avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de propietari,ignora legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de propietari,ignora legea 230/2007

Buna dimineata,doresc o lamurire si un sfat pentru un demers al locatarilor in relatia cu asociatia de propietari.Concret:
-In aprilie 2015 asociatia a considerat ca toti locatari trebuie sa plateasca apa la pausal,cu toate ca pe scara sint contorizate 7 ap din 16.Cerind explicatii la administratoare,a raspuns verbal ca legea ii permite sa faca acest lucru.Am depus o sesizare in 25 august si nici la aceasta ora nu am primit raspuns,administratoarea spunind ca ea nu da raspuns scris.Am trimis sesizari la primarie si am primit raspuns ca avem dreptate si totusi asociatia nu doreste sa recalculeze cotele de intretinere pe aprilie lund in considerare apometrele celor 7 apartamente.
Rugamintea noastra este sa ne puteti indruma pentru a aduce situatia pe fagasul normal.
Va multumim
Cel mai recent răspuns: SAUNDU , utilizator 12:50, 11 Noiembrie 2015
1-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care are autoritatea si competenta sa reprezinte si sa apere interesele asociatiei si ale membrilor proprietari in raport si fata de terti inclusiv in instanta
2-Administratorul de imobil este angajat al asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari ale adunari generale,decizii ale presedintelui si ale comitetului executiv
3-Referitor la apometre este necesar sa precizati daca hotararea instalarii acestora a fost dispusa de catre asociatia de proprietari sau a fost decizia personala a proprietarilor
Daca in asociatie nu s-a luat hotararea pentru instalare apometre, asociatia nu este obligata sa ia in considerare consumul declarat conform apometrelor.
4-Daca exista hotararea adunari generale pentru instalare apometre,discutati direct cu presedintele de asociatie
5-La nivelul capitalei exista disp HCGM nr.41/2002 in care se aproba contorizarea consumurilor (apometrelor) de apa rece/calda si caldura,
"Art.10. Adunarea Generala, in conditiile montarii contoarelor individuale apatinand unuia sau mai multor proprietari, conform vointei acestora, are obligatia sa hotarasca cu privire la modul de citire, repartizarea a consumurilor respective, la modul de incasare si efectuare a platilor corespunzatoare consumurilor, precum si asupra persoanei fizice sau juridice care efectueaza aceste operatiuni (administratorul, contabilul sau persoana juridica specializata)."

Eficienta instalarii apometrelor individuale este conditionata de tipul de retea de alimentare-astfel incat nu in toate imobilele de locuit in comun apometrele satisfac interesul proprietarilor
Pentru reducerea costurior la utiitati ,in temeiul Legii nr.199/2000 modificata prin Ordonanta nr. 78/2001 privind utilizarea eficienta a energiei.multi locatari au inteles sa contorizeze individual consumul de utilitati inceput sa-si monteze apometre individuale ,
Dar,in cazul in care sunteti pe o retea telescopica, contorizarea individuala nu are efect si pentru contorizare individuala este necesara executia de bransament separat,care implica costuri substantiale ,este conditionata de acceptul furnizorului de utiltati si de alti factori independenti de vointa partilor
Multumesc pentru raspuns dar trebuie sa va fac urmatoarele precizari:
1.Montarea de apometre individuale in apartamente a fost facuta cu acceptul asociatiei(chiar asociatia a adus firma pentru montarea apometrelor).
2.La nivel de scara exista apometru de referinta(pasant) in conditiile in care blocul are 2 scari.
3.Pina la luna aprilie cind cotele de intretinere au fost calculate fara a lua in considerare apometrele nu au mai fost situatii asemanatoare din 2009,data montari apometrelor.
4.Presedintele nu doreste sa discute cu noi si ne trimite la administrator ca el face lista de intretinere.
Rugamintea mea este daca puteti a ma indruma spre pasi care trebuie sa-i urmam.
Va multumesc
SAUNDU a scris:
3.Pina la luna aprilie cind cotele de intretinere au fost calculate fara a lua in considerare apometrele nu au mai fost situatii asemanatoare din 2009,data montari apometrelor.

Saintelegem ca ati instalat apometrelein 2009 si de atunci nu au fost luate in consideratie? Pai ce rol au aceste apometre daca nu acela de a stabili cantitatea de apa consumata?
4.Presedintele nu doreste sa discute cu noi si ne trimite la administrator ca el face lista de intretinere.

Presedintele si comitetul executiv decid ceea ce se face in asociatie. administratorul face ceea ce decid acestia.
Presedintele este ales de dumneavoastrea asa ca puteti sa alegeti altul care sa discute cu dumneavoastra si sa rezolve problemele legal.

oricum apometrele nu mai au verificare metrologica daca au fost montate in 2009.Adm are dreptate sa nu le mai ia in considerare.
Pentru sanda65 nu mai dati verdicte daca nu stiti problema in detaliu.Apometrele au fost verificate la toate cele 7 apartamente in febr.2011,febr.2013,febr2015 asa cum prevede legea.
Cautati sa aveti retineri pina nu aveti toate informatiile.Sper ca nu sinteti administrator sau presedinte de asociatie ca ar fi trist pentru locatari.
Abordati probleme mai simple ca va ajuta!

Nu domnule,apometrele au fost verificate din 2 in 2 ani,respectiv februarie 2011,2013,2015, deci nu sa pune problema verificari apometrelor.
Am ,,sapat" si am gasit o datorie catre apanova de 3.800lei, datorie care este restanta din ian.2015 si era de 5.400 lei,iar acum a ramas cea de 3.800 lei.
Pentru rezolvare o sa fac plingere penala pentru gestiune frauduloasa si totul se va sfirsi.
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Apometre apartament alinatinu alinatinu Buna ziua. Mi-am instalat pe data de 17 martie 2012 apometre de apartament (apa calda si rece) intr-un bloc unde cca 80% din locatari au apometre.. Urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre leandro leandro rog indrumare pentru legislatie pentru verificare apometre (vezi toată discuția)
Administratorul blocului nu vrea sa ia in calcul contoarele de apa HawkXP HawkXP Buna ziua! Locuiesc in centrul capitalei intr-un bloc vechi cu o singura scara, intr-un apartament de 3 camere. In acest apartament locuim o familie de 3 ... (vezi toată discuția)