Buna ziua.
Sunt secretara la o unitate scolara si am o intrebare legata de temeiul legal in baza caruia s-a contribuit cu 2% pentru pensia suplimentara in perioada 1970-1971. Am un cadru care urmeaza sa iasa la pensie si are o adeverinta de la o unitate scolara la care a lucrat la inceputul carierei si in care nu este specificat temeilu legal pt acest 2%. La Casa de pensii ni s-a cerut acest lucru.
Ma poate ajuta cineva in aceasta problema?
Multumesc anticipat !
Este un abuz al celor de le Casa de Pensii.
Pensia suplimentara, din acea perioada, avea baza legala si se retinea la toata lumea. Motivul nespecificarii bazei legale este neserios. In primul rand ei ar trebui sa stie acest act normativ.
Nu imi aduc aminte acum care este actul normativ dar daca il gasesc am sa v-il spun.
Pe nici o adeverinta eliberata eu nu am vazut trecuta baza legala a retinerii pensiei suplimentare de 2%.
Imi permit sa va contrazic, domnule Tudor Valeriu. :sorry:
Toate actele normative actualeobliga fostii angajatori ca, atunci cand emit o adeverinta cu sume ce urmeaza a fi avute in vedere la calculul pensiei, sa inscrie si temeiul legal.
ana500:
Am gasit!
Este vorba de Legea 3/1977, art. 64:
Pensia suplimentara
ART. 64
(1) Pensia suplimentara se bazeaza pe principiul mutualitatii intre persoanele asigurate, care contribuie, in acest scop, cu 2% din retributia lor tarifara lunara.
(2) Persoanele incadrate in munca pot contribui benevol cu inca 2% din retributia tarifara lunara pentru pensia suplimentara. In acest caz contributia totala va fi de 4% din retributia tarifara. Cei care au contribuit benevol cu 4% din retributia tarifara beneficiaza de o pensie suplimentara majorata potrivit prezentei legi.
(3) Contributia pentru pensia suplimentara se retine si se vireaza de catre unitati intr-un cont special la Casa de Economii si Consemnatiuni, pentru care se acorda o dobinda de 3% anual.
Gabriela Pintea:
Aveti perfecta dreptate!
Dar pentru un functionar de la Pensii este inadmisibil sa nu stie ca sporul de pensie suplimentara de 2% se retinea la toata lumea, indiferent de sectorul de activitate, in baza unei singure legi (Legea 3/1977, art.64), general valabila. Nu era un spor special pentru anumite locuri de munca sau categorii de salariati.
Asta nu inseamna ca daca pe o adeverinta (emisa acum 15 ani de o unitate care astazi nu mai exista) nu s-a trecut actul normativ in baza caruia s-a retinut sporul de pensie suplimentara de 2%, adeverinta nu e buna.
In dosarul meu de pensie am avut si eu adeverinte in care, intr-o coloana, era specificat sporul de pensie suplimentara de 2%, fara mentionarea temeiului legal. Si adeverinta a fost primita de Casa de Pensii.
Multumesc pentru raspunsuri.
Legea 3/1977 este aparuta in urma anului (anilor) cu pricina (1970-1971)
I-am mai sunat odata pe cei de la Casa de Pensii si ne-au spus sa nu mai trecem in adeverinta o coloana care sa contina acest 2%, ci doar venitul brut. Cei 2% sunt retineri (contributii) iar ei au in program ceea ce le trebuie (cred ca acest 2%) . In consecinta nu mai trebuie sa imi bat capul sa mai scriu si temeiul legal pentru acest lucru. Acum ce o sa fie mai departe , o sa vad. Mai am un cadru didactic care iese la pensie si are si acesta o adeverinta care atesta venitul pe doi ani si nu are trecut acest 2% , iar la Casa de pensii nu ni s-a ridicat vreo problema. Dumnezeu mai stie.
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
Multumesc inca odata.