avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata!

Buna ziua!
Ma poate lamuri cineva, daca trebuie motivata cererea de concediu fara plata, pt a putea obtine aprobarea directorului?
Poate sa refuze aprobarea unei asemenea cereri?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 26 Mai 2009
Legea 53 / 2003 Codul Muncii spune ca angajatii au dreptul la concediu fara plata pentru rezolvarrea unor probleme personale si 30 pentru sustinerea lucrarii de licenta. Prin ROI angajatorul are dreptul de a limita la un anumit numar zilele acordate de concediu fara plata.
In mod normal nu ar avea de ce sa refuze acordarea acestor zile.
Asa cum mentiona si nikol.ilea chestiunea concediilor fara plata ar trebui reglementata prin Regulamentul Intern.
Depinde si de cate zile discutam. Pararea mea este ca, angajatorul poate refuza acordarea acestui concediu daca nu este justificat, sau este solicitat intr-o perioada cand are multa activitate, ori mai sunt si alti angajati in concedii (medicale, de odihana, etc. Asa cum si concediile de odihna se programeaza pentru a nu se perturba foarte mult activitatea, la fel este si cu concediile fara plata.
Avand in vedere ca e nevoie de aprobarea angajatorului se poate trece un motiv. Acest motiv nu trebuie sa fie cel real daca nu vreti sa fie cunoscut.
In ROI este prevazut un concediu fara plata de pana la 90 de zile lucratoare pe an, cu acordul directorului.
Dar, ma intreb are dreptul sa refuze o asemenea cerere....sau trebuie neaparat sa-i specific motivele pt care solicit acest concediu?
parerea mea este ca pana la 30 de zile de co fara plata nu trebuie motivata, angajatul are dreptul la acestea prin lege, dar daca depasesc 30 de zile, din respect si pentru a-l motiva pe angajator sa iti aprobe cererea, trebuie motivata
mai ales ca in ROI se specifica
pana la 90 de zile lucratoare pe an, cu acordul directorului.

Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
lorelayold76, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de studii Sunt angajata la o societate cu raspundere limitata si frecventez si cursurile la distanta ale unei facultati. Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune de ... (vezi toată discuția)
Concediul de studii ! Cocollino Cocollino Am hotarat ca din aceasta toamna, sa urmez cursurile unei a doua facultati. Interesandu-ma despre cat concediu de studii am dreptul ca si studenta, am aflat cu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical say say Buna ziua Daca o persoana si-a luat o saptamana concediu medical iar in acea perioada s-a casatorit fiul acesteia (pentru care se acorda 3 zile de concediu ... (vezi toată discuția)