avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... renuntare la cerere a membrilor fondatori
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

renuntare la cerere a membrilor fondatori

1) Buna ziua! Va rog frumos sa imi spuneti si mie daca un membru fondator intr-o fundatie renunta la calitatea de membru fondator prin cerere, in aceste conditii acesta mai are vreo legatura cu fundatia?
2) in conditiile in care toti membrii fondatori renunta la cerere la calitatea de membru fondator, fundatia mai poate exista din punct de vedere juridic? specific ca presedintele fundatiei mai este singurul care ar ramane in organigrama fundatiei, acesta urmand sa aleaga un nou consiliu director.
3) cu alte cuvinte, puteti sa imi spuneti si mie care este procedura pentru a alege un nou consiliu director al fundatiei in conditiile in care toti membrii fondatori au renunat la calitatea de membru fondator?

Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 10:36, 14 Iulie 2009
1. Nu, daca renunta in conditiile statutare.
2. Nu se dizolva, intrucat se respecta dispozitiile art.15 din OG nr.26/2000.
3. Singurul membru fondator poate numi noul Consiliu Director.

Insa atentie la la prevedrile !
Art. 58. - Fundatia se dizolva de drept in cazurile prevazute la art. 55 alin. (1) lit. a) si b), precum si in situatia imposibilitatii constituirii consiliului director in conformitate cu statutul fundatiei, daca aceasta situatie dureaza mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director trebuia constituit. Dispozitiile art. 55 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.

Art. 59. - Dizolvarea fundatiei prin hotarare judecatoreasca se face in conditiile art. 56, care se aplica in mod corespunzator, precum si in cazul nerespectarii dispozitiilor art. 15 alin. (3).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare membrii fondatori mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos, puteti sa imi spuneti si mie care este demersul legal pentru a putea renunta la un numar de membrii fondatori dintr-un ONG? Este ... (vezi toată discuția)
Putem s-a iesim dintr-o asociatie nonprofit fara a avea nevoie de lichidator? barabancea barabancea Eu impreuna cu inca 2 asociati am infintat o asociatie non profit pt ajutorarea persoanelor bolnave si sarace,acum cei 2 vor pleca in strainatate si vrem s-o ... (vezi toată discuția)
organizarea ºi funcþionarea fundaþiei S.O.S. S.O.S. Bună ziua. Am mai multe întrebări, referitoare la organizarea şi funcţionarea fundaţiei, mai precis despre raportul dintre membrii fondatori şi ... (vezi toată discuția)