avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA activitate contabilitate - cand intervine limita ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA activitate contabilitate - cand intervine limita de 35000 euro?

Buna ziua,

Am un PFA cod CAEN 6920 - "Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal". Conform legislatiei dintr-o asemenea ipostaza poti tine contabilitatea doar la firme care au cifra de afaceri mai mica de 35000 euro si active sub 35000 euro.

Ceea ce nu imi este mie clar si nu am gasit pe nicaieri, nici in legislatie, nici ca si comentarii, este ce se intampla in cazul in care indeplinesti rol de contabil sef prin contractul incheiat intre PFA si o firma, respectiv: supervizare activitate departament contabil, intocmire si depunere declaratii, intocmire bilant, rapoarte catre conducerea firmei, etc. Practic nu fac inregistrari contabile primare, ci mai degraba activitati de management si controlling. In cazul acesta, mai este valabila limitarea de 35000 euro? Sau acest tip de activitati se pot prevedea in contracte cu firme cu cifra de afaceri mai mare?

Ma puteti ajuta cu un raspuns?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: simoalin , utilizator 11:35, 9 Octombrie 2014
Din ce spuneti d-voastra, rezulta ca efectuati exact conducerea contabilitatii, chiar daca nu efectuati inregistrarea actelor primare, dar le verificati/supervizati.

Legea 82/1991:

Art. 5.
(1^1) Persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice.


Art. 10. -
(3^1) În cazul persoanelor prevăzute la art. 5 alin. (1^1), contabilitatea poate fi organizată şi condusă potrivit prevederilor alin. (2) şi (3) ori pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane fizice.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc mult pentru raspuns, insa in textul de lege se face referire la societatile mici (CA sub 35000 euro), nu si la firmele mai mari, iar eu tot nu sunt lamurita daca PFA-ul meu are dreptul sa semneze un contract comercial sau orice alta forma de contract cu o societatea care are CA mai mare de 35000 euro, in conditiile activitatilor descrise mai sus.

Ma puteti lamuri, va rog?
Multumesc inca o data!
D-voastra ati scris:

respectiv: supervizare activitate departament contabil, intocmire si depunere declaratii, intocmire bilant, rapoarte catre conducerea firmei, etc.


Dupa parerea mea aceste activitati reprezinta conducerea contabilitatii in sensul Legii 82/1991. Si deci nu puteti ca PFA simplu, fara a fi expert contabil sau angajat ca: director economic / contabil-şef, la societati care nu aplica sistemul simplificat de contabilitate.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Am uitat sa mentionez ca mi-am inregistrat PFA-ul si la ceccar. Sunt contabil autorizat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. pfa - evidenta contabila Lazar Delia Lazar Delia as avea o intrebare ,daca sunt absolventa de studii economice superioare pot infiinta pfa si tine evidenta contabila la firmele cu cifra de afacerii sub 35.000 ... (vezi toată discuția)
Pfa economist ICHIM_LILIANA ICHIM_LILIANA PFA Economist care nu este membru CECAR poate presta servicii contabilitate primara unei societati comerciale cu cifra de afaceri peste 5.000.000 lei? Daca ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 37/2011 marius1975_2 marius1975_2 Ce schimbari aduce aceasta ordonanta pentru un PFA? Pe hotnews.ro am citit urmatoarele: \" * Persoanele ce in exercitiul financiar precedent au inregistrat ... (vezi toată discuția)