Am absolvit facultatea in luna iulie 2014, dupa care am depus dosarul pentru a fi in evidenta AJOFM, ca persoana in cautarea unui loc de munca. Astazi am aflat ca eu figurez ca fosta angajata la o firma in luna august pe o perioada de 5 zile,contractul fiind incetat cu art.31 alin.3, desi eu nu am semnat nici un contract individual de munca si nu mi-a fost inmanata nici o notificare in acest sens. Mentionez ca am "lucrat" doar o zi la firma intrucat nu mi s-a parut ca job-ul intrunea toate conditiile discutate anterior.
Intrebarea mea este daca mai pot primi somaj si daca da,in ce conditii? Va multumesc anticipat.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...
Art. 17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...
2. Este posibil ca Agentia de Somaj sa considere ca ati fost deja angajata dupa absolvire daca a fost incheiat un contract individual de munca (CIM).
3. Daca dvs. stiti sigur ca nu ati semnat un CIM faceti o sesizare la ITM si apoi (sau concomitent) puteti actiona in judecata pe angajatorul respectiv.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Stiu sigur ca nu am semnat CIM. M-am interesat si la AJOFM si mi-au spus sa ma prezint maine la dansii cu dosarul pentru a vedea ce e de facut.
Somaj la studenti
Emyyy
Am terminat facultatea acum cateva zile. Pot beneficia de somaj, chiar daca nu am lucrat?
De fapt am lucrat 3 luni pe timp de vara, dar nu in domeniul ... (vezi toată discuția)