avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Abuz sau nu? URGENT
Discuție deschisă în Executare silită

Abuz sau nu? URGENT

Buna seara

Azi am participat la o licitatie publica, care era la al 3-lea termen (pretul era scazut la 75% din evaluarea imobilului). Am fost 2 licitatori care am depus cautiunile fiecare conform legii. In publicatia de vanzare se preciza ca ora licitatie era 11. Doar ca, executorul, dupa ce a vazut ofertele noastre (care erau mai mici decat pretul de incepere de la termenul de azi), a sunat creditorul si ne-a comunicat ca el amana cu 1 ora licitatie. Intre timp, a mai aparut un licitator (prieten de-al creditorului), care s-a dus sa depuna cautiunea la CEC, iar recipisa de consemnare a fost cu ora 11:37 (deci dupa ora stabilita in publicatia de vanzare). Acesta a facut o oferta mai mare decat a noastra...si a fost declarat adjudecatar.
In procesul verbal de licitatie care s-a incheiat, executorul spune, citez: "In baza art 371 Cod procedura civila la cererea creditorului, licitatia se amana pana la ora 12".

Intrebarea mea este: avea voie executorul sa amane licitatie cu 1 ora si sa accepte sa participe la licitatie o persoana care a depus cautunea DUPA ora stabilita in Publicatia de vanzare?Care este temeiul legal care ii permite executorului sa amane licitatia cu 1 ora fata de ora stabilita (ca eu nu am gasit in codul de procedura civila).

In cazul in care ii fac contestatie, am sanse sa fiu declarata adjudecatar, avand in vedere ca al 3-lea licitator a depus cautiunea DUPA ora de incepere a licitatie?

Care este valuarea cautiunii pe care ar trebui sa o depun pt a suspenda executarea? 10% din valoarea pe care am oferit-o eu la licitatie, 10% din pretul de pornire al licitatie sau 10% din petul care l-a oferit cel care a adjudecat imobilul?
Cel mai recent răspuns: Ofof , utilizator 15:03, 7 Iulie 2009
Este un abuz grav. Art. 371 este abrogat, asadar motivarea este tampita. Nu trebuie sa platiti cautiune pentru ca se anuleaza licitatia.
Va multumesc mult pt raspuns.

1. Licitatie se va anula in sensul ca se va organiza alta licitatie (de la capat) sau va declara adjudecatar pe unul din cei 2 licitatori care indeplinisera conditiile de participare la licitatie (adica depusesera cautiunile si ofertele inainte de ora stabilita in publicatia de vanzare)?
2. Din spusele executorului, dupa 15 zile de la achitarea diferentei de pret de catre adjudecatarul imobilului, DACA NU SE VA SUSPENDA EXECUTAREA, ii va elibera actul de adjudecare. ..deasemenea am inteles ca adjudecatarul a platit diferenta in aceeasi zi .Din cate stiu eu pentru a-i suspenda executarea (pentru a bloca executorul sa ii dea actul de adjudecare)...trebuie sa platesc o cautiune.

Va multumesc
Se anuleaza licitatia, apoi prin actiune separata impotriva adjudecatarului se anuleaza actul de adjudecare si se dispune restabilirea situatiei anterioare. Daca intre timp a inscris imobilul in CF trebuie notat procesul in CF pentru ca in caz de instrainare cumparatorul sa nu opuna buna-credinta.
Dupa acesti pasi, executarea continua cu organizarea unei noi licitatii (daca intre timp debitorul nu achita debitul datorat).
Asa cum prezentati faptele dvs, as putea sa va intrb si eu, exista undeva in Codul de Procedura Civila un termen maxim(ore) prevazut pentru durata unei licitatii? Raspunsul este nu. In practica se pot intalni cazuri in care licitatgia poate dura 2,3 ore. In orice caz, daca va simtiti lezat, puteti face contestatie si, in cazul admiterii ei, asa cum arata si colegul meu mai sus, se va tine o noua licitatie, in nici un caz nu se aplica regulile de licitatii pentru achizitii publice, adica sa va declare instanta pe dvs adjudecatar!
ce vreti sa spuneti domnule executor ca este permisa sa se astepte peste termenul de incepere al licitatiei? In ce temei? #-o Este un abuz in serviciu clar.

Alte discuții în legătură

Imobil executare silita curios12 curios12 Buna ziua, Am si eu urmatoarea dilema: Urmaresc de ceva vreme un imobil executat silit de catre un executor judecatoresc catre care am inaintat si o oferta ... (vezi toată discuția)
Licitatie imobil in calitate de unic ofertant analysa analysa Buna ziua. As dori sa particip la o licitatie publica pentru o casa. Este a treia licitatie, dar nu sunt sigura de un lucru: pretul de pornire este de 396.000 ... (vezi toată discuția)
Adjudecare licitatie exec silita cf. art.845(8) c.pr.cv. woe woe Doresc sa particip la o licitatie organizata de un executor judecatoresc, in Bucuresti, pentru un imobil al carui pret de evaluare a fost redus cu 75% (de la ... (vezi toată discuția)