avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire concubinei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire concubinei

Am trait in concubinaj cu un barbat 20 de ani.El a fost casatorit iar in urma casatoriei a avut doi copii la ora actuala majori.Cand am hotarat sa stam impreuna el era divortat iar eu vaduva. Am si eu un fiu major care nu locuieste cu noi. Cat am sta impreuna am cumparat o garsoniera la care sunt coproprietar. Impreuna am cumparat toate bunurile din garsoniera si un autoturism. De putin timp el a murit,iar copiii vor partea lor de mostenire.Eu ce drepturi am? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:16, 14 Octombrie 2014
Nu il mosteniti pe concubin.
Putea sa va lase testament.

Mostenitorii lui legali vor mosteni ceea ce era a lui.
Daca ati cumparat bunuri pe numele dvs, sunt ale dvs. Daca masina e cumparata pe numele lui, o vor mosteni copiii. Ramaneti cu ce aveti in proprietate pe nume, jumatate din garsoniera.
Domnule avocat, va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. As mai avea o intrebare. Eu locuiesc intr-un mic orasel al Romaniei,iar dupa decesul concubinului meu un avocat m-a sfatuit sa deschid taxa de succesiune fara sa spun nimic copiilor. Eu lucrez in Italia si am deschis taxa de succesiune imputernicind avocatul sa faca totul. Am gresit? Iar ar masi fi ceva,acum cateva zile fiica raposatului a solicitat o copie dupa contractul garsonierei. Ce poate face cu ea.Va multumesc.
Succesiunea.
Bunul imobil dobandit de catre cei doi concubini are calitatea de bun comun , proprietate comuna pe cote-parti.

Cota -parte ideala, abstracta si matematica este definita, bunul nu este fractionat, in materialitatea sa.

Este fractionat, insa , dreptul de proprietate.

Starea de indiviziune poate fi oricand sistata, prin imparteala , intrucat nimeni nu este tinut sa ramana in indiviziune.


Bunurile coachizite pot fi, asadar, partajate oricand.

Cota-parte ideala , abstracta, matematica din dreptul de proprietate poate fi instrainata catre un tert, cu titlu gratuit , ori cu titlu oneros. fara a fi incetata starea de coproprietate pe calea unui partaj, fie el judiciar ori conventional.

De asemenea, ati dobandit si bunuri proprii.

Sumele de bani investite la plata pretului bunurilor proprii ale concubinului dumneavoastra dau nastere unui drept de creanta, ce poate fi valorificat respectand termenul general de prescriptie de trei ani.


Orice alte sume de bani investite in bunurile proprii ale partenerului de viata, care au condus la sporirea valorii acestora, pot fi valorificate, sesizand instanta de judecata.


Dupa decesul concubinului dumneavoastra nu veti prelua patrimoniul acestuia.( concubinajul nu este reglementat legal).


Situatia, insa, este diferita daca este perfectat un testament.


Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Proprietate comuna monicastefan monicastefan Buna ziua, As vrea sa stiu cum pot doua persoane, fara niciun grad de rudenie intre ele, sa cumpere impreuna un teren si daca pot sa construiasca ulterior? ... (vezi toată discuția)
Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)
Care este legea concubinajului Oprea Lidia Oprea Lidia Dacă un bărbat si o femeie locuiesc împreună ,si la unul din ei intervine decesul, cum se împart bunurile (vezi toată discuția)