avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau contract de vanzare cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau contract de vanzare cumparare?

Buna ziua.
Ma aflu in urmatoarea situatie: Detin un apartament, bun comun cu fostul sot, cu care am un copil. Fostul sot s-a recasatorit si mai are si el la randul lui un alt copil. In legatura cu apartamentul, am facut o hotarare de expedient in timpul divortului, prin care ne obligam ca eu si fostul sot sa trecem apartamentul pe copilul nostru. Copilul urmeaza in viitorul apropiat sa devina major.
Va rog sa ma sfatuiti cum anume ar fi mai bine sa trecem acest apartament pe copil pentru a fi mai in sigurata? Stiu ca donatia este atacabila de catre frati. Si in cazul nostru este valabil acest lucru daca apartamentul este cumparat inainte de a se naste fratele vitreg?
Daca facem contract de vanzare cumparare, s-ar putea ca acesta sa se faca cu conditia sa nu se poata vinde sau gira fara acordul nostru, sau pe o perioada de aprox.15 ani?
Deci imi este frica si de fratele vitreg si de o eventuala casatorie a copilului cu cineva nepotrivit.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: justice86 , utilizator 09:24, 18 Septembrie 2013
Donatia e atacabila in masura in care incalca rezerva succesorala a fratelui. Poate in timpul vietii fostul dvs sot va mai acumula ceva avere si nu va fi cazul unei dispute cu fratele. Daca veti vinde cu clauze si conditii se prezuma a fi o donatie deghizata.
Pare buna si o donatie cu sarcini, va puteti rezerva un drept de abitatie.

Daca fostul e de acord, puteti face un partaj, da declaratie ca a primit sulta si cand veti dori, veti vinde sau dona fiului.

Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de abitatie pentru dvs .Dati sotului o sulta reprezentand banii ce i se cuvin pentru partea lui din apartament.Eu va sfatuiesc sincer sa nu vindeti copilului cunosc destule cazuri in care copilul devenit major intre timp pentru apartament s-a purtat urat cu unul sau ambii parinti ca sa ramana cu acel apartament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi atacat in justitie un contract de vanzare-cumparare simao simao Va rog sa ma sprijiniti cu o opinie: Apartamentul in care locuiesc este proprietatea sotiei mele, dobandit inainte de casatorie prin contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare-cumparare intre copii si parinti se poate ataca? donatie sau act de vanzare-cumparare? ContSters128950 ContSters128950 Buna ziua, Am citit ca un act de vanzare cumparare intre parinti si copii, ar putea fi atacat, putand fi considerat o donatie simulata si ca situatia in ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu intretinere bianca1988 bianca1988 BUna ziua am si eu o nelamurire,parintii mei sunt divortati de 23 de ani si apartamentul in care locuiesc cu mama mea este pe numele tatalui,acesta a fost ... (vezi toată discuția)