avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Zid despartitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Zid despartitor

Buna seara,

Am o casa pentru care s-a ridicat un zid despartitor. Acest zid este pe aceeasi linie cu casa mea! Vecinul de langa mine nu a contribuit cu nimic la acest zid. Zidul, desigur, este construit pe proprietatea mea! (plus inca 15 cm de la zid inspre casa vecinului - lasati pentru a-i permite si lui construirea unui zid in caz ca al meu nu ,,ii este pe plac''). Recent a venit la mine si mi-a cerut sa ii tencuiesc partea lui de zid, partea lui fiind lasata nefinisata, fiind observabile blocurile de boltari! Mi-a cerut sub pretextul ca a fost la Primarie si a intrebat si acestia din urma i-au spus ca eu sunt obligat sa-i finisez partea de zid dinspre casa acestuia! ULUITOR mi se pare! Intrebarea mea este: poate acesta sa ma oblige sa fac ceva? Legal vorbind, partea aceasta ma intereseaza! Mi-ar veni greu sa cred ca ma poate obliga cineva sa fac ceva cu ceea ce este doar al meu si pentru care nu a contribuit nimic! Va multumesc celor care faceti eforturi pentru a raspunde la aceste intrebari!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:04, 12 Octombrie 2014
Inteleg, casa nu se mai muta! Dar in ceea ce priveste zidul? Ce parere aveti dumneavoastra?
Va rog sa-mi raspundeti clar, printr-un articol daca se poate, care ma obliga sa fac fata zidului dinspre vecin! Inca odata repet ca zidul l-am inaltat eu, pe banii proprii si pe propriu teren si nu am cerut bani vecinului! Mi se pare absurd sa fac tot eu partea lui, la care nu a contribuit cu nimic! Dar vad ca asa este legea - buna de nimic!
alex199208 a scris:
Dar in ceea ce priveste zidul? Ce parere aveti dumneavoastra?

Obligaţia de construire a despărţiturilor comune
Art. 662. – (1) Oricare dintre vecini poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune.

Insa este un alt aspect aici si anume zidul se pare ca nu este in proprietate comuna fapt pentru care este al dvs. in totalitate, fapt pentru care puteti sa il intabulati la cf ca fiind al dvs., fapt pentru care fiind nou si probabil prins in autorizatia de constructie trebuie finisat finalizat dat la gata pana la expirarea autorizatiei (pe asta se bazeaza cei de la primarie). Daca ar fi fost vechi zidul, nu aveau ce sa va faca sau cum sa va oblige sa il reparati atata vreme cat nu cadea.
Inteleg ca si zidul si casa sunt pe hotar (oarecum sau 15 cm in interior catre dvs.) una in continuarea celeilalte si doar casa este tencuita. Corect?
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2014
trandafir2, moderator
Ori nu inteleg eu ori nu-mi raspundeti clar! Da sau nu! Are dreptate vecinu? Trebuie sa-i fac fatada zidului dinspre el? El poate sa ma oblige sa contribuie la aceasta despartitura, dar eu nu? deci tot el ma poate obliga si eu tot trebuie sa ma supun? sunteti sigur ca asa este legea? nu ar trebui sa fie invers?
alex199208 a scris:
Ori nu inteleg eu ori nu-mi raspundeti clar! Da sau nu!

Sincer trebuie sa intelegeti si dvs. ca nu se poate da un raspuns cu DA sau NU la o situatie particulara (trebuie vazute acte, autorizatii, hartii, si la fata locului). Nu exista norme de drept care sa reglementeze toate situatiile particulare. Exista doar norme generale care prin interpretare se aplica de la caz la caz. Am explicat mai sus ca "la prima vedere" (poate gresim), daca gardul este in totalitate pe terenul dvs. si nou si prins in Autorizatia de constructie, obligatia finalizarii va revine dvs.. Acum ...daca vecinul poate sa va oblige sa il tencuiti ?? ...nu cred ca ii va fi usor (poate doar sa va dea in judecata, sa plateasca taxe, expertize, etc, este greu pentru el), dar daca primaria poate sa va amendeze ?? asta da, caci nu ati finisat gardul conform Autorizatiei. Intelegeti?

Alte discuții în legătură

Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Gard comun PAUER PAUER EU SI VECINUL AVEM UN GARD COMUN,CARE DIN CAUZA UNOR NEINTELEGERI,TREBUIE INCHIS PT. A-MI PROTEJA INTIMITATEA SI PT. A NU DA PRILEJUL UNOR NOI DISPUTE. GARDUL ... (vezi toată discuția)
Gardul vecin Marcela** Marcela** Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare daca se poate. La hotarul dintre noi si vecin avem o bucatarie de vara care are un perete ce reprezinta hotar. Vecinul ... (vezi toată discuția)