avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

buna,am primit o garsoniera ca si donatie de la fratele meu in contextul documentului respectiv este specificat in cazul decesului meu bunul revine la donant respectiv fratele ,intrebare ,eu pot vinde garsoniera si daca sotul are dreptul
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 15:29, 18 Octombrie 2014
Ca avocat, lucrurile nu sunt atat de simple: cumpar-o sau n-o cumpara cu aceasta clauza.
E nevoie de o analiza serioasa a situatiei concrete de fapt, varsta fratelui, a proprietarului, istoric in familie, media de viata etc. Se poate face un calcul ca pentru o proprietate temporara si pretul sa fie pe masura.
Sigur ca va exista un risc, insa exista riscuri si in cumpararea unui imobil care are un uzufruct pe viata; stiu caz in care nudul proprietar a decedat inaintea uzufructuarului, adica el a dat bani si nu s-a bucurat deloc de folosinta proprietatii sale!
In cazul acesta, trebuie vazut in detaliu pretul, varstele, ba chiar varsta cumparatorului si stilul sau de viata conteaza, scopul achizitiei...
Ideea nu e ca eu sa spun unui client ia-o sau n-o lua, ideea e sa-i explic riscurile si variantele, decizia ii apartine lui.
Pai tocmai asta ziceam Liliana...normal cadecizia apartine pana la urma persoanei in cauza...insa sti cu critica, depinde pe ce parte a baricadei te afli... :)
Afirmaţia potrivit căreia, citez, Cu asemenea clauza nu se poate!, lasă prea puţin loc pentru ceea ce ar însemna decizia persoanei în cauză.

Se poate, dar cu riscul... sună cu totul atlfel decît forma mai sus citată.

mă bag şi eu, ca musca-n zer... :bow:
Pentru binele dvs. ai siguranta dvs. financiara , lasati garsoniera asa cum este, doar in proprietatea dvs. Ganditi si in viitor, si la ce va poate aduce viata , relatia actuala poate ca acum e buna, dar stiti ce va fi peste 5-10 ani ?? Se destrama casnicii si dupa 25 de aniani.Fratele v-a donat dvs. Oare, sotul daca era in situatia dvs. va facea propietara pe 1/2 din garsoniera sa? Dupa cum arata lucrurile , se pare ca nu.
O relatie normala , sincera si bazata pe respect nu trebuie tinuta cu asemenea gesturi . Nu vad cu ce il deranjeaza ca aveti aceasta proprietate . De bun simt , ar fi sa nu accepte sa faceti atatea acte si cheltuieli doar pt. a fi si el (nemeritat) proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de vanzare cumparare? cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Ma aflu in urmatoarea situatie: Detin un apartament, bun comun cu fostul sot, cu care am un copil. Fostul sot s-a recasatorit si mai are si el la ... (vezi toată discuția)
Bun comun sau bun propriu alejandra alejandra sunt casatorita si locuim intr-o garsoniera care e proprietatea fratelui meu si de curand am primit niste bani de la parintii mei astfel incat vanzand ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati mariaxxx mariaxxx Buna ziua. Vreau sa cumpar un imobil de la fratele meu (imobil pe care fratele l-a dobandit prin donatie de la parintii nostri, suntem 2 frati). Fratele este ... (vezi toată discuția)