avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca

Buna ziua,
Va cer parerea in privinta urmatoarelor articole din legea educatiei nr. 1 / 2011:
ART. 301
(1) Pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar sunt necesare obţinerea statutului de studentdoctorand sau deţinerea diplomei de doctor, precum şi îndeplinirea standardelor de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei, aprobate de senatul universitar, fără impunerea unor condiţii de vechime, conform legii.
(2) O persoană care nu a obţinut o diplomă de doctor nu poate ocupa funcţia de asistent universitar într-o anumită instituţie de învăţământ superior pentru o perioadă cumulată mai mare de 5 ani. La împlinirea acestui termen, contractul de muncă al persoanei în cauză încetează de drept.
ART. 362
(1) Personalul didactic care ocupă, la momentul intrării în vigoare a prezentei legi, funcţia de preparator universitar şi care obţine diploma de doctor în termen de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi ocupă de drept funcţia de asistent universitar.
(2) La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale persoanelor care ocupă funcţia de preparator universitar încetează de drept.
(3) La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale persoanelor care ocupă funcţia de asistent universitar sau asistent de cercetare şi nu sunt studenţi-doctoranzi sau nu au obţinut diploma de doctor încetează de drept.
(4) Prin excepţie de la prevederile art. 301 alin. (2), persoanelor care ocupă la momentul intrării în vigoare a prezentei legi funcţia de asistent universitar într-o instituţie de învăţământ superior nu li se aplică respectivele prevederi. La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale respectivelor persoane, care nu au obţinut diploma de doctor, încetează de drept.
(5) La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale persoanelor care ocupă funcţia de lector universitar/şef de lucrări sau o funcţie didactică universitară superioară şi nu au obţinut diploma de doctor încetează de drept.
(6) La împlinirea termenului de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, contractele de muncă ale persoanelor care ocupă, în instituţii de învăţământ superior, funcţia de cercetător ştiinţific sau o funcţie de cercetare superioară şi nu au obţinut diploma de doctor încetează de drept.

Mentionez faptul ca in acest moment sunt incadrat ca asistent universitar, sunt student-doctorand si in momentul intrarii in vigoare a legii ocupam functia de asistent universitar.

Intrebarea mea este daca in februarie 2015 universitatea ma poate "pune pe liber"? (cand se implineste termenul de 4 ani nu de 5 ani cum prevede articolul 301 alin. 2)
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
mirceabarbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:39, 29 Septembrie 2015
Stimate Domn,

Dispozitiile art. 301 alin 2 din textul indicat nu va sunt aplicabile (5 ani).

Sunt aplicabile insa dispozitiile art. 362 alin 3 si 4 intre care vad o posibila contradictie.

In interpretarea nefavorabila Dvs (alin 4 final) - contractul de munca inceteaza in absenta diplomei de doctor, la finalul termenului de 4 ani.

In interpretarea favorabila Dvs (alin 3) - contractul de munca nu inceteaza deoarece aveti calitatea de student-doctorand.

Evident trebuie sa sustineti aceasta ultima varianta.

In cazul in care universitatea va lua o decizie nefavorabila Dvs. aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata punand accent pe dispozitiile alin 3 de mai sus.

Stima
Va multumesc pentru raspuns!
Mi-ati confirmat interpretarea! Dar interpretarea universitatii??

Totodata, pentru a continua "traditia", universitatea a intocmit statul de functii, asigurandu-mi norma didactica conform art. 287 (la valoarea maxima de 16 ore media saptamanala) cu un numar de 14,50 ore in semestru I si 1,50 ore in semestrul II. Asta pentru a lucra in semestrul I, iar in semestru II, dupa desfacerea contractului de munca dupa interpretarea universitatii sa ramana de asigurat 1,50 ore. Norma medie saptamanala, in intelegerea mea (conf. art. 287, alin. 4), se refera la tot anul universitar, adica 01 octombrie 2014 - 30 septembrie 2015. Adica, sunt platit un semestru, dar norma didactica este pentru tot anul universitar!

Astept in continuare opiniile dumneavoastra.
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
mirceabarbu, utilizator
Buna ziua,
Recomandati-mi un avocat!
Din Regulamentul Forumului Avocatnet.ro

2.6. In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde, cererile si ofertele de consultanta se fac in 3 moduri: prin intermediul mesageriei private, prin alegerea unui consultant din Catalog sau prin trimiterea unei cereri de oferta la Bursa consultantilor.

www.avocatnet.ro/content/con...
www.avocatnet.ro/content/bc|...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studii doctorale marcygmihai marcygmihai legea educatiei nationale 2011: Art. 301. - (1) Pentru ocuparea functiei didactice de asistent universitar sunt necesare obtinerea statutului de ... (vezi toată discuția)
Anexa la contractul de munca cf. legea educatiei nationale nr.1/2011 gmanescu gmanescu Buna seara, Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea stare de fapt: Art.362 3) din Legea educatiei nationale nr.1/2011 prevede: La implinirea termenului de 4 ... (vezi toată discuția)
Intrebare privind revenirea din concediul de ingrijire al copilului, cadru didactic universitar, sub incidenta legii len1 / 2011 TarTeodora TarTeodora Buna ziua, Numele meu este Teodora si sunt cadru didactic universitar. Am un baietel nascut in data de 02.septembrie 2013. Speta pe care doresc sa o ... (vezi toată discuția)