avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Au renuntat la mostenire iar dupa ani buni ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Au renuntat la mostenire iar dupa ani buni mostenitorii lor au pretentii...

Buna Ziua,
Am o problema care sper sa o pot explica cat mai clar si sa ma ajute cineva.
Cei doi frati al tatalui meu (toti trei decedati in momentul de fata) au renuntat la
mostenirea parintilor lor.
Dupa cativa ani buni la decesul bunicilor mei au inceput sa aiba pretentii,s-a ajuns la tribunal dar tatal meu a avut castig de cauza.
Am o sentinta de unde reiese ca cei doi au renuntat la succesiunea parintilor lor conf art.700C. civil si nu mai au calitate de a solicita o noua dezbatere si nici partajul succesoral. Aceasta sentinta mai aminteste de niste terenuri care au fost proprietate al fostului CAP si "redobandirea lor se face potrivit prevederilor legii fondului funciar nr. 18/1991...
Acum cativa ani a fost emis la consilul local un TP care continea si numele lor ca proprietari. Am reclamat insa mi sa spus ca au dreptul fiindca au depus cerere pentru retrocedare. Am facut o cerere la consiliul judetean unde am atasat sentinta sus amintita si TP a fost modificat,au taiat numele lor din titlu.
Dupa cativa ani am vandut un teren,anul trecut au scos TP si iarasi a aparut numele lor ca coproprietari insa acuma nimeni nu vrea sa modifice titlul si nu poate cumparatorul sa-l inscrie pe numele lui.
Va rog mult sa ma ajutati,ce am de facut? Daca ei au renuntat la succesiune nu inseamna ca au renuntat de tot? Art 700 si art 696? Care este diferenta? Pentru ei nu este valabil "eredele ce a renuntat la mostenire nu se mai considera erede" Renuntarea nu priveste atat bunurile existente in succesiune la data decesului autorului cat si care ar intra ulterior in posesia lui ?
Daca acum cativa ani au modificat titlul pe baza acestei sentinte civile acuma de ce nu se poate?
Va rog mult sa ma ajutati,sunt intr-o situatie disperata.
Multumesc anticipat de raspunsuri.
Din cele relatate mie imi pare ca nu au dreptul la mostenire din moment ce au renuntat sau conform la ce a hotarat instanta.
Ar fi insa bine sa vada actele un avocat daca mai exista anumite elemente necunoscute si daca au deschis ei proces.
Da,insa daca nu au dreptul nu inteleg de ce acuma nimeni nu vrea sa schimbe TP...in ciuda faptului ca un TP a fost modificat acum cativa ani tot pe baza acestei sentinte civile.
Acum am primit raspunsuri de genul ca au renuntat dar conform art. 18/1991 daca au depus cerere atunci au dreptul.
Rudyvirag a scris:

Da,insa daca nu au dreptul nu inteleg de ce acuma nimeni nu vrea sa schimbe TP...in ciuda faptului ca un TP a fost modificat acum cativa ani tot pe baza acestei sentinte civile.

Dacă este vorba despre alt titlu, nu vă puteţi folosi de sentinţa anterioară decît cu titlu de jurisprudenţă. Trebuie să introduceţi o nouă acţiune pentru anularea celui de-al doilea titlu.

Nu aveţi cum să pierdeţi. ICCJ a dispus, într-o decizie în interesul legii (DECIZIA Nr. XI
din 5 februarie 2007):

În aplicarea dispoziţiilor art. 8 şi art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, stabilesc:
Beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire.
themis a scris:

Rudyvirag a scris:

Dacă este vorba despre alt titlu, nu vă puteţi folosi de sentinţa anterioară decît cu titlu de jurisprudenţă. Trebuie să introduceţi o nouă acţiune pentru anularea celui de-al doilea titlu.

Nu aveţi cum să pierdeţi. ICCJ a dispus, într-o decizie în interesul legii (DECIZIA Nr. XI
din 5 februarie 2007):

În aplicarea dispoziţiilor art. 8 şi art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicată, stabilesc:
Beneficiază de repunerea în termenul de acceptare a succesiunii numai moştenitorii care nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 din Codul civil, iar nu şi cei care au renunţat la moştenire.

Multumesc pentru raspuns. Insa mai am o nelamurire :)
Sentinta respectiva nu s-a pronuntat pentru acel titlu(cel modificat),pentru modificarea acelui titlu nuam introduso actiune la tribunal,pur si simplu am dat o copie la consiliul judetean,alaturat de o cerere pentru modificare si au modificat titlul. Acuma insa nu vor.
Pe cine trebuie sa chem in instanta? Consiliul local? Judetean? Sau mostenitorii care au renuntat si totusi au depus cerere de retrocedare?
Referitor la art. 8 şi art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991 : in sentinta scrie asa: "au devenit straini de mostenire potrivit art. 700 din C civil" asta se poate interpreta ca nu au acceptat sau au renuntat?
Daca e mentionat in sentinta doar art. 700, ei nu sunt renuntatori, ci straini de succesiune conform acestui art.
Sigur, ar trebui vazute actele si coroborate, insa la o prima vedere, imi pare ca au drept pe acel TP pe care au numele si, in plus, ar fi trebuit sa aiba drept si pe acel TP pe care l-au anulat, ilegal, autoritatile, in baza sentintei civile pe care o aveti.
Daca in ea zice de renuntare e una, daca zice de 700 CC e alta. Cele doua sunt institutii juridice diferite si nu trebuie confundate.

IN sentinta aceea nu ar trebui sa scrie "renuntatori cf. 700", ci straini de mostenire cf. 700...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate viragvari viragvari Am mai postat legat de acest caz pe acest forum dar nu am fost prea explicit insa m-am mai documentat un pic si acuma sunt bagat in ceata si mai rau #-o Deci ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Probleme mostenire viragvari viragvari Buna Ziua, Va rog frunos daca ma puteti lamuri cu un aspect legat de un TP. Cei de la primaria in raza caruia locuiesc vor sa elibereze un TP care sa contina ... (vezi toată discuția)