obtine acordul vecinilor in decursul acelui an cat am voie sa intru in legalitate. Contest in instanta acest lucru, am vreo sansa de castig ? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
catamblin, utilizator
Am inteles ca am nevoie de certifcat de urbanism, in acest certificat mi se solicita acordul vecinilor sau expertiza tehnica. Daca in urma expertizei tehnice primesc raspuns favorabil nu voi mai avea nevoie de acordul vecinilor. Intrebarea mea este ce sansa sa primesc acord favorabil am in conditiile in care: nu am nici un geam spre nici un vecin , apa de ploaie se scurge la mine in curte, constructia mea este langa un garaj al vecinului, garaj care este chiar pe limita (peretele garajului a inlocuit gardul), garaj construit in urma cu vreo 2 ani si pentru care nimeni din familia mea nu si-a dat acordul verbal sau notarial, intre constructia mea si acest garaj eu am pastrat 30-40 de centimetri dar nu sunt indeajuns (fiind necesar 1m pentru a nu-mi trebui acord). Situatia este si mai complicata pentru ca suntem 3 proprietari in aceasta curte, eu fiind proprietar pe prima parte din curte si avand comuna doar o alee de trecere pentru cei din spate (alee fata de care din nou am pastrat o distanta de 40 de centimetri). Constructia mea este si aici pe limita de hotar spre vecinul de la jumatatea curtii dar el nu are o construtie langa acest hotar ci o gradina, deci constructia mea este pe limita a 2 hotare de fapt. Am fost la urbanism si acolo mi s-a comfirmat ca zona in care locuiesc este incadrata ca zona unde se poate construi eu locuind undeva mai la periferia orasului si nu in centrul orasului unde am inteles ca nu se poate construi decat in anumite conditii, zona din centru fiind cu rosu pe o harta a celor de la urbanism in timp ce zona mea este cu galben. Nu pot atasa o schita pentru a fi mai explicit, sper sa intelegeti macar un pic cam despre ce este vorba.
Ma repet, greseala mi-o asum , nu contest amenda care mai mult ca sigur o voi primi si nu contest foarte mult nici legile acestei tari dar pe de-o parte cred ca este si dreptul meu de a-mi crea condtii umane de trai pe terenul meu pentru care am platit si voi plati mereu impozitul la zi. Alt spatiu nu aveam unde sa construiesc, bani sa imi cumpar alt teren din nou nu aveam.
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
catamblin, utilizator
Incercati sa negogiati,reamintitii vecinului ca si el are o constructie pe linia de hotar a propietati si daca-i faceti reclamatie darama garajul.

Alte discuții în legătură

Constructie garaj zambet zambet Buna ziua, Vreau sa-mi construiesc un garaj in curte. As dori sa stiu la ce distanta fata de gardul ce ma desparte de vecin am voie sa amplasez aceasta ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre cladiri dana_silvy dana_silvy Buna dimineata ! As dori sa stiu daca construiesc un garaj , in curtea mea, care este imprejmuita de ziduri de beton , trebuie sa las distanta de la zid , ... (vezi toată discuția)
Amplasare constructie mine58 mine58 Buna ziua , As dori sa construiesc o casa la tara si as dori sa -mi spuneti care e distanta minima obligatorie fata de linia de hotar a propietarului ... (vezi toată discuția)