avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare rau platnic - Asociatie Locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare rau platnic - Asociatie Locatari

Vin cu o problema des intalnita, insa nu am gasit exact situatia mea.
Nu avem asociatie de proprietari infiintata, insa asociatia de locatari functioneaza legal, avand CIF, insa este doar asociatie de LOCATARI.
In Bloc avem din ce in ce mai multi datornici pentru ca, din cate am inteles, legea nu permite asociatiilor de locatari sa se adreseze instantei in vederea recuperarii datoriilor.
Dar suntem intr-un cerc inchis pentru ca nu putem infiinta asociatia de proprietari din cauza proprietarilor care prefera sa nu se prezinte si sa nu semneze constituirea asociatiei.

Cum am putea sa initiem un proces, avand totusi sprijinul presedintelui?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:42, 7 Octombrie 2014
claudiuvlad a scris:

..... insa asociatia de locatari functioneaza legal, avand CIF, insa este doar asociatie de LOCATARI.
..... din cate am inteles, legea nu permite asociatiilor de locatari sa se adreseze instantei in vederea recuperarii datoriilor.

... Cum am putea sa initiem un proces, avand totusi sprijinul presedintelui?

- deci functionati legal, ce spuneati ca va trebuie sa va transformati in as. de proprietari? va trebuie un comitet de initiativa care sa se ocupe de toate alea... Kasai romanul, tre' sa munceasca si cineva in asociatia dvs.!

- mai exact, de unde ati inteles dvs. ca legea nu permite as. loc. sa se adreseze instantei in vederea recuperarii datoriilor? daca sunteti atat de neajutorati, luati legatura cu un avocat si stie dansul ce are de facut;

- daca presedintele stia ce si cum, dvs. nu va mai adresati forumului; din doua una: presedintele ori vrea sa se ocupe, ori il schimbati cu cineva care vrea sa faca ceva; mai mult, daca aveti debitori a caror debite s-au prescris, debitele vor putea fi recuperate de la membrii com. ex. in frunte cu dumnealui presedintele - tot prin avocat daca va este greu...
Am gasit si aici pe forum mai multe subiecte in care se sepcifica ca numai asociatiilde de proprietari pot actiona in instanta. Poate m-am inselat.

Sa angajam un avocat ar fi pasul urmator, insa vreau sa stiu procedura inainte de a gasi un avocat dornic doar de un venit castigat usor. Sunt propus membru in comitetul executiv si am fost si in comitetul de initiativa.

Mai avem o problema. Nu detinem niciun act oficial, pentru ca fostul administrator (caruia i s-au facut mai multe plangeri penale) a pierdut documentele foriginale ale asociatiei, inclusiv Certificatul de Identificare Fiscala. In aceste plangeri se face vorbire si de neglijenta in serviciu si fals si uz de fals, tinand cond ca nu detine atestatul de administrator.

In instanta va trebui sa depunem, pe semne ceva documente (in copie macar) care sa ateste legalitatea noastra. Am publicat in MO pierderea CIF-ului, insa Administratia Financiara ne cere documentele de constituire si ajungem iara intr-o fundatura.

Deh... e greu cu oamenii care nu sunt oameni.
Ceva nu intele eu: CIF-ul este intr-adevar un document, o "hartie" pe care cineva (de ce administratorul???) l-a pierdut, dar acest lucru nu trebuie sa va sperie atat de tare incat sa mergeti sa-l declarati pierdut.
Uitati-va pe documentele mai vechi ale asociatiei, vedeti CIF-ul, apoi mergeti la ANAF-ul local, intrebati acolo, spuneti-le ce ati patit si in mod sigur au sa va de-a o copie. Nu au cum sa va ceara documentele de constituire, atata timp cat dvs. nu sunteti constituiti in as. prop., ci functionati dupa alta legislatie... Trebuie sa insistati pentru ca acolo la ANAF asa sunt obisnuiti... V-au dat un raspuns evaziv si cu asta functionarul s-a spalat pe maini si uite asa a mai trecut o zi. Daca este cazul, mergeti din sef in sef pana la cel mai de sus. V-am zis, trebuie sa insistati - asa am procedat si eu de mai multe ori!

Da, in instanta o sa va ceara o copie a CIF-ului (care va identifica in mod unic ca As. Locatari...); vedeti daca mai aveti stampila, ca si acolo gasiti CIF-ul, deasemeni, toate documentele le veti semna si stampila.

Actiunea de recuperare a debitelor cuprinde:
- informarea la avizier a tuturor proprietarilor cu masurile pe care com. ex. intelege sa le ia cu privire la recuperarea debitelor;
- notificarea proprietarilor cu debite prin scrisoare recomandata cu AR;
- invitarea la mediere (nu mai este obligatorie, dar o sa va ajute), intocmirea de angajamente pentru esalonarea platilor;
- acolo unde conditiile tehnice permit, se poate face sistarea serviciilor si furnizarea utilitatilor;
- pentru cei care refuza mediere, precum si pentru cei care nu-si respecta angajamentul de plata, se ajunge la actionarea in instanta;

Este posibil sa faceti pasi importanti in recuperarea restantelor fara a ajunge in instanta, dar "trebuie sa va miscati". Solutia cu instanta sa fie ultima in lantul masurilor pe care trebuie sa le intreprindeti, insa documentele pe care trebuie sa le prezentati instantei, trebuie foarte bine intocmite. Actiunea in instanta poate sa dureze cam mult...
Mult succes!
ne cere documentele de constituire si ajungem iara intr-o fundatura.

Solicitati instantei sa elibereze copie dupa documentul de infiintare asociatie de locatari
Va multumesc mult pentru sfaturi.
Stampila o avem inca si are CIF-ul trecut pe ea.
Documentul nu il mai avem. O sa incerc sa merg eu personal la ANAF, dar posibil sa ma lovesc de nevoia unei imputerniciri, nefiind Presedinte. Dar o sa merg sa discut, urmand ca abia apoi sa via presedintele sa ridice actul.
Multumesc inca-odata!

O intrebare: Daca apartamentele dispun de apometre, putem opri furnizarea apei calde, noi asociatia catre aceste apartamente? Inchiderea robinetului si sigilarea acestuia, impreuna cu notarea indexului?

Acesta ar fi un pas foarte important. Legal, avem acest drept?
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
claudiuvlad, utilizator

Alte discuții în legătură

cui anulat pentru asociatie de proprietari 81Cosmin 81Cosmin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: Daca Asociatia de proprietari are CUI-ul si stampila anulate de ANAF, si mai mult decat atat, stampila ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut asociatie de proprietari dana_maria1984 dana_maria1984 Buna ziua, Am preluat de cateva luni functia de presedinte al unei asociatii de proprietari. Din pacate, fostul preseinte nu mi-a predat nici un document ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari roenen roenen Vreau sa stiu daca in procesul verbal al Adunarii de Constituire, ca de altfel si celelalte p.v. necesare infiintarii unei Asociatii de Proprietari, termenul ... (vezi toată discuția)