avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Retragere membru ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Retragere membru ONG

Va rog sa imi propuneti solutii, ce este de facut intr-una din situatiile urmatoare:

M-am inscris intr-o asociatie ONG ca secretar general in mai 2011, dar in luna septembrie am decis sa ies din aceasta asociatie din cauza lipsei de timp(aveam serviciu, facultate, niste cursuri extrafacultate + aceasta activitate de secretar general care se organiza de cele mai multe ori noaptea pentru ca toti aveam alte activitati in timpul zilei). In luna septembrie cand am spus ca vreau sa ies, nu am semnat nimic(si aici apare greseala mea), totul a fost doar verbal(fara a stii care este procedura si fara sa mi se aduca la cunostinta aceasta) spunandu-mi-se ca este ok, pot iesi, nu-i nimic, si gata de atunci contactul meu cu asociatia, pana cand...Pana cand acum o luna si putin am fost contactata de presedintele asociatiei ca m-a anuntat ca are nevoie de semnatura mea pentru un buget anual.. Am ramas foarte surprinsa, nu stiam ca a spune "vreau sa ies din asociatie" coincide cu "va dau voie sa va folositi de numele meu si semnatura mea fara incunostiintarea mea". M-am documentat, am facut solicitarea de excludere..mi s-a spus ca in 30 de zile o sa se intruneasca AGA...au trecut mai mult de 30 de zile si mi-a invocat alta scuza cum ca nu este cel de al treilea membru din consiliul director in tara si fara prezenta lui nu se poate face nimic desi cand s-a angajat sa respecte termenul nu a considerat important sa specifice acest lucru..

Va rog mult, da-ti-mi un sfat.
Va multumesc anticipat.

Acum..am facut de
Cel mai recent răspuns: Natalia-Madalina , utilizator 19:21, 11 Octombrie 2014
Sunteti si membru fondator sau membru simplu al asociatiei?
Eu zic ca e de ajuns, acea comunicare verbala prin care va anuntati intentia de a renunta la functia si la calitatea de membru si apoi depunerea in scris a instiintarii. Rolul acelei convocari a adunarii generale e pentru a alege ei o alta persoana pentru acea functie, nu pentru a va aproba solicitarea de retragere definitiva. Deci din data depunerii in scris a hotararii personale de retragere, nu mai aveti dumneavoastra treaba cu ei si nici ei cu dumneavoastra.
Daca ati avut ceva gestiune sau altceva de care raspundeati, trebuia sa predati la data instiintarii de retragere.
Nimeni nu poate fi constrans sa ramana membru intr-o asociatie, si cu atat mai putin membru intr-un organ de conducere sau control al acesteia, orice clauza statutara sau contractuala care ar conditiona retragerea din functie sau din calitatea de membru al asociatiei de o aprobare a unui organ al acesteia e nula pentru ca incalca dreptul constitutional de libera asociere. Cel mult poate fi un termen de preaviz de bun simt, de exemplu de 15-30 de zile, ca asociatia sa isi poata gasi alti membri (daca sunt foarte putini si prin retragerea cuiva risca sa coboare sub numarul minim legal de membri) respectiv a face alegeri pentru completarea organului in care va deveni vacanta o functie prin respectiva retragere.... Demisia dintr-o functie, la fel ca retragerea din calitatea de membu al asociatiei, sunt deci drepturi legale la care nu se poate renunta in mod valabil si nu pot fi ingradite de statute si regulamente decat cel mult in sensul anterior mentionat de a stabili un termen de preaviz. Mai mult, demisia / retragerea sunt acte unilaterale, care trebuie doar comunicate asociatiei, ea putand doar sa ia act de ele. Prin urmare este suficient sa anuntati in scris ca incepand cu data de.... va retrageti din calitatea de secretar general si eventual si din calitatea de membur al asociatiei si cereti stabilirea unei intalniri pentru a le preda eventualele documente sau alte materiale aflate asupra dvs daca e cazul.... Cum lista membrilor este, conform legii, parte din Statut si Actul Constitutiv si componenta organelor de conducere si control se opereaza in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, evident ca nu este suficient sa anuntat verbal demisia / retragerea ci e nevoie de un act scris semnat olograf, pe baza caruia organele competente statutar ale asociatiei sa constate incetarea calitatii Dvs si sa efectueze procedurile de actualizare a documentelor oficiale ale asociatiei, inclusiv operarea respectivei modificari in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor. Pana la urmatoarea sedinta AG cand se vor face alegeri pentru ocuparea functiei de secretar general devenita vacanta prin demisia dvs. Consiliul Director ar trebui sa delege unui alt membru CD exercitarea atributiilor secretarului general, daca prin statut nu e prevazuta o alta solutie pentru asemenea cazuri...
Fac parte din Consiliul Director(presedinte, vice si secretar - iar eu sunt secretarul general)
Da, si membru fondator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte asociatie de parinti moni2877 moni2877 Cum poate iesi din asociatia de parinti a gradinitei PRESEDINTELE? (vezi toată discuția)
Statut ong --- > iesire JohnnyD JohnnyD Salut! Fac parte dintr-o asociatie. Sunt in statut. Forma de organizare este urmatoarea: - Director executiv - 2 x Coordonatori Programe M-ar interesa ... (vezi toată discuția)
Renuntare la functii in ong-uri bara_bab bara_bab Buna ziua, Detin 2 functii in 2 ONG-uri, una de secretar general si una de prim-vice presedinte. As dori sa renunt la aceste functii si chiar la calitatea ... (vezi toată discuția)