avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru absolventii de facultate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru absolventii de facultate

Buna ziua.

Am absolvit facultatea in luna iulie 2014, dupa care am depus dosarul pentru a fi in evidenta AJOFM, ca persoana in cautarea unui loc de munca. Astazi am aflat ca eu figurez ca fosta angajata la o firma in luna august pe o perioada de 5 zile,contractul fiind incetat cu art.31 alin.3, desi eu nu am semnat nici un contract individual de munca si nu mi-a fost inmanata nici o notificare in acest sens. Mentionez ca am "lucrat" doar o zi la firma intrucat nu mi s-a parut ca job-ul intrunea toate conditiile discutate anterior.
Intrebarea mea este daca mai pot primi somaj si daca da,in ce conditii? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: oana121 , utilizator 13:55, 7 Octombrie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...

Art. 17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

2. Este posibil ca Agentia de Somaj sa considere ca ati fost deja angajata dupa absolvire daca a fost incheiat un contract individual de munca (CIM).

3. Daca dvs. stiti sigur ca nu ati semnat un CIM faceti o sesizare la ITM si apoi (sau concomitent) puteti actiona in judecata pe angajatorul respectiv.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Stiu sigur ca nu am semnat CIM. M-am interesat si la AJOFM si mi-au spus sa ma prezint maine la dansii cu dosarul pentru a vedea ce e de facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj la studenti Emyyy Emyyy Am terminat facultatea acum cateva zile. Pot beneficia de somaj, chiar daca nu am lucrat? De fapt am lucrat 3 luni pe timp de vara, dar nu in domeniul ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj dupa absolvirea facultatii daca pe timpul studiilor am intrat in somaj conf art 65 c. muncii? Maior_Renata Maior_Renata As dori sa aflu daca beneficiez de indemnizatie de somaj in cazul in care sunt proaspata absolventa de studii superioare. In timpul facultatii am lucrat dar ... (vezi toată discuția)
Somaj absolvent master iulia57 iulia57 Buna ziua! Am absolvit facultatea in 2010. In perioada 2011-2013 am urmat si absolvit masterul. Am fost la AJOFM sa depun dosar pentru ajutor somaj. Nu mi-au ... (vezi toată discuția)