Buna ziua, ma confrunt cu o problema mai delicata, va rog frumos un ajutor. Sunt divortat si avem impreuna un copil, custodia este comuna, iar cel mic este incredintat mamei, eu platind regulat pensie de intretinere.Pe perioada vacantei a stat la mine 6 saptamani, pe luna respectiva nu am mai platit pensie de intretinere, socotind ca banii sunt pt. copil, el fiind la mine, conform CCiv, art.402. Doamna a facut mai multe plangeri la institutia unde lucrez si in cele din urma am platit si acei bani pe perioada vacantei. Acum ma trezesc cu plangere penala, ca nu as fi platit, plangerea a fost facuta dupa ce eu am trimis banii, eu platind regulat pensie, in afara de acea luna. Ce pot patii. Va multumesc frumos!
Personal, nu cred că veți fi tras la răspundere pentru abandon de familie.
Legea prevede următoarele:
Art. 378
Abandonul de familie
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Deci ar trebui ca pensia să nu fi fost achitată pe o perioadă de trei luni și să se dovedească și reaua dvs. credință. Mai ales că ați și achitat, cel mai probabil, nu veți păți nimic.
Pentru evitarea unor situații similare, încercați să achitați la timp pensia, chiar dacă minorul se află o perioadă la dvs.
Ar trebui sa cereti in instanta ca in luna respectiva sa nu datorati pensia in bani, dvs acordand intretinere copilului. Puteti cere ca in luna respectiva sa contribuie si mama la intretinerea copilului.
II puteti pretinde si suma platita in luna aia ca nedatorata.
Nu intraţi în războiul surzilor, cheltuiţi bani şi timp, cu bonus stres.Veţi da o declaraţie la Poliţie şi atât.
Acel abuz procesual există teoretic, în practică nu s-a aplicat niciodată, poate veţi fi dvs. primul :)
Pentru viitor, puteţi cere în instanţă ca pentru perioada cât copilul este cu dvs. , să vă plătească mama pensie alimentară, procent din venitul dânsei.