avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Semnarea unui act public fals
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Semnarea unui act public fals

am fost angajat la o societate si cand mi s-au inmanat hartiile (adeverinta de vechime, nota de lichidare si decizia de incetare a contractului individual de munca) adeverinta de vechime a fost redactata gresit de catre departamentul resurse umane si nefiind citita de directorul general al societatii a fost semnata de catre acest director. decizia de incetare a cim a fost contestata in instanta si la ultimul termen a fost depusa aceasta adeverinta de vechime si am cerut sa o analizeze si sa mi se dea un raspuns daca este un fals. am primit hotararea instantei prin respingerea cererii de chemare in judecata si nu se precizeaza nimic de aceasta adeverinta de vechime.
doresc sa contest veridicitatea acestei adeverinte. dupa parerea mea este un fals in act public care se pedepseste prin codul penal.
daca aceasta adeverinta este un fals vreau sa stiu ce articol din codul penal pedepseste acest fals
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
tavyb2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:00, 10 Octombrie 2014
daca din cauza acestei erori (intentionate sau nu) ati avut de suferit (probabil in litigiul de munca pe care l-ati avut - puteti face apel), puteti cere despagubiri in instanta si puteti depune plangere pentru neglijenta in serviciu cu respararea prejudiciului. nu este fals in act.
Daca adeverinta respectiva nu coincide cu ceea ce exista in dosarul personal se poate interpreta ca si un fals.
da, fals intelectual daca a fost intentionat. dar a fost din greseala.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
codulmuncii, utilizator
acea adeverinta a fost depusa la ultimul termen dar problema sta in felul urmator: am fost obligat sa-mi semnez demisia fara sa stiu, initial intr-o discutie avuta in biroul dir gen cu directorul general si o persoana de la departamentul resurse umane la sediul societatii prin care mi s-a propus sa-mi dau demisia, ori desfacerea cim disciplinar ori sa intru in somaj. am ales ca doresc sa intru in somaj drept pt care la decizia dir gen pers din cadrul dep resurse umane sa imi dicteze sa scriu declaratia prin care solicit intrarea in somaj. am scris declaratia, aceasta declaratie a fost inregistrata dar pe moment nu mi-a trecut prin cap sa cer o copie dupa ce a fost inregistrata declaratia, dupa care ajung la biroul meu si dupa un timp sunt chemat in biroul dir executiv, acolo era si pers cu care am scris decl in biroul dir gen (intre timp dir executiv a ajut o discutie cu dir gen) si-mi reproseaza ca nu sunt in stare sa scriu o declaratie iar eu i-am spus ca acea declaratie a trebuit sa o scriu de mana in biroul dir gen, dupa care mi-a spus ca am redactat eu declaria si sa o semnez urgent ca trebuie sa ajunga de urgenta cu decl la dir gen. de prost am semnat-o si nici macar nu mi-a dat voie sa vad ce scrie in ea afland ulterior ca mi-am semnat demisia toate astea s-au intamplat pe data de 19 dec 2012. in data de 3 ian 2013 dupa ce in data de 28 dec 2012 am primit cele 3 hartii (decizia de incetare a cim, adeverinta de vechime (n-am constatat ca e un fals in acea adev) si nota de lichidare) am fost la fortele de munca sa-mi depun dosarul pt somaj si mi s-a spus ca in acea adev e o greseala. in adev se precizeaza ca in luna martie 2013 mi s-a marit salariu dar conf unui act aditional marirea de salariu s-a facut in martie 2012.
am contestat in instanta decizia de incetare a cim si am cerut dreptul de a beneficia de indemnizatia de somaj si la ultimul termen a fost depusa aceasta adeverinta de vechime si am cerut sa o analizeze si sa mi se dea un raspuns daca este un fals. am primit hotararea instantei prin respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata si nu se precizeaza nimic de aceasta adeverinta de vechime.
acum vreau sa plateasca pers implicate si despagubiri materiale.
cum trebuie sa procedez cu acea adev in instanta
1. daca litigiul pornit de dvs. viza contesatrea concedierii,a deverinta are foarte mica relevanta in acest caz si este normal ca nu a fost analizata prea amanuntit de instanta. dvs. ati pronit litigiul pe concediere, nu aveati nici un cadrul elgal ca, la ultimul termen de judecata, sa va "schimbati" obiectul procesului si sa va amintiti ca vreti si sa contestati adeverinta.
daca ea ar fi avut relevanta in proces, ar fi trebuit sa o depuneti de la inceput ca proba si repsectiv sa cereti anularea ei pentru greasala din ea.
Altfel spus, adeverinta nu avea nici o legatura cu procesul, dupa cum singur recunoasteti (nici nu ati stiut de la inceput ca in ea s-a strecurat o greseala).

2. in opinia mea, scrierea 2013 in loc de 2012 este o eroare materiala (greseala de scriere) neintentionata, si nu duce la calificarea documentului ca fals (mai ales ca marirea salariala se vede si din contributiile la stat, nu doar din acea adeverinta). Este greu de argumentat ca greseala asupra unei cifre este intentionata, cu scopul de a produce anumite efecte juridice.
Maxim ce as lupta sa obtin este o adeverinta corectata.

3. era tare bine sa fi avut un avocat in introducerea actiunii si in proces.

Alte discuții în legătură

Un sfat va rog... ionii ionii As vrea sa supun atentiei o situatie care are loc la firma unde lucrez.La inceputul lunii in urma unor dispute avute intre directorul tehnic si directorul ... (vezi toată discuția)
Re: abuz si inselaciune angajator cfm. codului muncii si art. 215 cod penal? Subiect: RE: ABUZ SI INSELACIUNE ANGAJATOR CFM. CODULUI MUNCII SI ART. 215 COD PENAL? Buna ziua As dori cateva sfaturi juridice la problema de mai ... (vezi toată discuția)
Demisie! volodea volodea Am fost angajat cu CIM pe per. nedeterminata dar cu per. de proba de 90 zile, incepand cu 05.12.2011. In 27.02.2012 am scris o notificare conf. art.31, alin(3) ... (vezi toată discuția)