avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare imobiliara sau mobiliara, sanse pentru o ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare imobiliara sau mobiliara, sanse pentru o decizie favorabila

Buna ziua. Rog un specialist sa ne ofere sugestii privind cazul urmator:
sotul meu a imprumutat sotiei unui coleg o suma foarte mare, cu care aceasta a platit avansul (o treime) pentru o casa (pe numele ei si al sotului ei) in centrul orasului, diferenta de pret fiind achitata prin imprumut cu ipoteca, pe numele sotului ei. O data la 4 luni, cand a revenit in tara, sotul a discutat cu ei despre restituire, dar colegul si sotia sau au cerut amanari, fiindca au rate la sase banci si, mai mult, ar vrea sa termine de reamenajat. Ultima data insa, cand am fost si eu cu sotul meu, sotia a spus ca datoria s-a prescris si asta este. Chiar mi-a sugerat, cand barbatii au iesit dupa bere, ca sotul meu i-a imprumutat banii fiindca si-ar fi dorit o aventura cu ea. Apoi a propus sa acceptam o bucata de teren (cam 5% din datorie) si restul cand vor avea bani, vreodata.
I-am spus, in aceeasi seara, sotului meu despre insinuarea ei si mi-a spus ca, la data imprumutului, colegul era in voiaj, dar discutasera de multe ori despre imprumut, de aceea a facut cu ea contractul notarial pentru imprumut. Imi iubesc foarte mult sotul si am ales sa-l cred.
Am consultat un avocat care ne-a sfatuit sa facem un contract, cu cei doi, la notar, cum ca terenul se cedeaza ca plata partiala in contul datoriei, pentru ca astfel sa se creeze un termen de 3 ani pentru restul de datorie. S-a facut astfel, iar sotul meu si colegul sau au semnat. Sotia a refuzat sa vina la notar. Urmeaza un proces pentru recuperarea sumei ramase. Va rog sa-mi spuneti care credeti ca sunt sansele de castig, in situatia aceasta.
Avocatul ne-a cerut sa precizam daca vrem recuperare din bunuri imobiliare sau mobiliare. Din ce am inteles, in prima varianta li s-ar scoate casa in vanzare la 75% din valoarea actuala si din suma recuperata s-ar achita intai ipoteca, apoi datoria la Asigurari (o alta banca, cu care sunt in proces pentru neplata unei sume mai mari de 10 000 de euro), abia apoi ar veni randul nostru, daca mai ramane ceva. Chiar ni s-a sugerat ca aceasta varianta ar fi cea mai buna, daca am cumpara noi casa, fiindca se scoate in vanzare sub valoarea ei. Aceasta subvaloare nu egaleaza nici pe departe datoria, nici nu am vrea sa-i vedem pe drumuri, nu avem nevoie decat de casa pe care o avem deja (copiii sunt mari si plecati la locurile lor), dar ni s-a spus ca aceasta ar fi o varianta de luat in consideratie.
Pentru recuperarea mobiliara, din contul colegului, care castiga 2800 de euro pe luna, probabil ca nu ar trebui sa stam la rand dupa cele 6 banci la care au datorii, fiindca sotia plateste din mana ratele, dar e posibil ca aceasta situatie sa se schimbe si atunci nu stiu cine are prioritate. Ma tem ca tot bancile.
Tinand cont ca trebuie platita o taxa de timbru de o valoare mare si onorariul avocatului, si nu am vrea sa ajungem la alte situatii perdante, va rog sa-mi spuneti care credeti ca sunt sansele de obtinere a unei decizii favorabile si cum considerati ca s-ar putea recupera, in mod real, banii? Fiindca mie, unui profan care se aventureaza in sistemul juridic, mi se pare ca exista riscul sa ramanem doar cu o decizie in favoarea solicitarii noastre, dar, practic, cu niste noi cheltuieli si in imposibilitatea de a obtine ceva in mod concret.
Cel mai recent răspuns: LilianaRosculet , utilizator 15:35, 17 Octombrie 2014
Multumesc pentru raspuns.
Daca s-ar pune poprire pe venituri si sunt mai multi creditori, suma poprita din salariul colegului sotului ar fi de 1/2 din venituri, nu doar 1/3 (care este valabil decat cand este o singura executare silita, adica un singur creditor!); asadar suma ar fi mai mare, si, asa, aveti sanse sa recuperati si dvs. mai mult!
Veniturile poprite sunt TOATE veniturile (declarate oficial)!
Sunt de acord cu dl. avocat care v-a sugerat sa va ascultati avocatul pe care deja il aveti, este cel mai in masura sa va dea cele mai pertinente sfaturi avand in vedere ca stie atat toate detaliile spetei, dar are cunostinta si despre toate actele facute de dvs. cu colegul sotului!
Va multumesc pentru informaţii si sugestii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este ordinea la executarea silita ptr un credit ipotecar neachitat , vanzarea imobilului , si apoi poprire pe venituri, vanzare bunuri mobile? znicolae9 znicolae9 In 2008 am cumparat un apartament.cu ajutorul a 2 contracte de credit oferite de aceeasi banca :[b]un contract de credit ipotecar si un contract de facilitate ... (vezi toată discuția)
Executare silita PaulMarica PaulMarica buna seara, va rog sa imi dati un sfat in legatura cu urmatoarele: am un credit aflat in executare silita, s-a facut poprire o treime din salariul sotiei ... (vezi toată discuția)
Imprumut cu act notarial biancaclaudia biancaclaudia Buna ziua Anul trecut am imprumutat o suma de bani de la o ruda,am facut un act la notar in care este stipulat ca acei bani trebuie returnati pana in ... (vezi toată discuția)