avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de propietari

Buna ziua, am si eu o mica neintelegere in privinta unei asociati de propietari, la care as dori o rezolvare si un raspuns din partea dumneavoastra!
Pentru a intelege nelamurirea mea trebuie sa va povestesc situatia
In urma cu un an am cumparat un apartament intr-un imobil nou
Blocul initial nu avea asociatie administrativa sau de propietari, asa ca sa decis infintarea asociatiei de propietari...toate bune si frumoase pana aici
Ne-am ales cu un administrator ce nu isi respecta obligatile contractuoale si cu un comitet general ce nu a participat niciodata la o sedinta cu locatari
Motiv pentru care multe decizi au fost luate ilegal(fara intrunirea vorumului de 50+1)
Ca de exemplu sa propus montarea de apometre pentru consumul de apa rece
administratorul mergand din usa in usa pentru strangerea de semnaturi fara sa se discute la o sedinta aceasta propunere.
La doua luni dupa strangerea de semnaturi sa purtat o asa zisa sedinta pe seama acestei propuneri si sa decis punerea ei in aplicare, aici sunt totusi cateva probleme:
1. locatari au fost in mare parte de acord cu propunerea nu si cu decizia de punere in practica
2. Sedinta in urma careia sa decis punerea ei in practica nu a intrunit vorumul de 50+1, deci se poate considera nula
3. Din cate stiu eu contorizarea apei se face doar in cazul in care tu esti racordat la Apa Nova nu cand apa iti este furnizata de putul propiu(motivarea administratorului a fost ca prin contorizare fiecare va plati la fosa cat consuma, iar asta e o ilegalitate)

Satul fiind de aceste ilegalitati si vazand ca fiecare decide ce vrea si ce doreste fara ca eu sa am un cuvant de spus si fara ca sa se intruneasca vreodata la o sedinta vorumul necesar, am decis sa vand si sa plec din acest imobil aducand la cunostinta tuturor locatarilor acest lucru.
Toate bune si frumoase asta pana azi, cand la 2 luni de la decizia de a vinde m-am trezit cu o notificare de la asociatie prin care ma someaza sa imi platesc datorile in termen de 15 zile in caz contrar ma vor actiona in instanta.
Citiind aceasta notificare sincer am inceput sa rad, pentru o suma de 200 de lei ma someaza:)) mai ales ca eu am anuntat ca vreau sa vand(desigur asta nu ma scuteste de la plata datorilor)
Ce ma deranjat pe mine foarte tare este aceasta notificare cand se putea discuta cu mine fara ca eu sa fiu somat
Ei bine de aici incepe nelamurirea mea
Cum poate o asociatie de propietari sa te someze pentru o suma atat de mica?
Am decis sa nu platesc si sa ma judec cu asociatia si implicit cu administratorul
Vreau la randul meu sa dau asociatia si administratorul in judecata pentru urmatoarele lucruri:
1. Montarea ilegala de apometre
2. Statul administrativ si implicit cheltuielile nu au fost niciodata verificate sau semnate de catre o comisie de cenzori interna sau externa in aproape un an de la infintarea asociatiei(mentionez ca asociatia nu are si nu a avut niciodata o comisie de cenzori lucru ce din punctul meu de vedere este ilegal)
Marea mea intrebare si desigur nelamurire este urmatoarea:
Pe ce baza legala ma someaza si implicit ma vor actiona in instanta(asta pentru ca nu am de gand sa platesc) asociatia de propietari, atat timp cat nu exista o comisie de cenzori interna, iar statul de plata nu a fost verificat sau semnat vreodata de catre o comisie de cenzori fie ea si externa?

Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 20:05, 12 Octombrie 2014
Nu e nevoie sa va dea asociatia in judecata pentru ca daca vindeti, nu o veti putea face decat dupa ce achitati ce aveti inscris pe lista de intretinere ca suma de achitat si asociatia va elibereaza o adeverinta ca sunteti cu plata la zi, adeverinta necesara la notar.
Acest lucru il stiu, motiv pentru care eu consider actiunea lor una prosteasca.
Totusi n-am inteles baza lor legala pentru aceasta notificare
Restanta mare sau mica este tot restanta, asociatia are dreptul sa dea in judecata orice prorietar care are o restanta mai mare de 90 de zile, legea nu spune ca aceasta sa fie de 1 leu sau 10000 lei.
Legea 230/2007 Articolul 50 (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.


