avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura neachitata termoficare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura neachitata termoficare

Buna ziua,
Oare ma poate ajuta cineva :cand am schimbat administratorul, am incheiat un process-verbal primire -predare documente contabile din care reiesea ca asociatia de proprietary nu are nici o datorie. Ulterior, in urma expertizei contabile, a reiesit ca fostul administrator nu a achitat o facturde termoficare de 5000 lei. Factura in cauza fostul administrator a inclus-o pe lista de cheltuieli si a incasat banii dar nu a achitato.
Cum poate recupera asociatia banii de la fostul administrator?#-o
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:05, 11 Octombrie 2014
florinmoldovan a scris:
.. fostul administrator a inclus factura pe lista de cheltuieli si a incasat banii sa o achite dar nu a achitat-o.

Daca a incasat banii acestia se regasesc in registrul de casa asa cum i-a incasat, chitanta cu chitanta. Verificati daca a inregistrat aceste incasari si daca a facut-o inseamna ca pana aici e in regula.
Apoi verificati platile din aceeasi perioada si vedeti daca au fost corect inregistrate in registrul dde casa sau banca. Daca a facut si acest lucru, iar e corect.
Verificati corectitudinea soldului casei si vedeti daca a predat acesti bani ce figureaza in sold. Daca si acesta lucru e facut inseamna ca e corect pana la capat.
Nu are nici o relevanta ca a achitat sau nu o factura sau zece facturi. Daca a inregistrat incasarile si platile corect, nu aveti de ce sa-l invinuiti.

@elenazan are dreptate. Nu-i nicio smecherie. Cine a preluat gestiunea n-a vazut ca era o restanta pe ultima factura a furnizorului?
Nu mai vorbesc de faptul ca cenzorul ar fi trebuit sa cunoasca aceasta restanta de la furnizor.

S-a semnat un PV de predare-primire fara sa se faca un inventar al ultimelor facturi. Situatia soldurilor se verifica, nu se semneaza ca primarul. O putea falsifica foarte usor, din pix, asa cum a si facut de vreme ce avea totusi o factura restanta si in situatie la acest capitol a prezentat 0 (zero).

Nu stiu daca ati avea sorti de izbanda cu o plangere penala pentru ca si primitorul a semnat PV, asadar raspunde si el asupra a ceea ce a primit, inclusiv lipsa acestei plati.
Incercati sa luati legatura cu vechiul administrator si discutati cu el.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
elga50, moderator
Evidenta facturilor de la furnizori se tine pe fisele furnizorilor. Asa ca acea balanta sau situatie a soldurilor nu este dovada, document din care sa rezulte ce facturi au intrat in asociatie si ce sume s-au platiti catre fiecare furnizor.
De aceea poate ma repet, dar eu nu vad de ce credeti ca fostul administrator ar fi savarsit vreun furt, o fapta penala...!? Doar pentru ca nu a achitat o factura?
Noi, in asociatie, nu am achitat o factura acum vreo doi ani unui furnizor si-am descoperit aceast lucru dupa un an cand am facut un punctaj cu furnizorul respectiv. Cum s-a intamplat? Primim facturi de la fiecare furnizor si le inregistram fiecare in fisa deschisa fiecarui furnizor. Apoi facturile se aduna impreuna cu bonuri de casa, state de salarii s.a.m.d. intr-un dosar care (impreuna cu alte acte primare) formeaza baza de calcul a listelor de plata lunare. Acea factura a fost asezata in dosar si repartizata pe lista de plata normal dar fara a fi mai intai inregistrata in fisa furnizorului. Asa ca proprietarii au platit peste o luna, doua sau noua... Cand trebuiesc facute plti catre furnizori, de regula ne uitam in fisele furnizorului (de 2-3 ori pe luna ca sa nu uitam). In fisa vedem soldul, adica suma datorata furnizorului. Fiind mai tot timpul 2-3 facturi in sold s-a tot platit cea mai veche factura. Nu s-a observat ca lipsea o factura din fisa furnizorului pentru ca mereu sume in sold, adica de plata. Facand un punctaj cu furnizorul acesta ne-a transmis o suma mai mare decat avem noi in sold. Am facut diferenta si-am determinat diferenta. Verificand luna de luna facturile si platile de la ultimul punctaj am descoperit ca pe o luna lipsea o fctura. Am gasit-o in dosarul cu liste de plata, am inregistrat-o in fisa furnizorului, am continuat platile ca si pana atunci ... Conform legii contbilitatii orice semenea omisiune, greseala, lipsa..., se remediaza in maxim 30 de zile de la data descoperirii acesteia. Si, sigur ca in acest timp schimbasem si noi administratorul dar asta nu are importanta pentru ca documentele raman, de furat nu a furat nimeni, iar corectarea au fact-o cei ce au descoperit-o ca doar nu alergam prin tota lumea dupa un om care nu a platit o factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Disputã: președinte vs administrator pe tema administrãrii fondurilor. morgan morgan Bună ziua! Doresc ajutor, dacă se poate, în lămurirea unor probleme găsite într-o asociație de proprietari. Pe scurt, am fost ales ca ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)