Buna ziua numele meu este Alex sunt angajat la o multinational din Brasov si la angajare am fost pus sa semnez un act aditional la contractual colectiv de munca. Contract care ma oblige sa raman in firma minim 24 de luni deoarece am fost trimis la o "formare profesionala" de 4 saptamani sau daca nu sa restitui contravaloarea de 3000 Euro sau 13500 Lei.Formarea profesionala a avut loc in Germania iar in urma acestei formari nu am primit nimic ca si dovada a formari profesionale (recomandare de la firma din Germania sau vreun certificate sau diploma) Actul additional se bazeaza pe prevederile art. 188 din codul muncii, legea nr.53/2003.
Data angajari a fost 05.01.2014 iar azi am gasit un job mai bun si asa dori sa plec din firma.
Vreau sa stiu daca un asemenea contract este lega iar daca plec imi va imputa firma costurile de 3000 Euro cum sustin ei in actul aditional?
Care sunt pasi pe care trebuie sa ii parcurg sa nu platesc acesti bani si sa plec cat mai repede din acesta firma .
Nerespectarea obligatiei asumate prin actul aditional va determina obligarea dvs la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea dvs profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
In acest sens, se exprima art.198 alin.3 C.mun.