avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

buna,am primit o garsoniera ca si donatie de la fratele meu in contextul documentului respectiv este specificat in cazul decesului meu bunul revine la donant respectiv fratele ,intrebare ,eu pot vinde garsoniera si daca sotul are dreptul
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 15:29, 18 Octombrie 2014
Cine vrea sa fie bun comun mai tare, dvs sau sotul ? Si daca nu e bun comun, ce se intampla, nu poate sta sotul in casa dvs ca e numai bunul dvs ?
Vreti ca daca ajungeti sa nu va mai intelegeti si divortati, sa ajungeti sa ii platiti cat ar valora jumatate din casa aia, doar ca intr-un moment de slabiciune i-ati dat jumatate din casa ?
eu vreau sa fie bun comun pentru ca noi avem toate bunurile comune dar nu stiu daca exista vreo cale legala sa facem asta
Joha a scris:

Cu asemenea clauza nu se poate!

Nu prea am inteles ce nu se poate: nu se poate dona cu clauza de intoarcere, nu se poate vinde bunul astfel donat sau nu se poate ca bunul sa fie comun?

Clauza de intoarcere este legala, bunul poate fi instrainat (clauza de intoarcere nu indisponibilizeaza bunul) cu conditia de a gasi un cumparator care sa-si asume riscul, iar bunul ar putea deveni comun in conditiile de mai jos.

Pentru a-l dobandi ca bun comun (daca tineti neaparat), puteti dona bunul fratelui dumneavoastra, pentru ca acesta sa-l doneze din nou, ca bun comun, dumneavoastra si sotului. E ceva cheltuiala, e adevarat, si nu stiu daca merita.

Păstrați bunul în proprietatea dvs. personală. Nu degeaba fratele a făcut mențiunea respectivă. NU vă grăbiți. Soțul trebuie să vă respecte cu sau fără această proprietate. Dacă nu înțelege situația înseamnă că poate ceva nu este în regulă.
Avocatcluj Dvs v ati sfătui clientul sa cumpere un astfel de imobil? Nu am spus ca este o clauza nelegala. Insa va grabiti mai degrabă sa creati impresia ca dați peste nas cand nu este cazul....

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de vanzare cumparare? cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: Detin un apartament, bun comun cu fostul sot, cu care am un copil. Fostul sot s-a recasatorit si mai are si el la ... (vezi toată discuția)
Bun comun sau bun propriu alejandra alejandra sunt casatorita si locuim intr-o garsoniera care e proprietatea fratelui meu si de curand am primit niste bani de la parintii mei astfel incat vanzand ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati mariaxxx mariaxxx Buna ziua. Vreau sa cumpar un imobil de la fratele meu (imobil pe care fratele l-a dobandit prin donatie de la parintii nostri, suntem 2 frati). Fratele este ... (vezi toată discuția)