avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Calcul onorariu EXPERTIZA TEHNICA
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Calcul onorariu EXPERTIZA TEHNICA

Buna seara. Ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea intrebare: cum se calculeaza (baza legala !!) onorariul pentru o expertiza tehnica. Ma refer la incadrarea in lege, atat a normei de lucru cat si a evaluarii acesteia !!
Mai mult, daca trei experti fac un raport de expertiza comun(fara obiectiuni, intre ei !)cum se calculeaza onorariul?? Ridic aceasta problema pentru a nu dezavantaja nici una dintre parti (expertii/partea care achita onorariul !!) si pentru a nu lasa loc arbitrariului. Dupa mine, raspunsul:"cat aproba instanta ", fara o baza legala, este foarte criticabil !!
Cel mai recent răspuns: DUNIC , utilizator 20:26, 22 Octombrie 2014
Va multumesc FFF mult pentru raspuns. Cele aratate de dvs. imi sunt de folos si pentru a le prezenta sefului meu si a cere un salariu adecvat !!!!
Revenind la realitate, intrucat NU este vorba despre cerere/oferta, expertul fiind numit de instanta, modul in care justitiabili sunt de acord/sau nu, cu onorariul solicitat, poate (spun inca o data "poate") influenta rezultatul expertizei !!
Ajungem astfel la arbitrariul de care vorbeam anterior si la posibile abuzuri !!!
Am rugamintea, daca in domeniul EPI, stie cineva despre norme IN VIGOARE !!, sa faca o trimitere la ele !!!
@DUNIC mentionati, citez: "...Cele aratate de dvs. imi sunt de folos si pentru a le prezenta sefului meu si a cere un salariu adecvat !..."
Nu vad ce lagatura are un "sef" in discutie. Expertiza tehnica judiciara se efectueaza in nume propriu, nu prin intermediari/ colaboratori/ angajati, etc. Autorizarea expertilor de catre MJ se obtine nominal, nu pentru o firma.
Din pacate raspunsul meu a fost confuz. Eu ma refer la seful meu, de la servici, caruia ii voi argumenta cu cele prezentate pe forum, ca doresc un salariu "dupa nevoi" (parca am mai auzit undeva de asta..).
A doua zi, ma voi adresa dumneavoastra in calitate de proaspat SOMER !!!
Tot nu am priceput - care este rolul unui sef, in cadrul unei expertize tehnice judiciare ?! Expertul/ specialistul tehnic judiciar nu are sef, atata timp cat expertiza judiciara se face in nume propriu.
Nu cred, ca se va modifica legea, in sensul acceptarii de "colaboratori" pentru expert/ specialist tehnic judiciar, caz in care ar fi posibil un sef.
Eu am un respect deosebit fata de opiniile celorlalte persoane, deci si fata de ale dumneavoastra !! Sunt totusi convins ca intelegeti perfect !! Este vorba despre seful meu de la buticul unde lucrez ??!!. A gandi altfel inseamna sa discriminam pozitiv unele categorii sociale !! Mai mult, ne existand cerere/oferta este obligatoriu sa existe reglementare legala !!
Eu ma documentez in continuare (solicit ajutorul celor ce stiu despre reglementari legale privind onorariul de expert judiciar !!), si va voi da date concrete !! Va multumesc pentru interesul manifestat fata de intrebarea mea !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata expert judiciar floricris2009 floricris2009 Buna ziua. Daca la o expertiza efectuata de un expert acesta a solicitat suplimentarea onorariului, iar partile au formulat, dupa depunerea raportului de ... (vezi toată discuția)
Stabilire onorariu expertiza judiciara Gadjo Gadjo Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de ... (vezi toată discuția)
Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)