avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. De curand la asociatia de locatari de care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. De curand la asociatia de locatari de care apartin ...

Buna ziua.
De curand la asociatia de locatari de care apartin s-a emis lista de cheltuieli pentru luna august.
Pentru ca am refuzat sa-mi inlocuiesc contoarele de apa rece instalate, omologate si perfect functionale cu unele noi, cu citire de la distanta, asociatia, prin administrator, a calculat diferențiat contributia la acoperirea diferentei de apa rece rezultata din citirea apometrelor individuale si citirea apometrului general.
Astfel calculul s-a făcut pe doua grupe: un grup cu cei care au inlocuit contoarele clasice cu unele noi, cu citire de la distanță și un grup cu cei fara contoare cu citire de la distanta.
Contributia financiară a fost stabilită, nu stiu in baza căror legi si după ce formulă astfel:
-grupul cu contoare noi - 2,57 lei/persoana;
-grupul cu contoare vechi - 30,1 lei/persoana.
Va rog sa-mi spuneti daca există o lege/HG, ordin etc care sa ma oblige sa inlocuiesc contorul de apa rece cu unul electric/electronic cu citire de la distantă și dacă asociatia are dreptul sa ma oblige sa-mi schimb apometrele functionale și sa calculeze diferentiat (proportia de 1 la 13,6 / persoana) contributia pentru acoperirea diferentei la citirile contoarelor de apa rece.
Gigi
Cel mai recent răspuns: gigiscortar , utilizator 14:47, 7 Octombrie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform displ nr 196/2018 asociatiile de locatari aveau termen sa actualizeze documentatia astfel incat sa se transforme in asociatii de proprietary
Exista dispozitie in vigoare care obliga contorizarea individuala cu aparate de contorizat utilitati pana in decambrie 2022 si alta dispozitie care impune schimbarea aparatelor individuale contorizat utilitati cu cele generatie noua cu citire la distanta
Pentru o informatie corecta este de preferat sa solicitati presedintelui de asociatie sa va precizeze temeiul legal de calcul consum apa
Probabil ati dorit sa spuneti asociatie de proprietari.

Strict la intrebarea dvs., nu exista nici o baza legala pentru montarea apometrelor wireless.
Baza legala a montarii de apometre (fara nici o conditionalitate tehnica) ramine in continuare art. 32 alin 1 din legea 196/2018 :
suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
Articolul 32
(1) Proprietarii sunt obligați să ia măsuri pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală [...]

Altfel, pentru dvs. si colegii de suferinta nu va ramine decit sa va "razboiti" cu asociatia pentru indreptarea ilegalitatii :
hotărârii/deciziei și/sau repararea pagubei cauzate.
Articolul 29
(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești.

Puteti face o reclamatie colectiva impotriva conducerii asociatiei, conform art. 102 din lege:
Capitolul IX Contravenții și sancțiuni
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
...................
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;

Pina la rezolvare sunteti buni de plata.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2022
latka, utilizator
Multumesc de raspunsuri. Da este vorba de o asociatie de proprietari. In mare parte asa am dedus si eu din studiul legii 196, insa sunt dezamagit de faptul ca aceasta lege, care este destul de completa in distribuirea atributiilor si sarcinilor, prevede si o un capitol de sanctiuni, spune si cine aplica acele sanctiuni, este doar pe hartie si pentru a fi respectata de membrii asociatiilor de proprietari (contribuabili). Primaria si politia locala se feresc sa aplice sanctiunile, asa ca tot la instantele judecatoresti se ajunge.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2022
gigiscortar, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se da urmatoarea situatie: in urma cu un an asociatia de proprietari ... Daniella023 Daniella023 Se da urmatoarea situatie: In urma cu un an asociatia de proprietari a hotarat sa inlocuiasca apometrele de apa pentru toti locatarii. S- au instalat apometre ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! as vrea sa știu dacă este obligatoriu prin lege ... Maria Izabela Maria Izabela Bună ziua! As vrea sa știu dacă este obligatoriu prin lege schimbarea apometrelor cu apometre telecitire? Asa mai avea încă o intrebare .Nu ajuns cu ... (vezi toată discuția)
La instalarea centralei termice in apartamentul din bloc este ... gambette gambette La instalarea centralei termice in apartamentul din bloc este obligatorie montarea unui apometru pe racordul de alimentare cu apa rece de la reteaua comuna? (vezi toată discuția)