Va salut. Vreau sa ajut o batrana de la tara care se afla in situatia urmatoare:
Este vaduva de 32ani. Nu are nici o zi lucrata .Dupa 9 ani si 2 luni de casnicie a ramas vaduva cand avea 31 ani in urma decesului sotului care a lucrat 19 ani pana sa moara. Copii au primit pensie de urmasi pana la varsta majoratului.In momentul de fata batrana are 64 ani si este suferinda se misca foarte, foarte greu . Nu are nici un venit. Copii sun plecati prin lume nu prea are contact cu ei. O mai ajuta vecinii cu pot. Va rog sa ma indrumati si pe mine ce pasi trebuie sa urmez ptr a obtine o pensie de urmas ptr dansa. Ce acte ii trebuie, de unde sa le obtin si unde sa le bag. Nu are cine umbla ptr dansa si m-am hotarat sa o ajut eu.
Va multumesc!
Art. 65.din Legea 19/2000: - Au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Art. 67. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 68. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Art. 69. - Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 67 şi art. 68 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Legea 19/2000 a fost abrogata incepand cu 01/01/2011 odata cu intrarea in vigoare a legii 263/2010.
Legea 263/2010
ART. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Nu poate beneficia de pensie de urmas deoarece durata casatoriei a fost mai mica de 10 ani.
In cazul acesta cum putem sa o ajutam pe batrana?Mentionez ca nu are nici un venit.Batrana este o verisoara a soacrei mele care insista sa umblam ptr ea. Distanta intre noi este de 70-80 km.La primaria din comuna unde locueste nu cunosc pe nimeni.Poate un ajutor social?
Daca da care sunt pasii , unde trebuie sa ma adresez si ce acte ii trebuie?Va multumesc!