avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... renuntare membrii fondatori
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

renuntare membrii fondatori

Buna ziua! Va rog frumos, puteti sa imi spuneti si mie care este demersul legal pentru a putea renunta la un numar de membrii fondatori dintr-un ONG? Este posibil asa ceva? Va rog sa luati in considerare urmatorul lucru: Dorinta mea este sa raman cu minimum de persoane in conducerea ONG-ului. Amintesc ca in prezent sunt un numar de 15 membrii fondatori. Se poate face acest lucru unilateral (venind din partea presedintelui ONG-ului; practic fondatorului)? Care sunt persoanele (si ma refer la functii) care TREBUIE sa ramana in ONG? De exemplu: presedintele, contabilul, s.a.m.d
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:44, 6 Septembrie 2009
Nu exista posibilitatea legala de a "scapa" de membrii fondatori ai unui ONG.Dreptul de asociere si dezasociere, este un drept consfintit chiar de Constitutia Romaniei si de Carta Drepturilor Omului, deci singura solutie este de ai "convinge" sa renunte, sa se retraga din ONG.Atfel, este imposibil.Din puct de vedere al functiilor, trebuie sa aveti presedinte, vice-presedinte, secretar, cenzor.Contabilitatea este in partida simpla, poate fi tinuta de orice persoana(chiar si neautorizata) si trebuie verificata si supervizata ce catre cenzor, care trebuie sa fie obligatoriu, expert contabil.
va dorim succes
daca in cazul unei asociatii majoritatea membrilor fondatori nu mai sunt in tara sau nu se mai intereseaza de asociatie exista posibilitatea ca acestia sa fie exclusi de catre AGA prin vot (AGA = membrii fondatori de care vorbeam + noii intrati). Multumesc
Nu pot fi exclusi ci pot doar sa se retraga de bunavoie.
Buna ziua! In acest cazul in care s-au retras toti membrii fondatori, care va fi noul organul de conducere al fundatiei?
Stimate mitrache_v, pentru a intelege exact ca nu pot fi exclusi membrii fondatori din asociatie/fundatie, dupa bunul plac va recomand sa cititi prevederile O.G. nr.26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.246/2005!

Alte discuții în legătură

Renuntare la cerere a membrilor fondatori mitrache_v mitrache_v 1) Buna ziua! Va rog frumos sa imi spuneti si mie daca un membru fondator intr-o fundatie renunta la calitatea de membru fondator prin cerere, in aceste ... (vezi toată discuția)
Administrator ong ContSters264603 ContSters264603 Presedintele unui ONG poate indeplini si functia de administrator al acestuia? (vezi toată discuția)
Renuntarea la statutul de membru al unei asociatii ionita anisoara ionita anisoara va rog sa-mi spuneti ce repercursiuni ar putea avea retragerea unui membru fondator din C.D. si demisia lui din Asociatie?Cum interpretati acestea?Dar ... (vezi toată discuția)