Buna ziua.
Ma aflu in urmatoarea situatie: Detin un apartament, bun comun cu fostul sot, cu care am un copil. Fostul sot s-a recasatorit si mai are si el la randul lui un alt copil. In legatura cu apartamentul, am facut o hotarare de expedient in timpul divortului, prin care ne obligam ca eu si fostul sot sa trecem apartamentul pe copilul nostru. Copilul urmeaza in viitorul apropiat sa devina major.
Va rog sa ma sfatuiti cum anume ar fi mai bine sa trecem acest apartament pe copil pentru a fi mai in sigurata? Stiu ca donatia este atacabila de catre frati. Si in cazul nostru este valabil acest lucru daca apartamentul este cumparat inainte de a se naste fratele vitreg?
Daca facem contract de vanzare cumparare, s-ar putea ca acesta sa se faca cu conditia sa nu se poata vinde sau gira fara acordul nostru, sau pe o perioada de aprox.15 ani?
Deci imi este frica si de fratele vitreg si de o eventuala casatorie a copilului cu cineva nepotrivit.
Va multumesc
Donatia e atacabila in masura in care incalca rezerva succesorala a fratelui. Poate in timpul vietii fostul dvs sot va mai acumula ceva avere si nu va fi cazul unei dispute cu fratele. Daca veti vinde cu clauze si conditii se prezuma a fi o donatie deghizata.
Pare buna si o donatie cu sarcini, va puteti rezerva un drept de abitatie.
Daca fostul e de acord, puteti face un partaj, da declaratie ca a primit sulta si cand veti dori, veti vinde sau dona fiului.
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de abitatie pentru dvs .Dati sotului o sulta reprezentand banii ce i se cuvin pentru partea lui din apartament.Eu va sfatuiesc sincer sa nu vindeti copilului cunosc destule cazuri in care copilul devenit major intre timp pentru apartament s-a purtat urat cu unul sau ambii parinti ca sa ramana cu acel apartament.