Buna seara. Ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea intrebare: cum se calculeaza (baza legala !!) onorariul pentru o expertiza tehnica. Ma refer la incadrarea in lege, atat a normei de lucru cat si a evaluarii acesteia !!
Mai mult, daca trei experti fac un raport de expertiza comun(fara obiectiuni, intre ei !)cum se calculeaza onorariul?? Ridic aceasta problema pentru a nu dezavantaja nici una dintre parti (expertii/partea care achita onorariul !!) si pentru a nu lasa loc arbitrariului. Dupa mine, raspunsul:"cat aproba instanta ", fara o baza legala, este foarte criticabil !!
Daca dvs credeti ca instantele de judecata stau sa calculeze onorariile expertilor dupa norme si calcule profunde nu cunoasteti realitatile din lumea juridica.Se fixeaza un onorariu provizoriu in functie de complexitatea cauzei si ulterior la cererea expertului care depune un deviz instanta poate acorda o majorare.In 15 ani de avocatura nu mi -am pus o asemenea intrebare ,sunt curios daca exista si un raspuns din partea unui expert ,dar practic lucrurile se desfasoara cum v-am povestit.
Onorariul provizoriu se stabileste de catre instanta de judecata, care apreciaza de cele mai multe ori complexitatea unei expertize, fara a avea la dispozitie elemente concrete legate de desfasurarea activitatilor legate de expertiza.
Expertul este cel care in urma efectuarii tuturor activitatilor/ lucrarilor legate de desfasurarea expertizei cunoaste cheltuielile efectuate din buzunarul propriu (benzina, cazare, diurna, materiale consumabile pentru calculator, imprimanta, xerox, etc.) si poate aprecia volumul de munca depus. O data cu raportul de expertiza, se depune si decontul de cheltuieli + onorariul definitiv solicitat de catre expert (aici intra onorariul net si taxele si impozitele platite la stat de catre expert pentru onorariul definitiv incasat).
Fiecare din cei 3 experti va depune un decont, anexa la raportul de expertiza. Nu este obligatoriu ca cei 3 experti sa fie de acord cu concluziile expertizei, caz in care fiecare din cei 3 experti va intocmi raport separat, chiar daca toti participa in acelasi timp, la expertiza, in teren.
Reglementarea de care amintiti este orientativa, fiind emisa de catre unele asociatii profesionale ale expertilor din anumite specializari de expertiza.
Expertul tehnic judiciar nu are obligatia conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, sa fie membru al unei asociatii profesionale.
Va multumesc foarte mult. Din cate imi amintesc, era vorba de o Hotarare de Guvern care stabilea onorarii pentru expertiza tehnica evaluatoare, pe tipuri de imobile.Este posibil (cu probabilitate foarte mare !!) sa gresesc. Acesta este si motivul pentru care am pus aceasta intrebare pe forum. Oricum, daca nu exista o prevedere legala, se creaza cale libera abuzurilor, de ambele parti !!
Inca o data, va multumesc foarte mult !!!
Pentru ca o expertiza sa se desfasoare in conditii normale si sa fie garantata o concluzie onesta si rapida a expertului, aceasta trebuie sa fie acoperita de un onorariu corespunzator.
Onorariul pentru expertiza constitue vesnicul "conflict" dintre experti, pe de o parte si avocati, procurori, judecatori, pe de alta parte.
Greseala cea mai frecventa pe care o fac chiar expertii, dar in special de cei care ii solicita, este sa evalueze munca expertului la un onorariu pe ora corespunzator salariului orar pe care acesta il castiga la locul lor zilnic de munca. Acest lucru duce in final expertul la blocaj financiar si insatisfactie fata de misiunea primita si munca efectuata, cu repercursiuni asupra calitatii, lucrul cel mai de nedorit pentru toate partile.
Pentru a avea o orientare in ceea ce priveste onorariul cerut, daca este corect evaluat, sau nu, se poate face un calcul simplu, avand in considerare ca o "persoana fizica autorizata" trebuie sa plateasca taxe, asigurari sociale, trebuie sa aiba cheltuieli indirecte, cum ar fi: cheltuieli de marketing, comunicare, informare, cheltuieli pentru acoperirea perioadelor fara angajamente, etc.. Astfel, se va inmulti pretul unei ore normale de lucru pentru un specialist de inalta clasa dintr-o institutie academica, institut de proiectare, sau altceva similar, cu cifra trei, sau patru. In acest fel, se evalueaza aproximativ, in mod corect si cheltuielile indirecte, care, in situatia in care expertul si-ar desfasura activitatea intr-o astfel de organizatie, ar fi suportate de aceasta din urma, prin regiile generale si nu sunt conectate direct la salariul expertului.
Asa ar fi corect, dar ca expertul sa aiba sansa sa ramana pe aceasta "piata", va trebui sa tina seama si de "concurenta" si sa nu "ceara" prea mult. Deci onorariul corect va fi stabilt de costuri, dar si de "competitie".
Apoi -fiecare expert judiciar in specialitatea in care este acreditat are niste norme de timp pentru normarea muncii prestate.
Pentru expertii de specialitatea topografie, geodezie si cadstru sunt - normele de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de teren care sunt diferenţiate în raport cu categorii de dificultate a terenurilor, determinate de relief sau de gradul de acoperire cu construcţii sau vegetaţie.
Costurile une expertize trebuie sa se faca in functie de :
(1) - stabilirea valorii OMC pentru determinarea manoperei directe care se face ţinând cont de complexitatea lucrărilor normate şi de componenţa tipurilor de operaţii pregătitoare, de teren şi de birou/laborator din cadrul acestora.
(2) - costuri (cheltuieli) efectuate cu întreţinerea, lumina, apa, chiria, căldura, telefonul, mentenanţa şi amortizarea mijloacelor de calcul, maşinilor, utilajelor, vehiculelor şi alte cheltuieli indirecte;
(3) - costuri (cheltuieli) efectuate cu diurna, cazarea, transportul şi alte cheltuieli directe
Taxe expertize
florescu58
Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)