avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident fara RCA valabil
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident fara RCA valabil

buna ziua, am patit o boacana si am nevoie de ajutor pentru a iesi cat mai putin sifonat din ea. am o masina cumparata in 2012 , pe care nu am inmatriculat-o pe numele meu deoarece trebuia sa plec eterna si fascinanta taxa auto. din mai multe motive, masina mea nu are rca. ghinionul face ca in data de vineri, 3.10.2014, sa fiu lovit de un autoturism care iesea de pe o strada secundara, cu semnul de cedeaza trecerea. eu eram parcat pe partea dreapta a strazii si tocmai scosesem varful masinii pt a iesi din parcare, cand din spatele meu am vazut in oglinda ca vine o masina, am oprit in pozitie oblica fata de locul meu de parcare si am acordat prioritate masinii care imi venea din spate. imediat dupa aceea, a iesit respectivul de pe straduta laterala si m-a lovit stanga fata. a coborat foarte nervos si a inceput sa strige in gura mare ca e vina mea, ca i-am sarit in fata etc. nu am reusit sa il calmez si am convenit sa mergem la politie. eu stiind ca nu am rca valabil - expirase de cateva zile - pe drum m-am razgandit si am plecat acasa. nu avea rost sa ma prezint la politie fara rca valabil pentru ca mi se ridicau placutele de inmatriculare si primeam o amenda mare.

respectivul a depus plangere la politie. eu nu. astazi m-a contactat si mi-a spus ca ma va da in judecata pentru recuperarea pagubelor. am incercat sa ma inteleg cu el - mi-a fost destul de greu in conditiile in care nu sunt vinovat de producerea accidentului, ci doar de lipsa rca - si nu am reusit sa ma inteleg cu el, nici nu a vrut sa stea de vorba cu mine.

intrebare: in cadrul procesului care sigur va avea loc, data fiind determinarea si infumurarea individului, care este cea mai buna modalitate de aparare pentru mine ? amandoi avem martori.
Cel mai recent răspuns: sandu_ciprian , utilizator 23:18, 10 Decembrie 2019
leorot a scris:
1. nu am declarat accidentul - nu aveam cum, neavand rca.

Obligatia de a declara tamponarea la politie in 24 de ore nu este conditionata de detinerea RCAului. Adica cum? Nu am RCA, nu ma duc la politie ... :))

leorot a scris:
2. incercam sa ies din locul de parcare, iar in momentul coliziunii roaTa mea nu era in miscare, asa cum am spus foarte clar, eram oprit pentru a acorda prioritate celor ce circulau pe strada mea, strada principala,. cel care m-a lovit a iesit de pe o stradela laterala cu semn de cedeaza trecerea, in timp ce eu eram OPRIT.

Ce ati scris aici, adevarul fiind, trebuie consemnat de organ intr-un inscris oficial, fapt pentru care, ori cei doi sofeuri se inteleg de buna voie si amiabil, ori merg la politie in 24 de ore :))
Altfel (in caz contrar) organul trebuie sa aplice legea, nu are ce face, sincer acum.

leorot a scris:
Pentru a nu dezinforma alti utilizatori : niciodata, nicaieri in lume amenzile de circulatie nu se aplica retroactiv. Este regretabil ca tocmai un avocat promoveaza neadevaruri.

Pai si cum sa se aplice? Anticipat? :O
1. fara rca, daca mergeam la politie as fi fost amendat si numerele retinute. cum se sanctioneaza nedeclararea tamponarii in 24 de ore ? daca o declar acum, ce se intampla ?

2. in ce fel aplica organul legea ?

3. persist in convingerea ca o amenda nu poate fi aplicata pentru lipsa rca acum x zile. daca nu ar fi asa, atunci as putea fi amendat pentru orice perioada in care nu am detinut rca. sau rovinieta. sau itp . daca exista cineva care a primit amenda pentru ca nu a detinut rca acum 3 ani, de exemplu, rog sa fiu contrazis.
1)
Art.79 – (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale.


2)
Conform Art.100 din Codul rutier

3)
Corecta este logica dvs., insa doar in situatia in care nu ati fi produs vreo paguba in trafic sau nu ati fi fost depistat la un control in trafic, ...insa dat fiind faptul ca s-au intamplat evenimente in trafic, atunci se verifica actele la momentul respectiv si se aplica sanctiunea tinandu-se cont de faptul ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie în termen de 6 luni de la data savârsirii faptei. Deci ...parerea dvs. este buna, nu zic, dar in afara de dvs. nu va tine nimeni cont de ea.
puteti spune si articolul din lege daca tot sunteti atat de inteleapta si cunoasteti legea rca? ma refer la faptul: este obligatoriu a avea rca valabil in momentul accidentului?...spre ex: imi cumpar azi masina SH, inchei asigurarea rca, care intra in vigoare de pe o zi pe alta si in cazul unui accident in care nu am rca valabil platesc amenda? as dori sa specificati un articol din lege cu referire la acest fapt, altfel vorbiti degeaba, informati prost si degeaba!
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2019
sandu_ciprian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tamponare usoara cu o masina parcata radu313 radu313 Buna ziua, astazi am avut o tamponare usoara cu o masina parcata in timp ce faceam o intoarcere pe un drum cu 2 sensuri. din cauza ca pe ambele sensuri erau ... (vezi toată discuția)
Asigurarea mea, ca vinovat, este valabilă, însă asigurarea celui păgubit intră în vigoare a doua zi după accident. ce se poate întâmpla? I.Mihaela I.Mihaela In cazul in care s-a incheiat amiabila ,eu ca vinovat am dat asigurarea insa i-a fost respins dosarul din cauza faptului ca asigurarea masinii lovite a fost ... (vezi toată discuția)