avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare mostenire

Buna ziua . la moartea bunicului a fost dezbatuta succesiunea , au avut o casa ,in extrasul cf au fost trecuti bunica si cei trei copii ca proprietari.Dupa un timp (15 ani) a murit si bunica succesiunea nu a fost dezbatuta dupa ea, mama de data asta a renuntat la mostenire. Intrebarea mea este ca cu aceasta renuntare si-a pierdut dreptul si la procentul din partea tatalui sau numai ce se cuvenea dupa bunica. La un timp dupa renuntare sa retrocedat un teren pe numele bunicii ,mama are drept din acest teren sau nu?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriana Giurca , Avocat 20:02, 12 Octombrie 2014
Tocmai am trecut prin asta si stiu. Mama, a renuntat la intreaga masa succesorala din partea bunicii, inclusiv acel teren primit mai tirziu, cit si cea ce a primit bunica de la bunic (acel sfert, cunoscut de toata lumea). Dar, spuneti ca a acceptat cota de la bunic (tatal sau) si deja actele sint in regula.
acceptarea ca si renuntarea sunt indivizibile
Mama a renuntat decat la partea dansei -ce i s-ar fi cuvenit dupa bunica! Chiar daca a renuntat la mostenirea de pe urma bunicii (inainte de 1989) , dupa aparitia legilor proprietatii (legea 18/1991 etc), daca mama a cerut (printr-o cerere) reconstituirea dreptului de propr. ptr. terenul ce i-ar fi revenit bunicii, are dreptul la terenul respectiv!
nu. când a renunțat la drepturile succesorale, renunțarea s-a făcut și pentru viitor.
mmoceanu a scris:

Mama a renuntat decat la partea dansei -ce i s-ar fi cuvenit dupa bunica! Chiar daca a renuntat la mostenirea de pe urma bunicii (inainte de 1989) , dupa aparitia legilor proprietatii (legea 18/1991 etc), daca mama a cerut (printr-o cerere) reconstituirea dreptului de propr. ptr. terenul ce i-ar fi revenit bunicii, are dreptul la terenul respectiv!


Oare? ICCJ are o cu totul alta opinie, iar instantele s-au conformat. Renuntatorul e renuntator, nu mai poate opta ulterior. Doar cei straini de succesiune au fost repusi in termenul de optiune si au putut accepta succesiunea, nu si renuntatorii:

DECIZIA Nr. XI
din 5 februarie 2007

Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În aplicarea dispoziţiilor art. 8 şi art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, stabilesc:
Beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 februarie 2007.


Chiar daca au renuntat decat... :yeah:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Au renuntat la mostenire iar dupa ani buni mostenitorii lor au pretentii... Rudyvirag Rudyvirag Buna Ziua, Am o problema care sper sa o pot explica cat mai clar si sa ma ajute cineva. Cei doi frati al tatalui meu (toti trei decedati in momentul de fata) ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mosteniere YRY COMPANY SRL YRY COMPANY SRL Buna ziua, am o intrebare, daca in anul 1985 dintr-un numar de 5 frati, doi dau declaratie notariala ca renunta la mostenirea dupa parintii decedati, acum dupa ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate viragvari viragvari Am mai postat legat de acest caz pe acest forum dar nu am fost prea explicit insa m-am mai documentat un pic si acuma sunt bagat in ceata si mai rau #-o Deci ... (vezi toată discuția)