buna ziua,
Am lucrat din 1987 pana in 2006 cand M-am lichidat in aceeasi sociatate si acelasi loc de munca, aceleași atribuții prin fisa postului ca inginer proiectant sectoare calde. Pentru perioada 1987-1991 am primit grupa a ll-a trecută in carnetul de munca in baza O 50/1990. Pentru perioada 2001-2006 anul de lichidare, casa de pensii mi- a eliberat la cerere o adeverința in 2013 din care reiese ca pentru 2001-2006 beneficiez de grupa specială in baza anexei 3 din Legea 263/2010. Anul asta am dat societatea in judecată pentru eliberarea unei Adeverințe pentru grupa a ll-a si pentru perioada 1991-2001. Am pierdut pe fond. Am Atașat la dosar o sc a unei colege care a câștigat pe fond, diferă doar prin nume si an de lichidare, in rest la fel ca mine a desfasurat activitatea din societate in acelasi loc cu mine si aceeasi pregătire, insa in întâmpinarea societății catre instanța la ea societetea considera ca se poate acorda iar la mine, ca lasa la aprecierea instanței, imai mult la mine atașează o sentinta civilă din 2012 prin care intra in vigoare un contract colectiv de munca prin care atelierul meu si al colegei mele nu mai era inclus in acordarea grupei a doua retroactiv. Eu M-am lichidat in 2006 ea in 2004. Ea a obtinut dreptul in 2013. Acum fiind la apel va întreb daca pentru 2001-2006 prin adeverința de la casa de pensii care adeverește ca am grupa specială in perioada precizata, in baza Legii 263/2010 sau HG 1025/3003, ART. 10, (2), fiind continuitate in munca, totul similar, nu ar trebui sa se acorde si pentru 1991-2001 grupa a ll- sau specială? Cum ma sfătuiți sa procedez? Multumesc.
Pentru ca instanta sa va acorde grupa de munca, trebuie sa existe documente la dosarul cauzei care sa sustina acest lucru.
Puteti solicita instantei de apel, sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii (desi ar fi trebuit, sa solicitati aceasta expertiza la fond).
Pentru pe expertul sa poata intocmi un raport de expertiza favorabil dvs., la firma unde ati lucrat, pentru perioada 1991-2001, ar trebui sa se regaseasca documente care sa ateste ca ati fost nominalizat (de catre angajator impreuna cu sindicatele si cu avizul ITM) la locul de munca/ postul de lucru, incadrat in grupa de munca conform prevederilor Ord. MMPS nr. 50/ 1990 actualizat la 31 aug.1994 (document nepublicat in MO, dar trimis de catre Ministerul muncii la casele de pensii, ITM -uri, sindicate, firme mari, etc.).
Daca in carnetul de munca aveti mentiune numai pentru perioada 1987-1991, desi ati lucrat pana in 2001 (anul din care s-au aplicat prevederile Legii pensiilor nr. 19/ 2000) si ulterior pana in 2006 (perioada de valabilitate a prevederilor Legii nr. 19/ 2000) probabil, firma nu a intocmit documentele necesare/ nu a obtinut avizul ITM. Ar trebui sa vedeti motivarea firmei.
Instanta va poate acorda grupa de munca in baza documentelor de care amintiti, ca le-ati depus la dosarul cauzei, impreuna cu un raport de expertiza favorabil. Merita incercat.
Multumesc de sfat, am sa incerc sa solicit expertiza daca evidenta documentelor depuse si a cazului similar, rezolvat favorabil colegei mele, nu au fost suficiente. Pot sa cer cheltuieli de expertiza pârâtei, pentru ca merita?
Plata expertizei este incredintata de catre instanta de judecata, de regula, partii care a solicitat expertiza si in anumite cazuri ambelor parti in proces.
Partea care castiga procesul poate solicita instantei de judecata, sa aprobe, rambursarea cheltuielilor de catre partea care a pierdut procesul.
In 17. 11.,luni, am o noua înfățișare. La cea anterioară, am depus adeverința o eliberată de casa de pensii in 2013, din care rezulta ca pentru perioada de sfârșit a activității mele in condiții similare, am primit grupa specială, anii 2001-2006 adica pana la lichidarea. Si, tot atunci, in baza Sfatului, Am cerut ca in situatia in care se considera necesar sa probez cu expertiza. Este de neînțeles, lucrezi un timp in acelasi loc, faci aceleași treburi, insa Primești fara sa ceri, un drept doar pentru prima si a doua treime, mijlocul ce este cu el? Ce sfat imi dați ca sa conving judecătorii sa nu mai pierdem vremea? Plus de asta sentința colegei mele, ca proba in favoarea mea!
Nu am alte sfaturi, in afara celor deja mentionate in mesajele mele anterioare.
Nu cred ca o sentinta data intr-un alt dosar poate influenta decizia instantei de judecata, fiind vorba de cauze diferite, dosare diferite si lipsind documente certe care sa ateste ca ar fi vorba de cauze identice.