Demisia dintr-o functie, la fel ca retragerea din calitatea de membru al asociatiei, este un act unilateral, nu este supusa aprobarii cuiva, doar trebuie notificata asociatiei. Daca nu vreti sau puteti sa intalniti direct un reprezentant autorizat sa primeasca direct actul de demisie din functii si de retragere din asociatie si sa va semneze si stampileze de primire, puteti incerca sa trimiteti ca scrisoare cu continut declarat cu confirmare de primire pe adresa oficiala a asociatiei astfel cum figureaza in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor si in Registul National ONG, si daca nu aveti succes (ex. ei nu ridica de la posta plicul, si va e returnat, sau nu primit confirmarea de primire...) daca vreti sa fiti sigur 100% le-o trimiteti printr-un executor judecatoresc... Eventual e bine sa verificati dupa o vreme daca asociatia a operat modificarea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, ca se intampla adesea ca oNG-urile sa nu isi actualizeze prin instanta componenta organelor si sa te trezesti ca figurezi in continuare membru in Consiliu Director sau in alt organ desi de ani de zile ti-a incetat acea calitate prin demisie sau in alt mod, si poti avea probleme....
Buna Radu.
Lucrurile stau si nu cam asa. Este adevarat ca asociatia se bazeaza pe dreptul cetateanului la asociere dar OG26 prevede la art.8 ca in statut trebuie sa fie trecute regulile de pierdere a calitatii. Sunt statute unde nu se prea pune accentul pe acest lucru dar acolo este vizibil ca nu este expertiza unui avocat care sa ii fi consiliat. Calitatea de membru intr-o asociatie atrage si obligatii si nu in ultimul rand RASPUNDERE, inclusiv patrimoniala. Pentru a prezerva siguranta organizatiei eu sfatuiesc membrii ca la constituire sa prevada clauze speciale la capitolul aferent procedurii de acceptare si pierdere a calitatii.
De ce oare in dreptul civil rezilierea unilaterala a unu contract (si tot aici intra si contractul de asociere) trebuie expres prevazuta pentru ca in caz contrar doa acordul partilor sau instanta poate termina cotractul? De ce intr-o societate comerciala nu pot sa te retragi (sa dispari) prin simpla declaratie? Daca vorbim despre raspundere si despre efectele juridice ale pierderii calitatii de asociat (si nu demisie, retragerem etc) atunci aspectele sunt mult mai complicate.
In practica, intalnim ONGuri care nu mai sunt ale nimanui. Cine raspunde patrimonial in cazul in care aceste ONGuri vor fi obligate sa plateasca niste amenzi sau sunt credite de recupera? Nu cred ca legea poate avea un astfel de vid ca atunci ar fi un paradin al fugii de raspundere.
Daca vorbim despre retragerea fondatorilor unei findatii, imi este teama ca nu este posibil. Dezbaterea este si aici lunga, dar codul civil si irevocabilitatea actului de donatie ne da raspundul.
Sper ca am reusit sa dau cateva raspunsuri la problema ridicata la inceputul acestui topic.
La o fundatie evident fondatorii nu se pot retrage / renunta la acea calitate, nu cred ca sunt dubii in acest sens, desi am vazut si ciudatenii de tip "inlocuire fondatori" probabil confuzii cu societatile pe Legea 31 / 1990.
La asociatii in opinia mea chiar in lipsa unei prevederi statutare exprese, pierderea calitatii de membru prin retragerea voluntara din asociatie eu consider ca e un caz implicit care deriva din dreptul constitutional la libera asociere, neputand fi nimeni constrans sa devina sau ramana membru intr-o asociatie fara vreo prevedere legala expresa pentru cazuri speciale. La fel cum nu poate fi cineva constrans sa ramana salariat, ca ar fi incalcata libertatea muncii, dar in dreptul muncii sunt prevederi exprese si sunt clarificate si alte aspecte ex. preaviz, daune in caz de nerespetare de termene etc. Legislatia reglementeaza situatia cand numarul de membri scade sub cel legal, si daca nu se rezolva se ajunge la dizolvare. Cu raspunderea in acest caz e intr-adevar un deficit de reglementare care lasa loc de unele incertutudini, dar nu consider ca e un argument suficient pentru a considera ca in lipsa de precizari statutare exprese, un membru nu s-ar mai putea retrage din proprie initiativa dintr-o asociatie decat cu aprobarea organului statutar abilitat al acesteia. Ratiunile de la SRL nu cred ca sunt aplicabile, si oricum si acolo in extremis raspunde fostul asociat unic cand persoana juridica a incetat dar au ramas creante si alte probleme nerezolvate... insa Legea 31 / 1990 e mai detaliata...
Eu in toate sutele de statute pe care le-am redactat sau revizuit in ultimii 20 de ani, pentru a evita probleme de tipul celor semnalate, am propus instituirea unui preaviz rezonabil pentru retragerea voluntara din calitatea de membru in asociatie, de 30-90 zile, de la care Consiliul Director sa poata acorda, de la caz la caz, derogari, cand nu e risc ca asociatia sa scada sub un numar critic de membri si sa aiba probleme practice.... Si eventual precizarea ca cel in cauza e scutit de obligatia de a respecta preavizul daca retragerea e ca urmare a dezacordului cu o decizie adoptata de un organ al asociatiei, cu conditia ca cel ce se retrage sa fi atacat in instanta, conform legii, acea decizie, ca altfel ar deveni o portitza de a dribla institutia preavizului.... In schimb pentru retragerea din calitatea de membru in organele de conducere si control (Consiliu Director, Cenzor / Comisie de Cenzori) problema se poate rezolva prin convocare de AG in sesiune extraordinara de catre un anumit procent de membri cand CD nu vrea sau din cauza demisiilor nu mai poate sa delibereze ca sa decida el convocare AG pentru alegeri pt completarea pozitiilor vacante in organe, de aceea nu am considerat in general esential sa se puna preaviz si pentru retragerea din functii alese gen membru in Consiliul Director sau Cenzor / Comisie de Cenzori, la asociatiile mai mari, dar cand sunt doar cativa membri, poate fi util si consider ca un preaviz de 15-30 zile nu poate fi considerata o limitare inacceptabila a libertatii de asociere care in opinia mea contine si dreptul de a fi ales respectiv de a nu trebui sa ramai membru al unui organ ONG cand nu mai doresti asta... facand paralela si cu reglementarile din legislatia de munca si cea de voluntariat.... Din pacate OG 26 / 2000 e foarte "subtire" si nici Codul Civil, ca drept comun in materie, nu ofera raspunsuri exprese la multe probleme, iar reglementarile pentru societati lucrative nu se prea preteaza la analogie pentru ca exista diferente fundamentale de specific si natura a structurilor, iar jurisprudenta e cam subtire si neunitara si doctrina juridica in acest domeniu cam lipsa....