avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj complicat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj complicat

an divortat in 2012, pana la divort am locuit primii sapte ani in casa bunicii sotului meu cu aceasta si sotul meu nu a dorit sa faca acolo investitii, ne-am mutat in 2008 in casa parintilor mei care din punct de vedere legal este a mea obtinuta prin act de vanzare cumparare inainte de casatorie. in cursul casatoriei am efectuat cateva lucrari de imbunatatire in casa impreuna cu parintii mei si cu sotul care a contribuit cu oamenii care au lucrat (are o firma de cinstructii) dar nu cu bani lucrarile efectuate au fost realizate in 2006 unele, in 2007, altele, apoi in 3008 si din 2009 nimic, pentru ca am inceput construirea casei noastre. nu am inceput partaj. in timpul caniciei sotul a contribuit la cheltuielile familiei foarte putin cu salariul pe care il avea ca angajat al cabinetului meu dar nu lucra efectiv eu facand lucrarile pe calculator pe care ar fi trebuit sa e faca el, dar tot timpul casatoriei a facut pe banii famiei o facultate si un masterat si si-a infiinta 2 firme in care eu nu sunt trecuta. de asemenea a efectuat in 201 niste lucrari de reparatii in cabinetul meu fara contract fara factura, cu 2 oameni care lucrau in acel moment la firma care nu aveau carte de munca. desi trimite 380 pensie alimentara, nu si din indemnizatia de consilier , este evident pentru mine ca are venituri mai mari , a efctuat fara autorizatie lucrari la casa construita, nefinalizata si nepartajata , destul de serioase. intrebarea mea este: avand in vedere timpul scurs ce pot cere eu si ce poate cere el in cadrul unui proces de partaj:
-pot cere eu banii pe facultatea lui, pe masterul lui, pot cere ceva din firmele sale,pot cere compensari pentru darile la stat pe care i -le-am platit atata timp cat era angajatul meu,
- poate cere el avand in vedere timpul trecut despagubiri pentru lucrarile realizate in timpul casatoriei la casa mea si la cabinet desi nu a lucrat cu contract iar veniturile lui erau mult mai mici
- se pot constitu parintii mei ca parte la procesul de partaj intrucat ei nu ne luau bani pe utilitati din 2008 pana in 2011 cand a plecat de acasa pentru ca ne sustineau pentru casa, si mai mult in perioada 2009-2011 cat el a fost in concediu de crestere copil cu copilul am stat eu si parintii mei?
as dori sa imi dati mai multe sugestii
an divortat in 2012, pana la divort am locuit primii sapte ani in casa bunicii sotului meu cu aceasta si sotul meu nu a dorit sa faca acolo investitii, ne-am mutat in 2008 in casa parintilor mei care din punct de vedere legal este a mea obtinuta prin act de vanzare cumparare inainte de casatorie.

.... si ce doriti sa partajati?????

Partajul se face asupra bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei!

... din ceea ce spuneti dvs. inteleg ca, imobilele respective nu au fost dobandite in timpul casatoriei ... deci: ce doriti sa partajati????

trebuie sa faceti un calcul al veniturilor intregii casnicii+ ajutorul primit de la parinti si, daca aveti suficiente probe pentru judecata, puteti cere in instanta intreg imobilul obtinut.

La partaj se discuta impartirea bunurilor obtinute in timpul casatoriei nu sustineri financiare si morale pentru completarea studiilor ori alte cursuri, dar ele pot fi invocate ca si distributie a veniturilor obtinute in timpul casatoriei.
Parintii pot solicita un drept de creanta daca au adus efectiv o cnotributie pentru casa, nu sa se ceara acum chirie si plata utilitati- repet, acestea pot fi probe indirecte, prin care sa aratati judecatorului ca ati avut o contributie mult mai mare in casnicie decat fostul sot, dar nu veti obtine acum tot ce s-a cheltuit in decursul casniciei.
In instanta, va trerbui sa mergeti pe lucruri concrete si dovedite.
Incercati totusi o tranzactie si fostul, poate ajungeti la o impartire civilizata, fara infatisari in instanta, fara bani cheltuiti ( nu sunt putini!) si fara stress de cel putin trei-patru ani.
am recitit mesajul, casa e bun propriu, deci nu se partajeaza, vedeti ce alte bunuri aveti in comun cu fostul sot.
casa construita in timpul casatoriei
Bunurile dobandite de la data casatoriei, sunt , de regula, bunuri proprietate comuna .( proprietatea comuna devalmasa ).

Proprietatea comuna in devalmasie este caracterizata de faptul ca niciunul dintre coindivizari nu are individualizata cota-parte ideala , abstracta, matematica, din dreptul de proprietate.

Bunul nu este fractionat,in materialitatea sa.

Numai dupa partajarea se poate individualiza cota-parte din dreptul de proprietate, instanta de judecata dispunand asupra unei forme de imparteala .( imparteala prin atribuire , spre exemplu ).

Asadar, bunurile dobandite de catre dumneavoastra inaintea casatoriei sunt proprii .( dreptul de proprietate a fost dobandit inaintea incheierii casatoriei ).

Casa edificata in timpul casatoriei poate fi supusa partajarii.

Sumele de bani care au condus la sporirea bunului imobil pot fi solicitate in fata instantei de judecata, constatandu-se un drept de creanta .( prescriptia intre soti nu curge, ci este suspendata ).

Tranzactia consfinteste intelegerea partilor, instanta de judecata pronuntand o hotarare de expedient .( in procesul de partaj ).

Parintii dumneavoastra pot solicita in instanta restituirea sumelor de bani investite.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj soaresil soaresil in cazul unui partaj, cand bunul a fost achitat de una din parti ( parintii ), in timpul casatoriei , cum se va proceda? de la cumparare au trecut 23 ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri pendre pendre Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)
Donatie in timpul casatoriei- regim juridic ContSters341205 ContSters341205 eu si sotul meu ne-am construit casa pe pamantul donat de tatal sotului ,donatie facuta in timpul casatoriei noastre.la un eventual partaj ma va afecta lucrul ... (vezi toată discuția)