Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este procedura in fata primei instante in cazul cererilor avand ca obiect incredintare minor si pensie de intretinere, respectiv : Aceste cereri se judeca fara citarea partilor si fara a exista un termen de judecata ? Cererile se solutioneaza de catre o instanta special investita (Tribunalul pt minor si familie) ? Unde as putea gasi aceste reglementari ?
Cadrul legal: Codul civil si Codul de procedura civila si Legea 272/2004.
Judecarea procedului se desfasoara in prima instanta la judecatorie si nu la tribunal.
Judecata are loc cu citarea partilor la termenele de judecata. Da exista termene de judecata.
Sesizarea instantei se face prin cerere de chemare in judecata a celuilalt parinte al copilului.
Cererea de chemare in judecata se va adresa judecatoriei competente teritorial, adica judecatoriei in circumscriptia caruia parintele chemat in judecata isi are domiciliul ori resedinta.
Se va timbra cererea de chemare in judecata potrivit OUG nr. 83/2013.
Sunt multe alte aspecte, pe care le puteti descoperi cu ocazia lecturarii codurilor si legii mai sus mentionate.
Sunt de acord cu d-voastra. Am pus aceste intrebari, care pot parea deplasate, intrucat am promovat de curand o astfel de cerere si spre surprinderea mea, primesc prin posta intampinarea paratului iar prin comunicarea grefierului mi se solicita un raspuns in termen de 5 zile fara a mi se da un termen de judecata. S-a modificat ceva in acest sens in C.pr.civ ? Dupa raspunsul meu la intampinare se va stabili un termen ?
Competenta a transa cauza , in fond , este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul .( pentru modalitatea in care va fi exercitata autoritatea parinteasca, pentru stabilirea locuintei copilului minor si pentru stabilirea pensiei de intretinere ).
Actiunea dedusa judecatii presupune plata a 20 de lei pentru fiecare capat de cerere.( autoritatea parinteasca exercitata in mod exclusiv este scutita de taxa judiciara de timbru ).
Citarea partilor este obligatorie.( procedura este transata pe calea dreptului comun, nu pe calea ordonantei presedintiale ).
Chiar daca procesul ar fi fost transat de urgenta, pe calea ordonantei presedintiale, citarea partilor s-ar fi impus.( ordonanta presendiala poate fi solutionata fara citarea partilor, in situatii de exceptie).
Instanta de judecata va solutiona pricina avand in vedere principiul preeminentei interesului superior al copilului minor.
(legea 272/2004).
Alte reglementari :
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 483
Autoritatea părintească
(1) Autoritatea părintească este ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului şi aparţin în mod egal ambilor părinţi.
(2) Părinţii exercită autoritatea părintească numai în interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, şi îl asociază pe copil la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta şi de gradul său de maturitate.
(3) Ambii părinţi răspund pentru creşterea copiilor lor minori.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 486
Neînţelegerile dintre părinţi
Ori de câte ori există neînţelegeri între părinţi cu privire la exerciţiul drepturilor sau la îndeplinirea îndatoririlor părinteşti, instanţa de tutelă, după ce îi ascultă pe părinţi şi luând în considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosocială, hotărăşte potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.
Multumesc pentru raspuns. Insa, imi puteti spune, de ce cand am promovat de curand o astfel de cerere, primesc prin posta intampinarea paratului (fara citatie), iar prin comunicarea grefierului mi se solicita un raspuns in termen de 5 zile fara a mi se da un termen de judecata.De asemenea am verificat si pe portalul instantei si nu apare niciun termen.
...am aflat din codul de pr.civ ca s-a procedat corect in ceea ce ma priveste. Urmeaza sa primesc termen ulterior trimiterii raspunsului la intampinare. Multumesc celor care Mi-au raspuns !