avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nelamurire in cadrul demisiei.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nelamurire in cadrul demisiei.

Buna ziua AvocatNet.ro,
Am ceva nelamuriri in ce consta demisia dintr-o companie.
Sunt angajat in aceasta companie de 1 luna si vreo 2 saptamani, conditiile in aceasta companie nu sunt exact ce ma asteptam, mi s-a adus la cunostina la angajare ca sunt intarzieri la salariu (nu s-a mentionat perioada, perioada reala de intarziere este de 3 luni) dar nu acesta este motivul, principalul motiv este lipsa caldurii in locul unde lucrez (si acum si pe perioada iernii) as vrea sa imi dau demisia din aceasta firma mentionez ca eu am venit in aceasta firma prin conventia facuta cu ajofm fiind proaspat absolvent de facultate.
Demisia as vrea sa mi-o dau cat mai repede sa spun asa si fara aceea perioada de preaviz din ce am inteles de sus de la personal in monetul angajarii ca daca vreau sa imi dau demisia fiind in perioada de proba (90 de zile) trebuie sa fac acest lucru printr-o instiintare scrisa si nu este nici o problema.
Dar in contractul individual de munca semnat cu firma nu se face mentiune de asa ceva, fiind doar mentionata perioada de preaviz de 20 de zile si se face mentiunea ca perioada de proba este de 90 de zile, contractul este semnat pe perioada nedeterminata.

In ce conditii imi pot da demisia pentru a evita perioada de preaviz de 20 de zile, si m-ar interesa daca o sa mai primesc salariul pe perioada lucrata si cum trebuie procedat daca salariul trebuie sa imi fie inmanat la finalizarea fisei de lichidare, din cate cred eu ei o sa ma amane cu plata zilelor lucrate, ba mai mult cred ca o sa incerce sa nu imi dea banii, as dorii ceva sfaturi si in acest caz.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:59, 13 Octombrie 2014
Bună ziua,

Potrivit art. 31 alin. 3 din Codul muncii, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Normal că veţi fi plătit pentru perioada lucrată. Dacă nu, îi puteţi duce în instanţă pentru recuperarea banilor datoraţi.

Citiţi şi despre demisia fără preaviz, poate vă ajută pe viitor: [ link extern ] / .
Multumesc frumos pentru sfat!
ionix2727 a scris:

..... si cum trebuie procedat daca salariul trebuie sa imi fie inmanat la finalizarea fisei de lichidare, din cate cred eu ei o sa ma amane cu plata zilelor lucrate, ba mai mult cred ca o sa incerce sa nu imi dea banii, as dorii ceva sfaturi si in acest caz.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.


Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
Multumesc pentru ajutor. Problema este ca eu nu am primit nici un banut de la firma respectiva, adica lucrez de o luna si iar pana acum nu am primit nici avans nici lichidare avansul conform contractului este pe data de 24 iar lichidarea pe data de 9.
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Andrea9631 Andrea9631 Buna ziua, lucrez in prezent intro firma in insolventa si vreau sa imi dau demisia fara preaviz (nu sa respectat contractul individual de munca deci se ... (vezi toată discuția)
Demisia geoman geoman Baiatul meu a lucrat la o firma pana pe data de 06-07-2015 si a dimisionat pe data de 15-07-2015 este ziua de salariul lichidarea pe luna iunie pana la aceasta ... (vezi toată discuția)
Cerere de lichidare PETROIRAMONANICOLITA PETROIRAMONANICOLITA Buna ziua am lucrat 2 luni la o firma in romania care m-a detasat in italia ca si camerista am avut contract de munca incheiat in romania pe perioada ... (vezi toată discuția)