avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate

Am mai postat legat de acest caz pe acest forum dar nu am fost prea explicit insa m-am mai documentat un pic si acuma sunt bagat in ceata si mai rau #-o
Deci prima intrebarea ar fi cam asa daca ma poate ajuta cineva :
potrivit art.696 Cod civil eredele renuntator este considerat ca nu a fost niciodata erede devenind o persoana straina de mostenirea fostului proprietar... Deci asta inseamna ca renuntarea priveste atat bunurile existente in succesiune la data decesului autorului, cat si cele care eventual ar intra ulterior în succesiunea respectiva ?

A doua intrebare :
potrivit legii 18/1991 daca o persoana nu a contribuit cu nici un teren colectivizarii are dreptul sa depuna cerere de reconstituire?
Acea persoana care a depus cerere a renuntat la mostenire in anul 1960 conform art 700 Cod civil deci inainte de colectivizare.

La primarie si la prefectura am fost refuzat cand am sesizat ca aceste persoane (cei care au renuntat) nu au calitate de mostenitor si sa nu fie trecuti in TP. Raspunsul lor este ca acel certificat de mostenire se refera la alte bunuri decat cel din cauza (de aici prima intrebare)

Multumesc anticipat pentru raspunsuri:)

Cel mai recent răspuns: viragvari , utilizator 22:34, 20 Martie 2011
Legea spune ca daca renunti o data la mostenire, renunti de tot. In sprijinul acestei idei vine decizia ICCJ XI/2007, privind un RIL in aplicarea art. 13 din legea 18/1991 si zice cam asa:
Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In aplicarea dispozitiilor art. 8 si art. 13 alin. (2) din Legea nr. 18/1991, republicata, stabilesc:
Beneficiaza de repunerea in termenul de acceptare a succesiunii numai mostenitorii care nu au acceptat succesiunea in termenul prevazut de art. 700 din Codul civil, iar nu si cei care au renuntat la mostenire.

Deci, nu au nici un drept sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate de pe urma unui autor decedat, care a adus teren in CAP, erezii sai care au renuntat expres la mostenirea acestuia.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
Kyandra, moderator
Multumesc mult de mesaj Kyandra. Asta imi va fi de mare folos,sa vad mai departe ce am de facut si unde pot apela ca sa se respecte aceasta lege

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme mostenire viragvari viragvari Buna Ziua, Va rog frunos daca ma puteti lamuri cu un aspect legat de un TP. Cei de la primaria in raza caruia locuiesc vor sa elibereze un TP care sa contina ... (vezi toată discuția)
Probleme cu titlul de proprietate deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Au renuntat la mostenire iar dupa ani buni mostenitorii lor au pretentii... Rudyvirag Rudyvirag Buna Ziua, Am o problema care sper sa o pot explica cat mai clar si sa ma ajute cineva. Cei doi frati al tatalui meu (toti trei decedati in momentul de fata) ... (vezi toată discuția)