Daca nu platiti restanta asociatia are dreptul sa va calculeze penalizari, iar daca acestea sunt calculate corect nu pierde asociatia banii, dumneavoastra aveti de suferit (si 0.2% penalizare / zi intarziere, este mai mult decat va da dobanda la acei bani dati de orice banca din Romania).
Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


V-au notificat din exces de zel, trebuia sa va lase sa nu achitati, sa va calculeze penalizari, iar cand ajungeati la o suma "frumusica" sa faca pasii care trebuie facuti.
Notificarea este in folosul dumneavoasra, trebuie sa le multumiti!
Sincer nu am de ce sa le multumesc, am sa spun si de ce:
1. Nu am 90 de zile restanta
2. Sunt de acord cu orice penalizare, insa nu inteleg rostul notificari atata timp cat in suma restanta exista o taxa de apometru cu care eu nu sunt de acord
3. Exista posibilitatea discutiei directe cu mine si nu prin modul asta.
4. Sunt de acord ca eu in calitate de restantier sa imi achit datoria, dar in momentul in care imi cer dreptul de locatar mai exact sa fie verificat statul de plata si cheltuielile administrative sa fiu refuzat, aici nu sunt de acord.
Cum ei doresc de a pune in aplicare un drept(lucru ce din punct de vedere nu ma deranjeaza) pot sa faca demersurile, de ce in momentul in care eu doresc aplicarea dreptului meu nu se poate?
Asta inseamna ca in mod deliberat dreptul meu nu se aplica dar al lor da, oare de ce?
La cate ilegalitati s-au produs in asociatia asta daca ii dau in judecata(lucru pe care il i-au in calcul) am castig de cauza, dar ma gandesc la unii locatari care ar urma sa suporte consecintele din cauza unui comitet general inexistent si din cauza unui administrator incompetent!
Totusi am doua intrebari pentru dumneavoastra la care as dori daca se poate un raspuns argumentat:
1. Considerati ca este normal sau legal,ca o asociatie de propietari sa nu aiba o comisie de cenzori interna/externa, care sa verifice statul de plata si cheltuielile administrale?
2. Montarea apometrelor intr-un bloc care nu este contorizat apanova, pe urmatoarea motivatie:
Cata apa consumi atatia metri cubi platesti pentru vitanjarea fosei septice.
Impartirea curentului consumat(de catre hidrofor) pe baza metriilor cubi de apa consumati
Considerati ca este legala acest lucru?
Astept raspunsul dumneavoastra
Eu nu spun ca cei din asociatie au procedat 100% corect, eu va spun ca au mai multi de "DA" decat de "NU".
1. Nu este normal sa nu existe o comisie de cenzori din cadrul asociatiei, sau un expert contabil angajat, care sa fie din afara asociatiei (si care costa!).
2. Daca asa s-a hotarat sa se plateasca vidanjarea fosei in functie de mc de apa consumati, atunci asa se va proceda, repartizarea apei se poate face si pausal, consumul de apa se imparte la numarul de persoane din condominiu si se inmulteste in functie de numarul de persoane care au locuit in luna respectiva in fiecare apartament, aici este dezavantajul sa scada forte tare numarul de persoane declarate in apartament, pentru ca cei care vor declara mai putine persoane vor plati apa mai putina, curent mai putin (da, hidroforul consuma curent ca sa scoata apa) si mai sunt cheltuieli care se repartizeaza pe numar de persoane, asta pentru ca nu exista fisa de pontaj pentru fiecare persoana care intra si iese din apartamente, iar sa stea cineva sa faca "politie" este mai greu si se nasc discutii mai mari.

HG 1588/2007 Art. 37. — (I) Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc In condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere si a hranei; energia electrica utilizata pentru functionarea instaIatiiIor comune; colectarea deseuriIor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabiIeste printr-o conventie aprobata de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.

Alte discuții în legătură

Asociatie de propietari,ignora legea 230/2007 SAUNDU SAUNDU Buna dimineata,doresc o lamurire si un sfat pentru un demers al locatarilor in relatia cu asociatia de propietari.Concret: -In aprilie 2015 asociatia a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curand la asociatia de locatari de care apartin ... gigiscortar gigiscortar Buna ziua. De curand la asociatia de locatari de care apartin s-a emis lista de cheltuieli pentru luna august. Pentru ca am refuzat sa-mi inlocuiesc ... (vezi toată discuția)
Calculul consumului de apa MonicaAdriana MonicaAdriana Buna ziua.Am achizitionat un apartament intr-un bloc in care plata consumului de apa se face doar pe baza cotei indiviza. Mi s-a comunicat de catre ... (vezi toată discuția)