avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plangere penala neintemeiata pentru neplata pensiei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plangere penala neintemeiata pentru neplata pensiei intretinere

Buna ziua, ma confrunt cu o problema mai delicata, va rog frumos un ajutor. Sunt divortat si avem impreuna un copil, custodia este comuna, iar cel mic este incredintat mamei, eu platind regulat pensie de intretinere.Pe perioada vacantei a stat la mine 6 saptamani, pe luna respectiva nu am mai platit pensie de intretinere, socotind ca banii sunt pt. copil, el fiind la mine, conform CCiv, art.402. Doamna a facut mai multe plangeri la institutia unde lucrez si in cele din urma am platit si acei bani pe perioada vacantei. Acum ma trezesc cu plangere penala, ca nu as fi platit, plangerea a fost facuta dupa ce eu am trimis banii, eu platind regulat pensie, in afara de acea luna. Ce pot patii. Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:32, 11 Octombrie 2014
Personal, nu cred că veți fi tras la răspundere pentru abandon de familie.
Legea prevede următoarele:

Art. 378

Abandonul de familie

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Deci ar trebui ca pensia să nu fi fost achitată pe o perioadă de trei luni și să se dovedească și reaua dvs. credință. Mai ales că ați și achitat, cel mai probabil, nu veți păți nimic.
Pentru evitarea unor situații similare, încercați să achitați la timp pensia, chiar dacă minorul se află o perioadă la dvs.
Ar trebui sa cereti in instanta ca in luna respectiva sa nu datorati pensia in bani, dvs acordand intretinere copilului. Puteti cere ca in luna respectiva sa contribuie si mama la intretinerea copilului.
II puteti pretinde si suma platita in luna aia ca nedatorata.
va multumesc frumos
As pute sa o acuz pt. abuz de drept? Va multumesc pt raspunsuri!
Nu intraţi în războiul surzilor, cheltuiţi bani şi timp, cu bonus stres.Veţi da o declaraţie la Poliţie şi atât.
Acel abuz procesual există teoretic, în practică nu s-a aplicat niciodată, poate veţi fi dvs. primul :)
Pentru viitor, puteţi cere în instanţă ca pentru perioada cât copilul este cu dvs. , să vă plătească mama pensie alimentară, procent din venitul dânsei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare scurpin77 scurpin77 Fostul sot nu a trimis sotiei pensia alimentara de 2 luni de zile ptr. baiatul lor. Pensia alimentara este stabilita printr-o hotarare judecatoreasca si este ... (vezi toată discuția)
Ce-as putea sa fac? ContSters461301 ContSters461301 Eu nu lucrez si plătesc pensie alimentara in valoare de 150 p luna a unui copil de 9 ani (am fost căsătorita timp de 4 ani si p urma am divortat). Sunt ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie de intretinere caraboian78 caraboian78 Buna ziua.As dori sa va intreb si eu ,daca fostul ,concubin nu a platit pensia alimentara pe lunile ,ianuarie si martie, iar pe luna aprilie ,a platit mai ... (vezi toată discuția)