avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire sot supravetuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire sot supravetuitor

Buna ziua,
Caz:
Doua persoane divortate (femeie si barbat) , fiecare cu copii majori rezultati din casatoriile anterioare ,vor sa se casatoreasca (sau sa locuiasca impreuna) si nu intentioneaza sa aiba copii comuni.In acest scop construiesc locuinta comuna cu aport comun de bani.
La decesul unuia din ei vor ca aceasta locuinta realizata in comun sa revina sotului supravetuitor ,deci fara succesiune pentru mostenitori legali (copii din casatoriile anterioare , parinti ,frati ,nepoti s,a )
Se poate si-n ce conditii ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:45, 7 Octombrie 2014
Fiecare dintre cei doi soti poate face testament in favoarea celuilalt.

Art. 1035 NCC

Conţinutul testamentului

Testamentul conţine dispoziţii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum şi la desemnarea directă sau indirectă a legatarului. Alături de aceste dispoziţii sau chiar şi în lipsa unor asemenea dispoziţii, testamentul poate să conţină dispoziţii referitoare la partaj, revocarea dispoziţiilor testamentare anterioare, dezmoştenire, numirea de executori testamentari, sarcini impuse legatarilor sau moştenitorilor legali şi alte dispoziţii care produc efecte după decesul testatorului.

Copiii/ parintii sunt mostenitori rezervatari, daca le incalca rezerva, pot ataca testamentul.
In acte vor avea cote egale din casa, deci in masa succesorala nu va intra decat 1/2 din proprietate. Rezerva succesorala ar fi de jumatate din cat ar mosteni pe cale legala, relativ putin raportat la tot apartamentul. In plus, sotul are un drept de habitatie viagera, va ramane in casa cel putin pana la un eventual partaj.
daca oamenii mai au si alte bunuri in proprietate, fiecare mai are cate un imobil sau alte bunuri de valoare, rezervatarii au ce mosteni si testamentul ar fi cea mai buna varianta. De fapt, buna, rea, alta nu e.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Mostenire lspc lspc Buna ziua!Sunt casatorita si in urma acestei casatorii NU au rezultat copii!Sotul meu are ,insa un baiat din prima casatorie!Intrebarea mea este urmatoarea:ce ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire miliuta miliuta Ce motive pot exista pentru a nu mai avea drepturi intr-un testament fiind in prima linie testamentara .Se pot ataca aceste motive ?Cum ?Multumesc (vezi toată discuția)