Va rog sa ma lamuriti intr-o speta :
- Doua parti incheie o chitanta de mana imprumut bani , scrisa de una din parti , iar cealalta isi pune doar semnatura . Suma e trecuta doar in cifre , lipseste mentiunea bun si aprobat datata sept. 2009. In sept. 2011 cel care a dat banii intocmeste un alt act aditional -inscris sub semnatura privata -prin care practic se prelungeste perioada de rambursare imprumut .
In sept. 2014 trimite o somatie de plata si actioneaza in instanta pentru recuperare imprumut .
Intrebare : actul fiind incheiat in sept. 2009 nu a intervenit prescriptia ? Sau actul aditional incheiat in perioada imprumutului prelungeste valabilitatea obligatiei ?
Imprumutatul contesta faptul ca ar fi luat bani , ca semnaturile le-a dat in alb intrucat era in imposibilitatea de a se misca in acea perioada si la cererea celui care a dat banii ( fiind frati ) sub diferite motive ca ii trebuie semnatura pentru a face diferite cereri in numele sau a semnat mai multe pagini albe ,actul nu a fost scris de imprumutat , suma e doar in cifre , etc. Practic in chitanta facuta se specifica : in cazul in care nu returna banii intr-un an calendaristic , partea imprumutata renunta la o casa si la toate drepturile succesorale . In 2012 cel care a dat banii a actionat in instanta cerand o hotarare care sa tina loc de act autentic insa cererea i-a fost respinsa printr-o hotarare irevocabila , anulandu-se aceasa chitanta de "contract de imprumut / antecontract vanzare-umparare" iar actul a fost declarat nul .
-Acest act este practic cel care este adus in discutie de aceasta data insa sub aspectul de "imprumut "
-Instanta il poate lua in calcul ca act de imprumut ??
Multumesc anticipat pentru raspunsuri , poate am fost confuz , imi cer scuze .
Revin cu aceasta speta . Poate cineva sa-mi explice daca e posibil sa se faca o somatie de plata in instanta pentru recuperarea unui imprumut facut sub forma unei chitante de mana contestata de cel care ar fi lua banii ?
Multumesc