avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cumpararea fortata a actiunilor si declaratie la ANAF
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cumpararea fortata a actiunilor si declaratie la ANAF

Buna seara,

Ne-am pomenit zilele trecute ca primim fiecare, eu si sotul, prin postas, cate 828 lei fiecare, reprezentand "valoarea bruta a actiunilor" pe care o achita actionarul majoritar. Mai precis, aveam de pe vremea lui Vacaroiu, cate o actiune fiecare, la o firma din Timisoara, prin programul de improprietarire in masa din anii '90. Din cate am inteles din ziarul Bursa din 16.09.2014, societatea asta a noastra a fost preluata de altcineva si conform nu stiu carei legi, ni s-au cumparat actiunile, la toti actionarii minoritari. Intrebari:

1. E legal asa ceva, sa te oblige sa-ti vinzi actiunile ? (Noi am luat deja banii crezand ca-s dividende....n-am citit atent mandatul).

2. Trebuie sa platim si CAS (la Casa de Sanatate) pentru suma asta ?

3. Ce formular trebuie sa completam la ANAF pentru suma asta ? Pe spatele bonului primit de la postas scrie ca trebuie sa declaram pana la data de 25.05.2015, suma asta.

Noi suntem dascali, amandoi, si nu avem alt venit fiecare, decat salariul.

Multumesc
J. Georgescu
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 20:34, 21 Noiembrie 2015
Poate ca va aflati in situatia in care se aplica urmatoarele precizari:
" In raport de prevederile art. 206 din Legea nr. 297/2004 si art. 74 din Regulamentul nr.1/2006, in cazul in care, in urma derularii unei oferte publice de cumparare adresata tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora, ofertantul a reusit indeplinirea tuturor conditiilor si va avea posibilitatea, in atingerea scopului preluarii majoritare sa solicite actionarilor minoritari care au mai ramas sa ii vanda actiunile lor la un pret echitabil, realizandu-se o preluare fortata a acestora, respectiv o retragere obligatorie ceea ce inseamna ca nu se poate retine ca desfasurarea procedurii s-ar baza pe principiul consensualismului."
Multumesc.

Da, pe spatele mandatului postal primit de mine si respectiv de sot, asa scrie, art. 206 din Legea nr. 297/2004, cum spuneti dv.

Bun, mi-au cumparat actiunile, dar ce trebuie sa fac eu ca sa nu ma amendeze ANAF?

1. Trebuie sa platesc CAS ? Unde se plateste ? La casa de asigurari de sanatate ? Cand, acuma, sau anul viitor ?

2. Trebuie sa completez Declaratia 200 ? Anul viitor ? M-am uitat peste ea si n-am inteles ce rubrica sa bifez pentru cazul meu.

J. Georgescu
In 2015 veti depune, pana pe 25 mai, D200 pentru acest venit realizat in 2014 si veti bifa la categoria de venit : Venituri din transferul titlurilor de valoare,altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise .
Apoi primiti acasa decizia de impunere.
Va multumesc foarte mult !!

A venit si 2015 si ma gandesc sa merg la ANAF in februarie cu declaratia mea. Ca sa fiu sigura ca au ramas lucrurile ca mai sus, iata ce scrie pe spatele cuponului de mandat postal primit:

"Contravaloarea celor 900 de actiuni detinute de Dvs. la Societatea ....SA, platita de actionarul majoritar al societatii in conformitate cu art. 206 din Legea 297/2004 (Anunt de retragere aprobat prin decizia ASF 1224/11.09.2014, publicat in Bursa si Curierul National din 16.09.2014). Suma de pe acest mandat reprezinta valoarea bruta a actiunilor detinute pe care v-o achita actionarul majoritar. Orice alte obligatii, fiscale sau de alta natura, cad in exclusivitate in sarcina Dvs. Etc..... Conform Codului Fiscal in vigoare (art. 83 alin. 2 din Legea 571/203 cu modificarile si completarile ulterioare) aveti obligatia declararii castigului/pierderii nete anuale si platii impozitului aferent pana la data de 25.05.2015. Etc....."

In primul rand nu ma pot opri sa injur ca pentru 828,50 RON ma pune pe mine si sotul (doi dascali batrani care mai au un pic pana la pensie) sa stam la cozi la ANAF (unde am vazut la Tvr ca asa de bine le merge softul ca amendeaza copii mici ca nu au platit impozit pe alocatie !!).

In al doilea rand, ce formular trebuie sa completez exact? Cel numerotat cu 200 ? Bifez rubrica (casuta) cu " Venituri din transferul titlurilor de valoare,altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise ", da ?

Dar in rest, in afara de nume etc., ce mai trebuie completat acolo ? Vad ca are in dreapta si contul bancar, si banca si IBAN, trebuie si asta sa-l completez ? Dar la 2 Determinarea venitului net ? sau la 3 Forma de organizare ? 4 Obiectul principal de activitate ? 5, 6, 7, 8 ? Pentru mine termenii aceia si birocratia sunt ceva groaznic. Ajutoooor va rog .


In sfarsit, fiecare din noi, eu si sotul, am primit un " cupon mandat postal". Unul nr. 116 si celalalt nr. 117. Dar nu scrie care al cui este, adica nu scrie numele noastre pe ele. N-am fost acasa cand a venit postasul cu banii, a preluat maca-mea. La ANAF, conteaza asta ? sa nu fie vreo incurcatura ma gandesc. Trebuie sa le duc si cupoanele astea de mandat postal, sau o copie dupa ele ? Si copii dupa buletin ?

Multumesc,
Janina Georgescu

Alte discuții în legătură

Impozitare venit din vanzare actiuni Polescu_Paul Polescu_Paul Va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea problema: Actiunile mele la Unicredit Tiriac, le-am vandut bancii la oferta facuta tuturor actionarilor in aprilie ... (vezi toată discuția)
Vanzare actiuni miha_mimi miha_mimi Buna ziua! Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Mama mea detinea 1000 de actiuni la o societate cunoscuta. Societatea a decis anul trecut sa faca o ... (vezi toată discuția)
Impozitare castig din investitii in unitati de fond stefan60 stefan60 Buna ziua, va rog sa ma ajutati : la 02.09.2013, am cumparat niste unitati la un fond de investitii la o banca#-o, iar la 28.03. 2014 le-am rascumparat=D>, ... (vezi toată discuția)