Buna ziua
Se da urmatoarea situatie:
Un client nu a inregistrat o serie de 3-4 facturi din luna iulie, de vanzare a unor piese. Ulterior clientul a descoperit greseala dar nu doreste sa se afle mai departe. Noi(ca si furnizori) avem facturile si dorim recuperarea sumei respective.
Ce doreste clientul: sa emit o factura de minus pt suma respectiva dupa care sa fac alta factura pe suma datorata....adica facturile din luna iulie sa fie anulate, ulterior sa se emita o alta factura. Intrebarea mea: este ok dpdv contabil? nu bate la ochi? nu este vorba de o suma mica? ce alta solutie poate exista?
Buna ziua
Contabilul inregistreaza in contabilitate documentele emise de alte persoane privind livrari,achizitii,salarii etc, documente care angajeaza raspunderea celor care le-a intocmit ,avizat, aprobat.Deci din punct de vedere contabil nu este nicio problema.
Problema se pune din alt punct de vedere.Faptul ca dvs ati emis o factura in iulie presupune ca gestionarul dvs s-a descarcat din gestiune cu piesele respective,ca acea factura a fost acceptata de catre client si ca urmare dvs aveti dreptul sa pretindeti plata bunurilor livrate.Facturile de storno se fac atunci cand se face un retur de bunuri,cand se storneaza un avans, cand se constata o eroare(asta din punct de vedere al faptelor constatate si nu din cauza unei omisiuni a partenerului.Din punct de vedere fiscal dvs care ati emis facturile in iulie ati colectat TVA si venituri(ca urmare ati platit impozit pe profit),partenerul dvs care nu a inregistrat facturile(nu stim din ce motive) nu a dedus TVA respectiv nu s-a inregistrat cu stocuri/cheltuieli in functie de destinatia bunurilor achizitionate.
O zi buna
Adina Rus
Multumesc pentru raspuns
Acum intrebarea mea este urmatoare:
Daca eu emit o factura de minus pe valoarea nedeclarata, clientul va scade din soldul inregistrat de el, nu cel "real" pe cand eu scad din soldul inregistrat corect. Chiar daca apoi se emite o alta factura pe acea valoare, valoare neinregistrata de client, soldurile tot nu vor fi egale, sau gresesc eu. De asemenea, fiind vorba de vanzarea unor bunuri, ce au un cod unic, la factura de vanzare, ce pot trece? practiv bunuri ce nu se afla in gestiunea noastra?
O zi buna
Nu va scadea din sold pentru ca partenerul nu a inregistrat prima facture.Ca urmare partenerul fie va inregistra facture initiala,factura de stornare si factura finala,fie va inregistra numai factura finala(primele doua se anuleaza)
Tva storno avans
Lizuca12
Buna ziua,
Spuneti-mi va rog daca am o factura cu strono avans care s-a incasat si s-a si facut nota contabila 4428=4427, societatea aplicand tva la ... (vezi toată discuția)