Sotia mea primeste din Februarie 2014 indemnizatie pentru cresterea copilului pentru 12 luni, bazata pe salariul obtinut de la firma A.
In luna iunie 2014, ea accepta un noul job la angajator B. In acest moment se intoarce la angajatorul A (pentru o zi) si-a dat demisia, si s-a angajat la Angajatorul B a doua zi, si primeste in continuare ”stimulent” de 500 RON/luna.
Contractul de munca la angajatorul B este cu perioda de proba de 90 zile. Angajatorul B decide dupa 75 de zile ca se inceteaza contractul de munca conform prevederile din Codul Muncii.
Pentru mine nu este foarte clar daca interdictie de concediere pentru o perioda de 6 luni se aplica doar la angajatorul A, sau se aplica si la Angajatorul B (indiferent daca partiile au convenit o perioda de proba) ?
Art. 25. —
....
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Adica ”angajatorul” mentionat la art 25 (2) este in cazul nostru doar Angajatorul A, sau este si Angajatorul B? In cazul in care este si Angajatorul B, perioda de proba la acest angajator este considerat nul de drept?
Perioda de proba la acest angajator este considerat nul de drept???? Nu exista notiunea "nul de drept".
In orice tip de c.i.m. se poate prevede o perioada de proba. Inserarea unei perioade de proba intr-un c.i.m. nu conduce la nulitatea acestuia.
Art.25 din OUG 111/2010 la alin.2 lit b prevede ca, este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie.
Prin urmare, incetarea c.i.m. in baza art.31 alin.3 C.mun. intra sub incidenta acestei dispozitii.
va multumesc. Trebuie sa va spun ca sunt cetatean strain, si as dori a mica clarifare din partea dvs.
Din ce am inteles despre ce ati mentionat ”intra sub incidenta acestei dispozitii” dvs referiti la art 25 alin 2 lit din OUG 111/2010? Correct? Prin urmare am concludat din spusele dvs ca Angajatorul B nu are drept sa inceteaza CIM in timpul periodei de proba si nici dupa perioda de proba, in timpul in care sotia primeste stimulent de insertie, correct?
- sa comunicam angajatorul B in scris referitor la incalcarea OUG 111/2011 in cazul in care mentionam ca ”inceterea CIM” nu este legal
si
- sa cerem in continuarea plata salariului pana in ianuarie 2015 (care este ultima luna in care sotia ar fi de primit ultima data stimulent de insertie)
- sa instintam faptul ca sotia sa reintorce la locul de munca, si in caz de refuz din partea angajatorului, sa cerem un acord de ambelor partii ca sotia poata se sta acasa fara sa se prezinta la locul de munca dar cu plata salariu pana in ianuarie 2015.